АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Статеві залози. Статеві залози є парними органами

Прочитайте:
  1. E. - Прищитоподібної залози.
  2. N Яєчка у хлопчиків опущені в калитку, у дівчаток – малі статеві губи і клітор прикриті великими статевими губами.
  3. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  4. Вікові та статеві особливості черепа
  5. Гістологічна класифікація пухлин щитовидної залози (ВОЗ, 1974)
  6. Дифузні ураження підшлункової залози.
  7. Доброякісні пухлини молочної залози.
  8. Ендокринні залози, їх гормони, органи – мішені та основні функції
  9. ЕПІТЕЛІАЛЬНІ КЛІТИНИ. ЗАЛОЗИСТИЙ ЕПІТЕЛІЙ
  10. Епітеліальні органоспецифічні пухлини матки, молочної залози, яєчників.

Статеві залози є парними органами. У жінок це яєчники, у чоловіків – яєчки.

Чоловічі статеві залози - це органи еліпсовидної форми, довжиною 4 - 6 см, вагою 6 - 8 гр. Це залози подвійної секреції, які виробляють чоловічі статеві клітини - сперматозоїди та чоловічі статеві гормони - андрогени (ендокринна функція). Яєчки знаходяться в мошонці. Паренхіму (функціональна тканина) яєчка покриває білочна оболонка, від якої в середину яєчка йдуть трабекули, які поділяють орган на 250 – 300 долек. В кожній дольці знаходиться 3 - 4 звитих канальця, які, зливаючись, створюють прямі канальці. На внутрішній поверхні звитих канальців є клітини Сертолі, які виробяють сперматозоїди та клітини Лейдига, які є залозистим апаратом яєчка.

Яєчки закладаються в брюшній порожнині і досягають порожнини малого тазу в перші 3 тижня після народження. До 1 – 4 років остаточно формується їх положення. Яєчки знижуючись тягнуть за собою оболонки брюшної порожнини, які, після зниження яєчка в мошонку, становлять його оболонки. Вага його в немовляти 5 – 6 грамів.

Андрогенни виробляються в яєчках і наднирниках. Основні – це тестостерон. Андрогенни стимулюють розвиток статевого аппарату, впливають на розвиток вторинних статевих ознак: голосу, скелету, мускулатури, розподілення оволосіння, формування статевих рефлексів.

Андрогенни змінюють активність деякіх ферментів, що впливають на синтез білка, збільшуючі ріст тканини.

Впливають на кроветворення, збільшуючи вміст єрітроцитів, гемоглобіну.

Жіночі статеві залози – яєчники – розташовані в ділянці малого тазу з боків від матки. Яєчник має форму сливи. Він має два кінця: матковий, який з’єднаний з маткою власною зв’язкою яєчника. Інший зі сторони маточної труби. На розрізі виділяють кіркову та мозкову речовину. Мізкова речовина лежить по центру, складається з сполучної тканини та сосудів і нервів. Кіркова речовина має фолікули, в яких розвивається яйцеклітина. В період статевого зізрівання один з фолікулів починає зізрівать. Триває це в середньому 28 днів і він перетворюється на зрілий фолікул – граафов міхурець. Його оболонка розривається і яйцеклітина виходить на поверхню (овуляція). На місці граафого міхурця створюється жовте тіло. Буває істине жовте тіло (жовте тіло вагітності), яке розвивається при вагітності і діє, як ендокринна залоза. Її гормон, прогестерон, сприяє:

1. Нормальному перебігу вагітності.

2. Підготовці молочної залози до лактації.

3. Затримує овуляцію.

Брехливе жовте тіло – виробляє гормони якщо вагітність не настала.

Жіночі статеві гормони називають – естрогени: естрадіол, естрон, естріол. Естриол стимулює розвиток статевого аппарату, розвитку вторинних статевих ознак, формує статевий потяг.

В період статевого зізрівання у хлопчиків збільшується кількість андрогенів. В дівчат – естрогенів. В цей період у дівчат з являється періодичність в кількості секретуємих естрогенів, що забезпечує жіночий статевий цикл. Різке збільшення естрогеннів співпадає з овуляцією, після чого, якщо не настає вагітність, настає менструація, котрою називають видалення назовні слизової оболонки матки разом з кров’ю.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 517 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)