АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Засоби, які застосовують при гіперсекреції (надлишковій секреції) шлункового соку

Прочитайте:
  1. Антиаритмічні препарати застосовують при
  2. Загальна характеристика рослин, які застосовуються для створення альпійської гірки.
  3. Засоби, що впливають на імунні процеси (імунотропні засоби)
  4. Засоби, що впливають на моторику шлунка.
  5. Засоби, що впливають на секрецію залоз кишок.
  6. Засоби, що впливають на систему зсідання крові
  7. Засоби, що впливають на систему крові
  8. Засоби, що впливають на скоротливу активність і тонус міометрія
  9. Засоби, що впливають на функції органів дихання
  10. Засоби, що діють на адренергічні синапси

антацидні засоби: натрію гідрокарбонат, магнію оксид, алю­мінію гідрооксид, альмагель, маалокс, фосфалюгель, алюгастрин, анацид, рені, гестид, мегалак;

блокатори Н2-рецепторів: ранітидин (ранісан), фамотидин (фамосан, квамател), нізатидин;

м-холіноблокатори: гастроцепін, метацин, платифіліну гідротартрат, атропіну сульфат, препарати беладонни;

—блокатори протонного насосу: омепразол, ланзопразол.

Антацидними називають препарати, які нейтралізують надли­шок кислоти шляхом хімічної реакції; антациди є основами.

Натрію гідрокарбонат нейтралізує хлоридну кислоту з утворен­ням вуглекислого газу, що є небажаним явищем. Вуглекислий газ зумовлює вторинну гіперсекрецію (через деякий час кислотність знову підвищується). Натрію гідрокарбонат унаслідок тривалого застосування може змінювати рН крові в бік лужної реакції (при­зводити до алкалозу), тому що він добре всмоктується в кров. Все це є недоліком даного препарату, тому натрію гідрокарбонат за­стосовують рідко, в основному при печії.

Магнію оксид при реакції нейтралізації не утворює вуглекисло­го газу і тому не зумовлює вторинної гіперсекреції, не всмоктуєть­ся в кров і не впливає на рН крові. У зв'язку з цим він є най­кращим антацидом швидкої дії. Застосовують при печії, гіпераци­дних гастритах, виразковій хворобі по 0,25-1,0 г 3-4 рази на день за 15 хв до і після їди.

Альмагель — це комбінований препарат, що містить алюмінію гідрооксид, магнію оксид тощо. Він справляє антацидну, обво-лікальну, адсорбівну дію. Застосовують при виразковій хворобі, гіперацидних гастритах по 2 чайні ложки 4 рази на день за 10—15 хв до іди, запиваючи 1—2 столовими ложками води.

Блокатори (антагоністи) Н2-рецепторів — ранітидин, фамоти­дин — блокують гістамінові Н2-рецептори шлунка і знижують сек­рецію шлункового соку. При тривалому застосуванні (звичайно протягом 6 тиж) ці препарати спричинюють рубцювання та заго­єння виразок. Застосовують для лікування виразок шлунка та два­надцятипалої кишки, профілактики рецидивів цих захворювань.

М-Холіноблокатори (холінолітики) — гастроцепін, атропіну су­льфат, метацин, платифілін, препарати беладонни — блокують м-холінорецептори парасимпатичної вегетативної іннервації, зни­жують секрецію шлункового соку, усувають спазми непосмугованих м'язів шлунка та кишок.

Дія, застосування, побічна дія, форми випуску атропіну суль­фату, метацину, платифіліну, препаратів беладонни описано в розділі «Засоби, що діють в ділянці закінчень холінорецепторів».

Гастроцепін вибірково блокує м,-холінорецептори шлунка, не впливаючи на інші органи. Він знижує секрецію шлункового соку. Застосовують для лікування гіперацидних гастритів, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

Блокатори протонної помпи — омепразол, ланзопразол — пригнічують базальну та стимульовану секрецію кислоти хлорид­ної та пепсину.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 638 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)