АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова молекули сахарози і її фізичні властивості

Прочитайте:
  1. Антитіла: визначення. Класи і підкласи імуноглобулінів і їх властивості. Генетична регуляція синтезу різних класів і специфічностей імуноглобулінів.
  2. БУДОВА БАКТЕРІАЛЬНОЇ КЛІТИНИ
  3. Будова жіночих статевих органів.
  4. БУДОВА І КЛАСИФІКАЦІЯ ВІРУСІВ
  5. Будова металів
  6. Будова нервової системи. Спинний мозок.
  7. Будова спинного мозку.
  8. Будова та функції зубів.
  9. Будова чоловічих статевих органів

Представником дисахаридів (олігосахаридів) є сахароза (буряковий та очеретяний, цукор), С12Н22О11. Сахароза являє собою безбарвні кристали солодкого смаку, дуже до­бре розчинна у воді, температура плавлення +180°С. Її молекула побудована із залишків α-глюкози і β-фруктози. Будова молекули глюкози має вигляд:

Сахароза складається з глюкози і фруктози, яка і утворюється при її гідролізі. Сахароза – найбільш відомий і широко вживаний в живленні і харчовій промисловості звичайний цукор. У цукровому бурякові міститься від 15 до 22% сахарози, в цукровому очереті – 12–15%. Це головні джерела її промислового отримання. Оскільки цукровий очерет і цукровий буряк накопичують більшу кількість енергії на одиницю площі зростання, чим будь-яка інша рослина, то цукор є одним з найбільш дешевих джерел енергії в їжі людини.

Сахароза, внаслідок своєї хімічної інертності, накопичується у великих кількостях в багатьох рослинах і служить в них формою транспорту. Найбільше її міститься в цукровому буряку і тростині. Невідновлюючий дисахарид трегалоза міститься в клітинних стінках спор і бактерій і забезпечує їх гідратований стан, що сприяє виживанню в екстремальних умовах. Невідновлюючі дисахариди:

В молекулі сахарози немає жодно­го вільного глікозидного гідроксилу, тому вона не здатна переходити в лінійну форму та відноситься до дисахаридів, що не відновлюються — вона не дає якісної реакції «сріб­ного дзеркала». Сахароза здатна вступати тільки в реакції, характерні для гідроксильних груп.

Добувається із цукрового буряку (в ньому знаходиться до 28% сахарози від сухої речовини) чи із цукрового очерету; знаходиться в соку берези, клену і деяких фруктах.

При сполученні ізомерів глюкози можливе утворення різних вуглеводів складу С12Н22О11. З ізомерів сахарози найважливішими є мальтоза і лактоза. Перша утворюється в процесі гліколізу крохмалю. Також мальтоза утворюється під час дії солоду на крохмаль, тому її ще називають солодким цукром. Друга – складова частина молока, тому вона також називається молочним цукром. Під час гідролізу ці речовини утворюють такі продукти:


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 873 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)