АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

VI. Навчальний алгоритм для формування практичних навичок та вмінь дослідження (або обстеження)

Прочитайте:
  1. A. УЗД, тонкоголкова біопсія с цитологічним дослідження матеріалу.
  2. I. Створення конструктивної стратегії економічного розвитку, яка би включала реформування власності
  3. I. Створення конструктивної стратегії економічного розвитку, яка би включала реформування власності.
  4. III. ОБ'ЄКТИВНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ
  5. IV. Об'єктивне дослідження
  6. АЛГОРИТМ
  7. АЛГОРИТМ
  8. Алгоритм
  9. АЛГОРИТМ
Завдання Вказівки Примітки
Знати анатомію хребта та спинного мозку Назвати основні структурні елементи спинного мозку та його оболонок, перерахувати основні судини, що кровопостачають спинний мозок  
Вивчити класифікацію пухлин спинного мозку Перерахувати основні види пухлин спинного мозку залежно від їх локалізації та гістогенезу  
Знати клінічну картину при пухлинах спинного мозку Вміти зібрати анамнез захворювання, оцінити стан хворого, визначити основні сегментарні та провідникові симптоми.  
Знати основні діагностичні методи Вміти скласти план обстеження, оцінити результати отриманих даних  
Вивчити методи лікування хворих із пухлинами спинного мозку Визначити основні покази до нейрохірургічного лікування та орієнтуватися у виборі методу хірургічного втручання; знати основні етапи хірургічного втручання  

 

VIІ. Задачі для самостійного контролю

Задача 1.

У хворої 53 років мають місце нижній спастичний парапарез, гіпестезія з рівня Д6 сегменту за провідниковим типом, імперативні позиви до сечовипускання. При люмбальній пункції: лікворний тиск 85 мм водн. ст., при ліквородинамічних пробах виявлений частковий блок. Яке захворювання можна запідозрити в першу чергу?

А)Мієліт

В) Порушення спінального кровообігу

С) Пухлина спинного мозку

D) Розсіяний склероз

Задача 2.

Хворий 25 років скаржиться на постійний біль у міжлопатковій ділянці. При чханні, кашлі біль набуває стріляючого характеру. Об’єктивно при обстеженні виявлений нижній спастичний парапарез, при постукуванні по остистому відростку Д7 болі посилюються.

Які методи обстеження найбільш інформативні для уточнення діагнозу?

А)Висхідна мієлографія

В) Краніографія

С) Ангіографія

D) Магнітно-резонансна томографія

Е) Термографія

Задача 3.

Хворий 43 років скаржиться на болі в районі попереку протягом 2 років, які посилюються переважно в лежачому положенні і віддають в нижні кінцівки. За останній місяць у хворого наросла слабкість у нижніх кінцівках, приєдналась дисфункція тазових органів по типу затримки сечі. Лікувався в стаціонарі з приводу остеохондрозу поперекового відділу хребта, больового синдрому. Проте консеративне лікування виявилось не ефективним, стан хворого прогресивно погіршується. Найбільш вірогідною причиною захворювання є:

А) Сирингомієлія

В) Остеохондроз

С) Спінальний арахноїдит

D) Порушення спінального кровобігу

E) Пухлина спинного мозку

 

Задача 4.

У хворої з`явилось заніміння пальців правої ступні та слабкість в лівій ступні, через 3 місяці з`явилось заніміння лівої ступні та слабкість в правій ступні. Чутливі порушення поширювались вверх, поступово наростала слабкість у нижніх кінцівках, розвинулась затримка сечі. Об’єктивно у хворої: нижня спастична параплегія, колінні та ахілові рефлекси високі, патологічні симпоми Бабінського, Гордона з обох сторін. Гіпестезія за провідниковим типом зрівня Th8 сегмента, затримка сечі. В результаті обстеження був встановлений діагноз–пухлина спинного мозку. Які методи лікування необхідно застосувати?

А) Дегідратаційна та протизапальна терапія.

В) Знеболюючі паравертебральні блокади.

С) Променева терапія.

D) Видалення пухлини.

 

Задача 5.

При огляді хворої в неврологічному статусі виявлено: нижня спастична параплегія, колінні та ахілові рефлекси високі, патологічні симптоми Бабінського, Гордона з двох сторін. Гіпестезія за провідниковим типом з рівня Д5 сегменту. З анамнезу відомо, що хворіє протягом 2,5 року, перебіг захворювання–прогредієнтний. Необхідно поставити попередній діагноз:

А) Порушення спінального кровобігу

В) Пухлина спинного мозку

С) Спінальний арахноїдит

D) Остеохондроз хребта

E) Сирингомієлія

 

Задача 6.

У хлопчика 9 років з`явився прогресуючий сколіоз грудного відділу хребта. Протягом року лікувався в спеціалізованому інтернаті, але еффекту від лікування відмічено не було, сколіоз прогресував. З`явились корінцеві болі у верхньо-грудному відділі хребта, слабкість у нижніх кінцівках. Була проведена ортопедична операція з приводу сколіоза хребта. Протягом року хворий перестав ходити із-за нижньої параплегії, розвинулась повна аналгезія за провідниковим типом з рівня Д5 сегмента, затримка сечі. Із допоміжних методів обстеження була використана лише рентгенографія. Який метод обстеження найбільш інформативний для даного хворого?


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 701 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)