АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікарські рослини, які використовують за умов виникнення хвороб органів дихання та органів сечостатевої системи

Прочитайте:
  1. A) Мієломна хвороба
  2. A) Мієломна хвороба
  3. A) Мієломна хвороба
  4. V. Топографія органів черевної порожнини
  5. V. Топографія органів черевної порожнини
  6. V. Топографія органів черевної порожнини
  7. V. Топографія органів черевної порожнини
  8. V. Топографія органів черевної порожнини
  9. XII. Щоденник перебігу хвороби
  10. АВТОСОМНО-ДОМІНАНТНІ ХВОРОБИ

Термопсис ланцетовидний (Тhermopsis lanceolata) - багаторічна трав'яниста рослина з родини бобових. Рослина в Україні трапляється рідко, проростає на Далекому сході Росії, країнах Середньої Азії. Сте­бло прямостояче, гіллясте, заввишки до 25 см. Квіти жовтого кольору, зібрані кільцями у верхівкових китицях, кореневище довге, гіллясте. Плід - довгастолінійний біб, насіння зеленкувато-чорне, кулясто-яйцевидне.

Для виготовлення ліків використовують траву термопсису, яку зби­рають зрізуючи стебло з листям та квітами під час цвітіння (червень-липень). Сушать у закритих приміщеннях, що добре провітрюються.

Рослина містить алкалоїди термопсин, гомотермопсин, пахікарпін, сапоніни, дубильні речовини, слизи, аскорбінову кислоту.

Дія: відхаркувальна, анальгетична

Липа серцелиста (Тiliа cordata) - довговічне дерево з родини липо­вих до 25 м заввишки. Листки серцевидні, дрібнозубчаті. Квітки блідо-жовті, зібрані в пазушні напівзонтики, сидять на спільному стебельці, плід - горішкоподібний. Цвіте рослина у червні-липні. Зустрічається на всій території України.

З лікувальною метою використовують липовий цвіт (суцвіття разом з приквітками). Збирають коли більша частина квіток розкрилася. Сушать на вільному повітрі під накриттям.

У суцвіттях липи містяться ефірна олія (0,05%), флавоновий глікозид гесперидин, сапоніни, гіркі та дубильні речовини, каротин, аскорбіно­ву кислоту, слиз, фітонциди.

Дія: потогінна, жарознижуюча, бактерицидна, сечогінна

Підбіл звичайний (Тиssilago farfara) - багаторічна трав'яниста рос­лина з родини складноцвітих. Росте як бур'ян у ярах, на ровах, канавах, а здебільшого по берегах річок, струмків на всій території України. Ранньої весни на стеблах з'являються жовті кошички, які складаються з язичкових та трубчастих квіток. Після відцвітання квіток виростають довгочерешкові листки: зверху голі, зісподу - опушені.

Для виготовлення ліків застосовують квіти та листя підбілу. Збира­ють квіти на початку цвітіння, зрізуючи ножицями. Листки зривають коли вони ще порівняно малі, Сушать на вільному повітрі, або на го­рищах позклавши тонким шаром.

Листки підбілу містять гіркий глікозид тусилягін, сапоніни, галову та яблучну кислоти, полісахариди інулін і декстрин, каротиноїди, аско­рбінову кислоту. У квітках виявлено глікозиди, фітостерин, дубильні речовини, ефірну олію.

Дія: протизапальна, відхаркувальна, потогінна

Бузина чорна (Sambucus nigrum) - багаторічний трав'янистий кущ або дерево заввишки до 2,5 м з прямим гіллястим борознистим стеблом та білим стрижнем. Листки непарнопірчасті, з 5-7 продовгуватоеліпти-чними листочками. Суцвіття - плоска, щиткоподібна, прямосттояча волоть з трьома головними гілочками. Квіти дрібні, жовтувато-білі. Цвіте в травні-червні. Плоди - ягода фіолетово-чорного кольору, які дозрівають у червні-серпні. Росте бузина в заростях, ровах, біля жител, на узліссі практично на всій території України.

З лікувальною метою застосовують квіти, кору та плоди бузини чор­ної. Квіти збирають у період їх повного розвитку (на початку червня), зрізуючи все суцвіття. Сушать на свіжому повітрі у затінку. Кору зні­мають на провесні (перед сокогоном), плоди - в період повної стиглості (серпень-вересень), Сушать у добре провітрюваних приміщеннях або на печах.

У квітах бузини виявлено глікозид рутин, дубильні речовини, холін, мінеральні солі, органічні кислоти, ефірну олію. З квіток виділено ре­човини, подібні за дією до статевих гормонів. У плодах містяться речо­вини подібні за складом до квіткових. Окрім цього знайдено каротин та аскорбінову кислоту.

Дія: сечогінна, потогінна, протизапальна

Сосна (Ріпys silvestris) - вічнозелене хвойне дерево. Майбутні паго­ни дерева зібрані у численні невеличкі бруньки конічної форми, смоли­сті, густо вкриті бурими, щільно притиснутими одна до одної, ланцето­видними, загостреними лусочками, склеєними між собою у вигляді ко­лоска.

Бруньки сосни використовують з лікувальною метою. Збирають їх напровесні, коли вони ще не встигли розпуститися, а також взимку із зрубаних дерев. Лусочки верхівки бруньок не повинні розходитися. Сировину сушать на відкритому повітрі у затінку або в приміщеннях. Запах бруньок ароматний, на смак вони гіркуваті.

Бруньки містять смоли, дубильні речовини (50%), гірку речовину пініцикрин, вітаміни С, В2, К, каротин та ефірну олію (близько 1,3%).

Дія: відхаркувальна, потогінна, діуретична, дезинфікуюча

Як діуретичні засоби за умов виникнення хвороб нирок та сечовиді­льних шляхів використовують:

Мучниця звичайна (Аrctostaphylos uva-ursi) - вічнозелений напів­кущ з родини вересових. Листки дрібні, блискучі, обернено-еліпсовидні. Квітки дрібні, рожевого кольору, зібрані в пониклі верхів­кові китиці. Ягоди червоного кольору, тверді, не соковиті. Цвіте рос­лина в травні-червні, плодоносить у липні-серпні. Росте мучниця на піщаних грунтах у хвойних та мішаних лісах.

З лікувальною метою збивають листки мучниці пазом із стеблами під час цвітіння рослини і сушать на вільному повітрі аоо під накрит­тям. Обривають листя уже з висушеної сировини.

Листки мучниці містять арбутин (понад 6%), дубильні речовини (до 55%), органічні кислоти, невелику кількість ефірної олії.

Дія: сечогінна, дезинфікуюча

Яловець звичайний (juniperus communis) - вічнозелений хвойний кущ до 2 м заввишки, рідше дерево до 10 м. Листя (хвоя) - світло-зелені з синюватим відтінком. Плоди – м’ясисті синювато-чорні шишки з си­зим нальотом, розташовані на гілках віночками. Росте в гаях, соснових лісах і на гірських схилах. Поширений на всій території України.

З лікувальною метою використовують ягоди ялівцю. Збирають ціл­ком достиглими восени і сушать при кімнатній температурі на відкри­тому повітрі або на горищах.

Плоди ялівцю містять ефірну олію (до 2%), смоли, цукри, органічні кислоти, аскорбінову кислоту.

Дія: сечогінна, жовчогінна, антисептична

Петрушка городня (Реtroselinum sativum) - дворічна трав'яниста ро­слина з родини зонтичних. Листки зверху блискучі, потрійно розсічені, з суцільними ланцетоподібними частками. Квіти в складних зонтиках із загальною обгорткою багатьох квітконосних стебел. Плоди яйцеподіб­ні, стиснуті з боків. Насіння гладеньке, дрібне, сіро-зелене.

З лікувальною метою використовують насіння, рідше корені та лис­тя. Насіння збирають з липня до вересня. Листя заготовляють та су­шать у липні-серпні, а коріння в серпні.

Насіння петрушки містить ефірну олію (до 3,2%), міристин (до 10%), флавоноїди, гліцериди петрозелінової кислоти.

Дія: діуретична, спазмолітична.

Береза бородавчаста (Веtula verrucosa) - дерево з білою корою за­ввишки до 20 м. Росте в листяних та мішаних лісах на всій території України.

З лікувальною метою застосовують бруньки, які заготовляють у пе­ріод їх набухання (березень-квітень). Сушать під накриттям або в пові­тряній сушарці при температурі 40-50°С.

Бруньки містять ефірну олію (до 6%), яку одержують шляхом пере­гонки бруньок водяною парою. Крім того містять смоли, глюкозу, ас­корбінову кислоту.

Дія: сечогінна, жовчогінна

Хвощ польовий (Еgvisetum arvense) - багаторічна спорова рослина з родини хвощових, заввишки до 30 см. Стебла сірого кольору. Росте пе­реважно на піщаних ґрунтах. На весні утворює соковиті світло-бурі стебла. Влітку розвиваються членисті безплідні гони.

З лікувальною метою використовують безплідні зелені пагони, які збирають у червні-серпні. Сушать на повітрі, зв'язуючи в пучки.

Хвощ польовий містить близько 17% мінеральних солей, у яких ба­гато кремнію (в золі з рослини його до 60%), флавонові глікозиди, са­поніни, гіркоти, алкалоїди (в тому, числі і нікотин"*, дубильні речовини уаротин, флавоноїди.

Дія: діуретична, демінералізуюча, протизапальна, кровоспинна, де­зинфікуюча.

Волошка синя (Centaurea cyanus) - однорічна рослина з родини ко­шикоцвітих. Стебло прямостояче, гіллясте, заввишки до 50 см. Листки ланцето-лінійні. Верхівкові кошики на довгих квітконіжках. Крайові квітки п'ятизубчасті, лійкоподібні, сині. Серединні квіти - трубчасті, фіолетового кольору. Цвіте рослина в червні-липні. Росте волошка переважно між житом та іншими польовими культурами. Розповсюджена в центральному та північно-західному регіонах України.

З лікувальною метою заготовляють дозрілі яскраво-сині крайові лій­коподібні квітки, які сушать у затемненому місці, що добре провітрю­ється, часто перемішуючи. Висушені квіти повинні мати натуральний колір.

Крайові квіти волошки містять глікозид центаурин, гіркоти, смоли, дубильні речовини, органічні кислоти, мінеральні солі (зокрема марга­нець).

Дія: сечогінна (навіть при стійкій олігурії)

Із рослин, які використовують за умов виникнення хвороб статевої системи, зокрема матки, використовують:

Спориш звичайний (Poligonum aviculare) - однорічна трав'яниста рослина з родини гречкових. Стебло гіллясте, переважно повзуче. Лис­тки дрібні, еліптичні. Квіти дрібні, на краях рожеві, зібрані пучками в кутах листків. Поширена рослина на всій території України.

З лікувальною метою використовують траву споришу, яку збирають у період цвітіння рослини, коли стебла встигли затвердіти. Сушать на вільному повітрі в затінку.

Рослина містить смолисті речовини, слиз, жири, цукор, органічні кислоти, кремнієву кислоту, флавоновий глікозид авікулярин, дубильні речовини, каротин, аскорбінову кислоту.

Дія: в'яжуча кровоспинна сечогінна протизапальна.

Грицики звичайні (Capsella bursa pastoris) - однорічна трав'яниста рослина з родини хрестоцвітих. Стебло прямостояче, до 40 см заввиш­ки. Листки зібрані у розетку на нижній частині стебла. Квіти білі, дріб­ні в китицях. Цвіте з травня до жовтня. Росте на полях, при дорогах, на смітниках, поблизу жител. Розповсюджена на всій території України.

З лікувальною метою заготовляють траву грициків. її збирають під час цвітіння, сушать на відкритому повітрі у затінку.

Найважливішими складовими частинами трави грициків є холін, ацетилхолін та флавоновий глікозид діосмін. Окрім цього містить ор­ганічні кислоти, ешюну олію. Фітонциди, органічні сполуки сірки.

Дія: гемостатична, гіпотензивна, жовчогінна

Гірчак перцевий (водяний перець) (Poligonum hidropiper) - одно­річна трав'яниста рослина з родини гречкових. Стебло прямостояче, червонувате, заввишки до 60 см. Листки ланцетовидні, чергові, яскра­во-зелені (нижні з червоно-бурою плямою). Квіти дрібні, зібрані на верхівці стебла і гілок у густі китиці. Росте як бур'ян на вологих міс­цях, на берегах річок. Зустрічається на території всієї України.

Для виготовлення ліків використовують траву гірчака перцевого, яку збирають у червні-серпні під час цвітіння рослини. Зрізують усю над­земну частину і сушать на відкритому повітрі або в приміщенні, яке добре провітрюється.

У траві гірчака перцевого міститься танін (до 1,5%), флавоноїди, пе­ктинові речовини, ефірна олія, слиз, багато вітаміну К. Дія: сечогінна, кровоспинна, протизапальна, болезаспокійлива, судинозвужуюча, тоні­зує м'язи матки та кишечника.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 853 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)