АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пряма ларингоскопія

Прочитайте:
  1. VI-а. Прямая в пространстве
  2. VI-а. Прямая в пространстве
  3. VI-а. Прямая в пространстве
  4. VI-а. Прямая в пространстве
  5. VI-а. Прямая в пространстве
  6. VI-а. Прямая в пространстве
  7. VI. Прямая в пространстве
  8. VI. Прямая в пространстве
  9. VI. Прямая в пространстве
  10. VI. Прямая в пространстве

ХВОРОБИ ГОРТАНІ: ГОСТРИЙ ЛАРИНГОТРАХЕЇТ У ДІТЕЙ, ДИФТЕРІЯ ГОРТАНІ, ХРОНІЧНИЙ ЛАРИНГІТ, ПЕРЕДПУХЛИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ ГОРТАНІ. ТРАХЕОСТОМІЯ

 

ГОСТРИЙ ЛАРИНГОТРАХЕЇТ У ДІТЕЙ

 

Гострий ларинготрахеїт у дітей – гостре запалення слизової оболонки гортані і трахеї, яке буває одним із проявів ГРВІ. Нині виділяють подвійну природу гострого ларинготрахеїту: 1) як клінічний прояв самої вірусної інфекції; 2) як ускладнення ГРВІ, спричинено вторинною бактерійною мікробною флорою. Для позначення даної патології використовують різні терміни. Найпопулярнішим з них є підскладковий ларингіт, гострий ларинготрахеїт, обтуруючий стенозуючий ларинготрахеїт.

Причини

1. Вірус грипу.

2. Віруси пара грипу.

3. Аденовіруси.

4. Змішана вірусна інфекція.

5. Активація бактерійної флори дихального дерева (стафілококи).

6. Алергічна налаштованість у дітей.

 

Клініка

1. Захворювання настає переважно раптово, вночі.

2. Сухий гавкаючий кашель, який веде до спазму м′язів гортані.

3. Гіпоксія.

4. Загальне збудження, діти стають неспокійними, погано сплять, відмовляються від їжі.

 

Пряма ларингоскопія

1. Гіперемія та інфільтрація слизової оболонки гортані.

2. Звуження просвіту гортані за рахунок набрякові-інфільтративних валиків яскраво-червоного кольору в підскладковому просторі.

3. Наявність густого гнійного вмісту в трахеї.

Лікування

Проблему лікування хворих на гострий ларинготрахеїт, варто виділити п′ять напрямків [Мітін Ю.В., 1986]: 1) організація допомоги; 2) лікування хворих на гострий ларинготрахеїт, який супроводжується стенозом гортані в стадії компенсації та неповної компенсації; 3) інтенсивна терапія хворих на гострий ларинготрахеїт, який супроводжується стенозом гортані на стадії переходу від неповної компенсації до декомпенсації (проведення інгаляцій під тентом); 4) інтенсивна терапія хворих на гострий ларинготрахеїт у стадії декомпенсації (тривала інтубація і трахеостомія); 5) реабілітація дітей, які перенесли тривалу інкубацію чи трахеотомію. Лікування таких хворих проводиться в реанімаційному відділенні. В лікуванні беруть участь оториноларинголог, педіатр, реаніматолог.

1. Застосування інтерферону і протигрипозного гама-глобуліну.

2. Недоцільне призначення антибіотиків дитині, у якої захворювання починається раптово за відсутності інших симптомів ГРВІ. При раптовому початку на тлі ГРВІ призначають антибіотики з профілактичною метою у відповідній дозі. У разі поступового наростання симптомів вимагається інтенсивна антибактерійна терапія.

3. При стенозі гортані у стадії неповної компенсації застосовують:

а) Внутрішньовенне уведення розчину преднізолону (2-3 мг на 1 кг маси тіла), 20 % розчину глюкози 10-20 мл, 10 % кальцію хлориду з розрахунку 1мл на рік життя, 5 % розчин аскорбінової кислоти з розрахунку 1 мл на рік життя, 2,4 % розчин еуфіліну з розрахунку 0,2 мл на 1 кг маси тіла.

б) Внутрішньом′язове уведення 1 % розчину димедролу 1 мл (або іншого антигістамінного препарату).

в) Відволікаючі препарати (гарячі ніжні ванни, гірчичники на грудну клітку) та інгаляції, у склад яких уводять антигістамінні, спазмолітичні препарати та протеолітичні ферменти.

4. При переході стенозу гортані зі стадії неповної компенсації в стадію компенсації дитину кладуть під тент із поліетиленової плівки або в кисневий намет, який перетворюється в головний тент. Принцип цього методу лікування полягає у створенні в обмеженому просторі повітря, що вдихається, мікроклімату з високою вологістю, підвищеною концентрацією кисню та різних лікарських речовин. Проводиться також корекція основних параметрів гомеостазу – інфузійна терапія, кортикостероїдні гормони, боротьба з ацидозом, усунення дефіциту калію, уведення нейролептичних і седативних препаратів, протеолітичних засобів і серцевих глікозидів.

5. При декомпенсованому стенозі гортані проводиться подовжена інтубація або трахеотомія.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 428 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)