АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відбір та обстеження донорів крові

Прочитайте:
  1. A. Кардіотокографія, ультразвукове обстеження
  2. V. ОБСТЕЖЕННЯ ХВОРОГО ЗА СИСТЕМАМИ
  3. VI. Навчальний алгоритм для формування практичних навичок та вмінь дослідження (або обстеження).
  4. або обстеження на ентеробіоз
  5. або обстеження на ентеробіоз
  6. Алгоритм обстеження при ІСС
  7. Артралгії, а через 2 тижні - паренхіматозна жовтяниця. Необхідно провести обстеження в першу чергу на
  8. Біохімічний аналіз крові
  9. Біохімічний аналіз крові
  10. Біохімічний аналіз крові

Донором може стати будь-яка здорова людина у віці від 18 до 60 років, якщо він не має протипоказань до цього. Крім протипоказань існують обмеження для ряду осіб. Так, наприклад, якщо донором бажає стати особа, яка досягла 18 років, але при цьому має поганий фізичний розвиток і масу тіла менше 45 кг, то йому буде в цьому відмовлено. Обмеження по дозі крові,що здає донор існують для донорів першого разу молодше 20 років і старше 55 років - не більше 250 мл. Особи віком до 20 років не допускаються до таких видів донорства, як плазмаферез і аспірація кісткового мозку. Всім перерахованим вище особам подовжують інтервали між здачами крові.

Всі бажаючі здати кров перед цим проходять обстеження в центрах крові або у відділеннях крові у терапевта і дерматовенеролога. Лікар -терапевт збирає докладний анамнез: з'ясовує, які захворювання переніс обстежуваний, чи були у нього операції, чи не перебував він у контакті з інфекційними хворими або на територіях, ендемічних по тим чи іншим інфекційним захворюванням. Ретельно обстежується шкіра і видимі слизові оболонки; пальпуються лімфатичні вузли, печінка, селезінка; оцінюється стан серцево -судинної і дихальної систем; вимірюється артеріальний тиск і підраховується частота серцевих скорочень (ЧСС); оцінюється психоневрологічний статус. Дерматовенеролог обстежує потенційного донора на предмет виявлення симптомів, які вказують на можливість зараження його сифілісом. Донор повинен мати фізичний розвиток не нижче задовільного. Однаково протипоказані для донорства як занадто мала маса тіла (менше 45 кг), так і ожиріння II - III ступеня. У потенційного донора повинні бути доступні вени ліктьового згину, з яких зазвичай проводиться забір крові. Перед здачею крові донор повинен надати довідки з поліклініки та центру санітарно- епідемічного нагляду про перенесені захворювання і про відсутність контакту з хворими інфекційним гепатитом за останні півроку.

У центрах крові процес отримання крові від донорів проводиться у боксованих операційних. Якщо взяття крові проводиться поза центру крові або відділення крові, то в пристосованих приміщеннях відбувається розгортання операційної, в якій працює виїзна бригада служби крові.

Відмінність боксованої операційної від звичайної полягає в тому, що в першій медичний персонал відділений від донора перегородкою, в якій є вікно для руки донора. Сам донор знаходиться поза операційною на донорському столі. Така організація взяття крові дозволяє досягти більшої стерильності безпосередньо в операційній. Пристосоване приміщення, де буде розгорнута операційна, спочатку звільняється від усього, що не підлягає обробці дезінфікуючими засобами (м'які меблі, тканинні матеріали і т.д.). Після цього в ньому виробляють вологе прибирання 1 % гарячим мильно- содовим розчином. Потім підлоги, стіни, підвіконня ретельно обробляють розчинами антисептиків (2 % хлораміном, 5 % лізолом або ін). Перед початком операції забору крові приміщення опромінюється бактерицидними лампами протягом 1-2 ч. Перед початком роботи і в ході забору крові здійснюється бактеріологічний контроль повітря операційної, шкіри рук медичного персоналу. Паралельно з цим ведеться вибірковий бактеріологічний контроль заготовленої крові. Як і в звичайній операційній, дотримуються правила асептики: медичний персонал працює в стерильному одязі, стерильних рукавичках і тільки стерильними інструментами. Донорів, по можливості, переодягають у донорський костюм, бахіли, шапочку, маску.

 

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 761 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)