АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Необхідні засоби

Прочитайте:
  1. D Антихолінестеразні засоби
  2. Антиангінальні засоби
  3. Антигіпертензивні засоби
  4. Антигіпертензивні засоби
  5. Антисептичні та дезінфекційні засоби органічної природи
  6. АНТИХОЛІНЕСТЕРАЗНІ ЗАСОБИ
  7. Асептика,антисептика. Антисептичні засоби та матеріали.
  8. Базові знання, вміння, навички необхідні для вивчення теми.
  9. Базові знання, вміння, навички необхідні для вивчення теми.
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми

1. Скальпель.

2. Два тупих гачки.

3. Два гострих тризубчастих гачки.

4. Розширювач трахеї (Труссо або носове дзеркало Кілліана).

5. Гострий однозубчастий гачок.

6. Зонд Кохера.

7. 2-5 затискачів для зупинки кровотечі.

8. 2-3 анатомічні й хірургічні пінцети.

9. Голкотримач і 2-3 ріжучі голки різних розмірів.

10. 5-10-грамовий шприц з голкою для анестезії.

11. Анестезуючий розчин.

12. Набір трахеотомічних трубок.

13. Стерильний перев’язувальний та шовний матеріал.

У кожній лікарні в ЛОР і хірургічних відділеннях набір інстру­ментів для трахеотомії завжди повинен бути напоготові в стерильному стані.

Показаннями до трахеотомії є ІІІ стадія стенозу гортані.

Положення хворого на операційному столі горизонтальне, на спині з підкладеним під плечі валиком. Коли стан пацієнта важкий і він не може дихати в горизонтальному положенні, трахеотомію роблять у напівсидячому положенні хворого. Операцію виконують переважно під місцевою анестезією 0,25-0,5% розчином новокаїну з адреналіном (1 крапля на 10 мл розчину новокаїну).

У практичній діяльності виконують три типи трахеотомії: верхню, середню і нижню. Верхня трахеотомія полягає в тому, що трахею розтинають під перснеподібним хрящем над перешийком щитовидної залози. Середня – кільця трахеї розтинають на рівні перешийка щитовидної залози (після попереднього його розтину та перев’язки). Нижня – кільця трахеї розтинають нижче від перешийка щитовидної залози. У трахеотомічний отвір вводять спеціальну трахеотомічну трубку, яку довгою тасьмою фіксують до шиї.

Існує два основних види розкриття трахеї: вертикальний, ко­ли розсікають два кільця трахеї (як правило, 2 і 3) у вертикально­му напрямку; та горизонтальний, коли горизонтально розтинають спо­­­лучнотканинні перетинки між кільцями трахеї (як правило, між 1-2 або 2-3).

Догляд за хворими після трахеотомії

Треба стежити за тим, щоб в трахеї та бронхах, а також у трахеотомічній трубці (яка складається з двох дугоподібних трубок, що входять одна в одну), не накопичувались слиз та кірки. Вони можуть перекривати просвіт дихальнийх шляхів та різко утруднювати дихання. З цією метою через кожні 2-3 год у трубку вливають по 2-3 крап­лі стерильного фізіологічного розчину.

У перші дні після операції внутрішню трахеотомічну трубку по необхідності (2-3 рази на день) виймають, очищують ватою, намотаною на гнучкий зонд з нарізками і протирають спиртом. Трубку висушують, змащують вазеліновою олією і вкладають у зовнішню трубку. Не­обхідно стежити за тим, щоб відкашлюване хворим харкотиння не мацерувало і не подразнювало шкіру шиї під трахеотомічною трубкою. Для цього шкіру навколо трубки змазують вазеліном або пастою Лассара. Не виймаючи трубки, під неї підводять неповністю розрізану серветку – “штанці”. У міру забруднення “штанці” змінюють.

Деканюляцію – ви­далення трахеотомічної трубки – проводять після ліквіда­ції явищ стенозу. Питання видалення трубки вирішують після проведення непрямої ларингоскопії і функ­ціональних проб: хворий добу перебуває із закритою трахеотомічною трубкою.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 336 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)