АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Акушерство модуль 3

Прочитайте:
  1. III модуль. Соотношение факторов генотипа и среды в возникновении наследственных болезней и проблем психического дизонтогенеза
  2. n1 модуль
  3. Акушерство
  4. Акушерство
  5. Акушерство в XV—XVI веках. Начало этого времени ознаменовалось
  6. Акушерство и гинекология
  7. Акушерство и гинекология (рус)
  8. Акушерство и гинекология.
  9. Акушерство і гінекологія

?Внаслідок чого виникають кровотечі у другу половину вагітності:

+Передлежання плаценти

-Розриву матки

-Токсикозах вагітніх

-Розриву шийки матки

-Екстазів у малому тазі

?У вагітної з пізнім гестозом розвинувся приступ судом.Що із перерахованого є першочерговим при наданні долікарської допомоги?

+Забезпечити прохідність дихальних шляхів

-Подача кисню

-Масковий наркоз

-Виміряти артеріальний тиск

-Ввести еуфілін

?У роділлі ЗО років треті термінові пологи. Пологова діяльність почалась 4 години тому після вилиття навколоплодових вод. Перейми різко болючі, є набряк зовнішніх статевих органів, кров‘янисті виділення зі статевої щілини. Матка має форму ”пісочного годинника“, голівка плода притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плода 140 ударів у хвилину, ритмічне. Яку патологію можна запідозрити у роділлі?

+Загроза розриву матки

-Слабість пологової діяльності

-Передвістники пологів

-Загроза гіпоксії плода

-Розрив матки

?Вагітна 26 років знаходиться у відділенні патології вагітних з приводу вагітності 35 тижнів, передлежання плаценти. Після дефекації з піхви з‘явились яскраві кров‘янисті виділення в кількості 50 мл. Яку допомогу має надати медична сестра?

+Негайно викликати лікаря

-Спостерігати за вагітною

-Ввести спазмолітичні засоби

-Вислухати серцебиття плода

-Ввести кровоспинні препарати

?У жінки 48 років після затримки менструації на 3 тижні почалася маткова кровотеча. Яку долікарську допомогу може надати медична сестра?

+Ввести кровоспинні і скорочуючи матку засоби

-Провести довенну інфузію кровозамінників

-Вести спазмолітині засоби

-Виміряти артеріальний тиск

-Призначити тепло на низ живота

?У породіллі в ранньому післяпологовому періоді через ЗО хвилин після виділення посліду посилились кров‘янисті виділення з родових шляхів. Родові шляхи при огляди цілі, дефекту плаценти та оболонок виявлено не було. Матка розслабляється, кров‘янисті виділення в цей момент посилюються. Вкажіть об‘єм долікарської допомоги.

+Провести зовнішній масаж матки

-Мобілізувати ліктьову вену

-Провести масаж матки на кулаці

-Ввести кровоспинні препарати

-Притиснути аорту до хребта кулаком

?Першовагітна у терміні вагітності 9 тижнів скаржится на блювання до 20 разів на добу, огиду до їжі, млявість, сонливість. Яку патологію можна запідозрити у вагітної?

+Нестримне блювання вагітних

-Помірне блювання вагітних

-Прееклампсія вагітних

-Гастродуоденіт

-Гепатит

?В гінекологічне відділення поступила хвора з абортом у ходу у терміні 6-7 тижнів. Які інструменти має приготувати медична сестра для надання медичної допомоги пацієнтці?

+Піхвові дзеркала, матковий зонд, кюретку, кульові щипці

-Пінцет, дзеркало Кусхо, абортцанг, кюретку

-Кульові щипці, матковий зонд, ножниці

-Матковий зонд, кульові щипці, пінцет, ножниці

-Кюретку, пінцет, ножниці, кульові щипці

?В оглядовий кабінет звернулась пацієнтка зі скаргами на переймоподібний біль низом живота, кров’янисті виділення з піхви. При проведенні огляду у дзеркалах в цервікальному каналі визначається плідне яйце. Яку невідкладну допомогу має надати медична сестра?

+Терміново госпіталізувати.

-Видалити плідне яйце

-Ввести кровоспинні препарати

-Ввести спазмолітичні препарати

-Затампонувати піхву

?До медичної сестри звернувся сусід з проханням надати допомогу його дружині. Дружина вагітна, термін вагітності 30-31 тиждень. Прокинулась ранком від появи кров‘янистих виділень зі статевої щілини. На простирадлі під вагітною пляма яскравої крові діаметром біля 10 ом. Матка у нормотонусі. Пологова діяльність відсутня. Рухи плода вагітна відчуває добре. Яку долікарську допомогу треба надати вагітній?

+Викликати швидку допомогу і госпіталізувати вагітну

-Ввести кровоспинні засоби

-Ввести спазмолітичні засоби

-Покласти холод на низ живота

-Викликати лікаря жіночої консультації

?Породілля через ЗО хвилин після народження живого доношеного хлопчика масою 4000,0 знаходится у пологовому залі. Плацента відділилася самостійно, з усіма дольками і оболонками. Крововотрата у пологах 200 мл. Розривів м‘яких тканин родових шляхів не має.Матка періодично розслабляється, зі статевої щілини виділяється кров зі згустками. Яка патологія раннього післяпологового періоду розвинулась у породіллі?

+Гіпотонічна маткова кровотеча.

-Атонічна маткова кровотеча.

-Розрив матки

-Розрив шийки матки

-Кровотеча у зв‘язку з порушенням зсідання крові

?У гінекологічне відділення поступила хвора 20 років зі скаргами на затримку місячних на 6 тижнів, переймоподібний біль внизу живота та незначні кров‘янисті виділення. Встановлено діагноз: Вагітність 5-6 тижнів. Аборт, що розпочався. Жінка зацікавлена у збереженні вагітності. Лікарем призначена терапія, спрямована на збереження вагітності. В листку лікарських призначень записані 1% розчин прогестерону по 1 мл дом‘язево, окситоцин 1 мл дом‘язево, но-шпа, анальгін 50% 1 мл, дімедрол 1 мл при болях дом‘язево. Який медикаментозний засіб призначено помилково?

+Окситоцин.

-Прогестерон.

-Но-шпа.

-Анальгін.

-Дімедрол.

?До медичної сестри за порадою звернулась жінка 34-х років. Три місяці тому у неї стався мимовільний викидень у терміні 14 тижнів і протягом цього часу жінку турбують темно-кров‘янисті незначні виділення з піхви. Які рекомендації має дати медична сестра для вирішення проблеми пацієнтки?

+Скерувати на ультразвукове обстеження і огляд лікаря-гінеколога.

-Ввести скорочуючі матку засоби, холод на низ живота.

-Рекомендувати антибіотикотерапію, холод на низ живота.

-Ввести кровоспинні засоби, холод на низ живота.

-Порадити антибіотикотерапію, тепло на низ живота.

?Вагітна 25 років звернулась у жіночу консультацію для взяття на облік з приводу вагітності в терміні 10 тижнів. Вагітність друга. Перша вагітність закінчилась терміновими пологами три роки тому. Народився живий доношений хлопчик масою 4500,0, Мати вагітної хворіє на цукровий діабет. Вагітна скаржится на спрагу, періодичну млявість, зниження апетиту. Яку екстрагенітальну патологію можна запідозрити у вагітної?

+Цукровий діабет.

-Хронічний пієлонефрит.

-Гестоз вагітних.

-Хронічний холецистіт.

-Анемія вагітних.

?Вагітна М., 20-и років, звернулась до медичної сестри за порадою з приводу виявленої в 34 тижні вагітності анемії з рівнем гемоглобіну 90 г/л. Раніше нічим не хворіла. Як відповісти на питання вагітної про основну причину виникнення анемії під час вагітності?

+Підвищене використання заліза плодом.

-Надмірне руйнування еритроцитів.

-Шлунково-кишкова кровотеча.

-Нестача в організмі вітаміну В12.

-Порушення всмоктування заліза.

?До медичної сестри дільничного терапевту звернулась вагітна К., 22 років. Термін вагітності ЗО тижнів. Вагітна скаржиться на головний біль, нудоту, однократну блювоту, які пов‘язує з вживанням декілька днів тому неякісних харчових продуктів. При обстеженні медичною сестрою виявлено підвищення артеріального тиску на правій і лівій руці відповідно - 150/90 та 140/80 мм рт. ст., пульс 76 уд. за хв.; на кінцівках значні набряки. Яку патологію має запідозрити медична сестра?

+Пізній гестоз вагітних.

-Харчове отруєння.

-Холецисто-панкреатит.

-Гострий гастрит.

-Гіпертонічну хворобу.

?Вагітна у терміні гестації 33 тижні прийшла на черговий огляд. Прибавка у вазі за тиждень 500 г. Артеріальний тиск в межах норми. Які поради мають бути дані вагітній?

+Обмеження рідини, розвантажувальні дні

-Контроль артеріального тиску тричі на добу

-Госпіталізація у відділення патології вагітних

-Щоденне відвідування жіночої консультації

-Щоденний загальний аналіз сечі

?У вагітної 20 років у 34 тижні гестації при,АТ 110/60 мм рт ст скарги на постійне відчуття спраги. При огляді помітні набряки стоп і гомілок, передньої черевної стінки. Прибавка у вазі за тиждень 600 г. Цукор крові нормальний. Цукор у сечі не виявлено.Яке ускладнення вагітності ймовірне у данному випадку?

+Набряки вагітних

-Порушення дієти вагітних

-Гестаційний пієлонефрит

-Прееклампсія легкого ступеня

-Гіпертензія вагітних

?У вагітної в 36 тижнів спостерігаються кров‘янисті виділення зі статевих шляхів, що з‘явилися раптово вдома вночі серед повного здоров‘я. Вкажіть першочерговий захід долікарської допомоги.

+Викликати лікарську акушерську бригаду

-Ввести внутрішньовенне 5 \% розчин амінокапронової кислоти

-Визначити групу крові і резус-фактор

-Ввести внутрішньовенне 1 \% розчин вікасолу

-Транспортувати вагітну в стаціонар

?При черговому відвідуванні вагітною жіночої консультації об‘єктивно за допомогою спеціального акушерського обстеження діагностовано поперечне положення плоду. Вкажіть, яке ускладнення зустрічається найчастіше в даному випадку.

+Розрив матки

-Випадіння дрібних частин плоду

-Слабкість пологової діяльності

-Кровотеча з піхви

-Сечостатеві нориці

?Вагітна 18 тижнів доставлена у пологовий будинок із скаргами на тянучий біль внизу живота. При піхвовому дослідженні шийка матки не вкорочена, зовнішній зів закритий. Попередній діагноз?

+Загрожуючий аборт

-Аборт, що розпочався

-Аборт в ходу

-Неповний аборт

-Повний аборт

?При обстеженні вагітної 38 тижнів відмічається невідповідність висоти стояння дна матки строку вагітності, 2 пункти ясного вислуховування серцебиття плоду. Для якої вагітності це характерно?

+Багатоплідна

-Переношена

-Одноплідна

-Недоношена

-Завмерша

?Вкажіть, яка з клінічних ознак характерна для претоксикозу?

+Патологічна прибавка в вазі

-Блювання

-Слинотеча

-Втрата ваги

-Наявність ацетону в сечі

?При якому виді передлежання плаценти родорозрішення проводиться тільки шляхом кесарського розтину:

+Центральне

-Синклітичне

-Асинклітичне

-Бокове

-Крайове

?Де потрібно проводити піхвове дослідження у вагітної з підозрою на передлежання плаценти:

+В пологовому залі при розгорнутій операційній

-Вдома

-В приймальному відділенні пологового будинку

-В передпологовій палаті

-В оглядовій кімнаті

?Вагітність 29 тижнів, генералізовані набряки, АТ 190/100 мм рт.ст., протеінурія 2 г/п, гіпотрофія плода III ступеню. Про яку патологію йде мова?

+Прeеклампсія III

-Гіпертонічна хвороба

-Прeеклампсія І

-Прeеклампсія І!

-Еклампсія

?При обстеженні вагітних шляхом кип‘ятіння сечі визначають:

+Наявність білка

-Наявність ацетону

-Наявність гематурії

-Продуктів метаболізму статевих гормонів

-Наявності бактеріoрії

?У вагітної з пізнім гестозом розвинувся напад судом. Що із перерахованого є першочерговим при наданні долікарської допомоги?

+Забезпечення прохідності дихальних шляхів

-Внутрішньовенне введення еуфіліну

-Інгаляційний наркоз

-Подача зволоженого кисню

-Вимірювання артеріального тиску

?При сповільненні процесу скорочення післяпологової матки застосовують:

+Скорочуючи засоби

-Гемостатичні засоби

-Спазмолітичні засоби

-Седативні засоби

-Знеболювальні засоби

?Яка пологова травма має такі клінічні прояви: „кинжальний” біль у животі, припинення пологової діяльності, шок, частини плода пальпуються під черевною стінкою

+Розрив матки

-Передчасне відшарування плаценти

-Передлежання плаценти

-Розрив шийки матки

-Розрив лобкового симфізу

?При підозрі на передчасне відшарування плаценти у вагітної яка знаходиться у ВПВ медична сестра зобов‘язана:

+Негайно викликати лікаря

-Налагодити в/в вливання 5\% ЕАКК

-Ввести 2 мл 1\% розчину вікасолу

-Ввести 2 мл 50\% розчину анальгіну

-Визначити групу крові

?Передлежання плаценти - це коли плацента:

+Перекриває внутрішній зів шийки матки.

-Прикріплена біля дна матки.

-Проростає слизову оболонку матки.

-Розташована в ділянці нижнього сегменту матки.

-Розташована на передній або задній стінці матки.

?Вкажіть тактику ведення вагітної при аборті в розпалі в ранні терміни:

+Вишкрібання стінок порожнини матки.

-Накладання шва на шийку матки.

-Призначення спазмолітиків.

-Призначення гормонотерапії.

-Призначення седативної терапії.

?У вагітної в терміні 34 тижні на фоні повного благополуччя виникла значна кровотеча. Тактика медичної сестри:

+Негайно викликати лікарську акушерську бригаду.

-Ввести внутрішньовенне 10\% р-н глюконату кальцію.

-Ввести 2 мл. 1\% р-ну вікасолу.

-Негайно транспортувати вагітну в пологовий будинок.

-Міхур з льодом на низ живота.

?При центральному передлежанні плаценти родорозрішення проводять шляхом:

+Кесаревого розтину.

-Консультивно, після зупинки кровотечі.

-Накладання акушерських щипців.

-Витягнення плоду за тазовий кінець.

-Шкірно-головні щипці.

?У пологовий будинок поступила вагітна 22 років з доношеною вагітністю. АТ = 150/90; 140/80.Турбує головний біль, біль у епігастральній ділянці. У є білок.

Положення плода поздовжнє, головнеє предлежання. Серцебиття плода 136 ударів в 1хв., ритмічне. Води цілі Про яку патологію мова йде?

+Прееклампсія

-Гіпертензія вагітних.

-Протеінурия вагітних.

-Захворювання нирок.

-Еклампсія.

?У гінекологічне відділення звернулася жінка зі скаргами на переймоподібні болі знизу живота, рясні кровянисті виділення зі згустками. Температура нормальна, остання менструація 2 місяці назад. Який діагноз?

+Аборт у ході.

-Загрожуючий аборт.

-аборт, що почався.

-Порушення оваріально-менструального циклу.

-Повний аборт.

?При обстеженні в жіночій консультації у вагітної в строці 32 тижня виявили набряки нижніх кінцівок, збільшення у вазі за тиждень 1000 г. Яке ускладнення виникло у вагітної?

+Гестоз другої половини вагітності

-Пиелонефрит вагітних

-Блювота вагітних

-Анемія вагітних

-Гіпертонічная хвороба

?На прийом до жіночої консультації прийшла вагітна 18 років, срок вагітності 6 тижнів.Скарги на слабість, огиду до їжі, нудоту, блювоту до 10 разів у добу. Яка повинна бути тактика медсестри?

+Госпиталізувати для лікування гестозу

-Повне амбулаторне клінічне обстеження

-Ультразвукове дослідження

-Інфузійна терапія

-Бімануальне дослідження

?У вагітної 32 років з гестозом другої половини з‘явилися різкі болі в животі й темні кровянисті виділення зі статевих шляхів. Матка асиметрична, у підвищеному тонусі, болюча, сердцебиття плода глухе. Про яке ускладнення другої половини вагітності можна думати?

+Передчасне відокремлення плаценти

-За переривання вагітності

-Предлежання плаценти

-Гострий панкреатит вагітної

-Загроза разриву матки

?Зовнішні розміри таза вагітної жінки: 23-26-28-18 см. Яка форма звуження таза?

+загально-рівномірно звужений

-Плоский таз

-Косозвужений

-Поперечно-звужений

-Лійкоподібний таз

?Охарактеризуйте розрив шийки матки І ступеня:

+Розрив до 2 см

-Розрив до 5 см

-Розрив 10 см

-Розрив склепіння піхви

-Розрив до склепіння піхви

?У вагітної в 36 тижнів спостерігаються кров‘янисті виділення зі статевих шляхів, що з‘явилися раптово вдома, вночі. серед повного здоров‘я. Вкажіть першочерговий захід долікарської допомоги.

+Викликати лікарське-акушерську бригаду

-Ввести в/в 5\% розчин амінокапронової кислоти

-Ввести в/в 1\% розчин вікасолу

-Визначити групу крові та резус фактор

-Транспортувати в лікарню

?Роділля в І період пологів. Виникла загроза розриву матки. Вказати першочергові заходи невідкладної долікарської допомоги:

+Викликати лікаря, дати ефірно-масковий наркоз

-Стимулювати пологову діяльність

-Ввести спазмолітики

-З‘ясувати причини загрози

-Провести піхвове дослідження.

?У вагітної Б., 18 р., ранній гестоз вагітності. Яка ознака цього ускладнення е характерною?

+Блювання

-Гіпертензія

-Набряки

-Головний біль

-Збільшення маси тіла

?При огляді пацієнтки С., 26 р., після оперативного втручання на придатках матки лікар зробив акцент на активному веденні в післяопераційному періоді. Медична сестра повинна підняти хвору на:

+2-й день

-1 -й день

-3-й день

-4-й день

-5-й день

?У гінекологічне відділення доставлена вагітна 20 років. Вагітність 8-9 тижнів. Скарги на нудоту, блювання більш 20 разів на добу. За 10 днів вагітна втратила у вазі до 3 кг. Стан хворої важкий, виснажена, із рота запах ацетону. Температура тіла субфібрильна, шкіра суха, жовтушна. Вкажіть найдоцільнішу тактику ведення вагітності.

+перервати вагітність

-протиблювотна терапія

-Інфузійна терапія

-парентеральне харчування

-дeзінтоксікаційна терапія

?Першовагітна в терміні 35-36 тижнів скаржиться на головний біль, біль у епігастрії, сонливість, набряки на ногах. АТ 180/120 мм. рт. ст. Положення плоду поздовжнє, головне передлежання. Серцебиття плода 130 уд. за хв. У аналізі сечі - білок. Чим ускладнився перебіг вагітності?

+прееклампсія тяжкого ступеню

-еклампсія

-преекпамсія легкого ступеню

-гіпертонічна хвороба

-пієлонефрит вагітних

?Вагітна 25 років. Останні 2 дні відчуває переймоподібний біль внизу живота і кровотечу. Піхвове дослідження: піхва заповнена згортками крові, шийка матки розкрита на 2 см. Матка збільшена до 10-11 тижнів вагітності, напружена. Виділення кров‘янисті, дужерясні. Вкажіть найдоцільнішу тактику ведення.

+вишкрібання порожнини матки

-проведення токолітичної терапії

-проведення гемотрансфузії

-призначення прогестерону

-консервативне спостереження

?Роділля 27 років доставлена в пологове відділення з переймами, які почалися 12 годин тому. Перейми слабкі, короткотривалі, повторюються через кожні 12-15 хв. Серцебиття плода 140 уд. за хв. ритмічне. Піхвове дослідження: шийка згладжена, розкриття 4 см,плодовий міхур цілий, голівка плода притиснута до входу в малий таз. Про яке ускладнення пологів іде мова?

+первинна слабкість пологової діяльності

-провісники пологів

-вторинна слабкість пологової діяльності

-дискоординована пологова діяльність

-надмірно сильна пологова діяльність

?У першовагітної 25 років при терміні вагітності 39 тижнів без пологової діяльності відійшли навколоплідні води 2 години тому. Плід живий, таз нормальних розмірів. Яка подальша тактика ведення вагітності?

+провести родозбудження та родостимуляцію

-продовжити вагітність при відповідному спостереженні

-очікувати спонтанної появи родової діяльності

-накласти акушерські щипці

-провести операцію кесаревого розгину

?Вагітна з терміні 36-36 тижнів. Вагітність усклалнилася прееклампсією. Загальний стан середнього ступеню важкості, шкіра бліда, пульс 98 уд. за хв. АТ 140/90 мм.рт.ст. Матка збільшена згідно строку вагітності, напружена..асиметрична, болісна при пальпації. Серцебиття плода 160-170 уд. за хв., приглушене. Про яке ускладнення вагітності йде мова?

+перечасне відшарування нормально розташованої плаценти

-передлежання плаценти

-гіпертонус матки

-загроза розриву матки

-загроза передчасних пологів

?У вагітної Л. в терміні вагітності 32-33 тижні виявлено набряки на нижніх кінцівках. Вкажіть препарат за допомогою якого визначають білок в сечі?

+Сульфосаліцилову кислоту

-Азотну кислоту

-Аскорбінову кислоту

-Сірчану кислоту

-Формалін

?В пологовому будинку у вагітної в терміні вагітності З6 тижнів, медсестра під час ін‘єкцій звернула увагу на збудженість вагітної, фібрілярні посмикування кінцівок та м‘язів обличчя. Визначте послідовність дій медсестри

+Повідомити лікаря, рауш-наркоз ефіром

-Повідомити лікаря, внутрішньовенозно ввести седуксен

-Повідомити лікаря, внутрішньовеннозно ввести сірчанокислу магнезію

-Повідомити лікаря, утримувати хвору під час судом

-Повідомити лікаря, внутрішньом‘язово ввести дроперидол

?Пацієнтка в термін: вагітності 20 тижнів скаржиться на появу болю внизу живота, яскраві кров‘янисті виділення із статевих органів, запаморочення. При обстеженні встановлено АТ -90/50 мій. рт. ст., рз - 94 уд. на хвилину. Визначить приоритетні проблеми пацієнтки

+Кровотеча

-Біль

-Запаморочення.

-Переривання вагітності

-Низький артеріальний тиск

?Розмір Distanntia cristarum становить:

+28-29см

-24-25СМ

-25-26см

-26-27см

-27-28СМ.

?Що потрібно зробити у першу чергу для зупинки гіпотонічної маткової кровотечі

+Випустити сечу катетером

-Масаж матки на кулаці

-накласти шов по Лосицькій

-Ввести тампон з ефіром

-Ввести скоротливі засоби.

?У роділлі виникли симптоми загрози розриву матки. Вкажіть, яку невідкладну допомогу у першу чергу повинна надати медична сестра:

+Дати ефірний масшвий наркоз

-Ввести кровозамінники

-Ввести знеболюючі

-Холод на низ живота

-Провести піхвове дослідження

?Вкажіть особливості вимірювання артеріального тиску у вагітних

+На обох руках

-На лівій руці

-Правій руці

-Немає значення нa якій руці

-На правій, через годину на лівій

?У вагітноі пальпуються 3 великі частини плода, серцебиття вислуховується у 2 різних місцях, великий обвід живота. Про що йде мова?

+Багатопліддя

-Багатоводдя

-Великий плід

-Вади розвитку плода

-Неправильне розташування плода

?Вагітна скаржиться на ядуху, різке збільшення живота. Строк вагітності 29-30 тижнів. Обвід живота - 120 см. Висота стояння дна матки - 38 см. Матка напружена. Частини плода визначити неможливо. Серцебиття плода глухе 140 уд/хв. Про яке ускладнення йде мова?

+Багатоводдя

-Багатопліддя

-Пухирний занесок

-Аномалії розвитку плода

-Гестоз вагітних

?Який таз називають клінічне вузьким?

+Якщо розміри плода не відповідають розмірам тазу.

-загальнорівномірнозвужений таз

-простий плоский таз

-плоскорахітичний таз

-загальнозвужений таз

?У післяпологовій палаті знаходиться породілля, яка народила мертву дитину. Вона ходить по палаті, розмовляє і колише на руках дитину, ображається, що її дитини ніхто з оточуючих не бачить. Яка проблема у пацієнтки?

+патологічна реакція горя

-зміна розумового процесу

-порушення свідомості

-депресивний стан

-відмова від приймання ліків

?При черговому відвідуванні жіночої консультації у вагітної діагностовано поперечне положення плоду, перша позиція. Визначте точку найкращого вислуховування серцебиття плоду:

+ліворуч на рівні пупка

-праворуч на рівні пупка

-ліворуч вище пупка

-праворуч нижче пупка

-праворуч нижче пупка

?У пологове відділення поступила вагітна 36 тижнів. Із анамнеза- 3 роки тому перенесла травму з пошкодженням кісток тазу. Зовнішні розміри таза:23-26-28-15 см; серцебиття плода ясне, ЧСС - 125 уд/хв. Який метод родорозрішення показаний?

+кесарів розтин

-акушерські щипці

-витягання плода за ніжку

-бинт Вербова

-вакуум - екстракція плода

?Медична сестра проводить обстеження вагітної в терміні вагітності 38 тижнів. Вкажіть дії медичної сестри для діагностики прихованих набряків:

+Зважити вагітну

-Виміряти артеріальний тиск на обох руках

-Виписати направлення на загальний аналіз сечі /

-Виміряти обвід живота

-визначити зріст вагітної

?Пацієнтка з терміном вагітності 8 тижнів скаржиться на переймоподібний біль знизу живота, який розпочався після фізичного навантаження. Про яке ускладнення вагітності йде мова?

+Загроза аборту

-Звичний аборт

-Повний аборт

-Аборт у ходу

-Неповний аборт

?Першовагітна М., 25 р.. е терміні 33-34 тижні, скаржиться на головний біпь, миготіння мушок перід очима, біль в епігасрі. Об‘єктивно: загальний стан середньої важкості. А.Т - 180/110 мм рт. ст., білок в сечі. Дана клінічна картина характерна для:

+Прееклампсїї І!! ступеня

-Екпампсії

-Прееклампсії І ступеня

-Гіпертонічної хвороби

-Прееклампсії II ступеня

?У породіллі К., після народження посліду було виявлено дефект дольки плаценти. Яку маніпуляцію повинна виконати медсестра при відсутності лікаря?

+Ручну ревізію порожнини матки

-Накласти шов на шийку матки

-Внутрішньом‘язево ввести но-шпу

-Внутрішньом‘язево ввести баралгін

-Провести ампутацію матки

?У роділлі після 8-ми годин нормальної пологової діяльності перейми стали недостатньо сильними та тривалими, проміжок часу між ними збільшився. Про яку патологію пологової діяльності йде мова?

+Вторинна слабкість пологової діяльності

-Дискоординована пологова діяльність

-Первинна слабкість пологової діяльності

-Надмірне сильна пологова діяльність

-Патологічний прелімінарний період

?В приймальному відділенні роділля втратила свідомість, почалися судоми. Про якеускладнення це свідчить?

+Еклампсія

-Прееклампсія І

-Преекпампсія II

-Прееклампсія іII

-Діабетична кома

?До гінекологічного відділення надійшла пацієнтка 20-ти років зі скаргами на затримку місячних протягом 3-х тижнів, переймоподібний біль унизу живота та кров‘янисті виділення. При вагінальному дослідженні зовнішнє вічко шийки матки закрите. Про яке ускладнення йде мова?

+Аборт, що розпочався

-Аборт у ходу

-Неповний аборт

-Загроза аборту

-Повний аборт

?У вагітної в 32 тижні вагітності прибавка маси тіла за тиждень 600 г, АТ 170/120 мм рт ст, виражені набряки нижніх кінцівок. Раптово розвинувся приступ судом. Яку першочергову невідкладну допомогу треба надати вагітній?

+Ввести роторозширувач, зафіксувати язик

-Виміряти тиск

-Ввести еуфілін

-Ввести спазмолітичні препарати

-Подати кисень

?У другому періоді пологів при аускультації визначено серцебиття плода 180 пошт.хв. Дії медсестри:

+Дати кисень, покликати лікаря

-Спостерігати за станом роділлі

-Накласти акушерські щипці

-Зробити кесарів розтин

-Ввести е/а атропін, адреналін

?На прийомі у лікаря жіночої консультації вагітна 34 тижні, поскаржилась на періодичні, раптово виникаючі кров‘янисті виділення зі статевих шляхів,що не супроводжуються болем. Необхідна допомога у цьому випадку:

+Термінова госпіталізація до пологового будинку

-Госпіталізувати у гінекологічне відділення

-Доглядати за вагітного

-Призначити наступну дату відвідування лікаря

-Викликати на консультацію хірурга

?У роділлі з вузьким тазом виникла ситуація загрози розриву матки. Першочерговізаходи:

+Ефірний масковий наркоз

-Акушерські щипці

-Кесарів розтин

-Стимуляція пологової діяльності

-Епізіотомія

?У роділлі після народження плода, вага якого 4800 г почалася кровотеча сильним струменем. Крововтрата 600 мл. Ознаки Альфельда, Кюстнера-Чукалова негативні. Яка тактика?

+Ручне відділення й видалення плаценти.

-Зовнішній масаж матки.

-Провести метод Креде-Лазаревича.

-Лапоротомія.

-Огляд родових шляхів.

?Яка тактика при загрозі розриву матки?

+Зняти родову діяльність

-Госпіталізувати роділлю

-Підтримувати родову діяльність

-Провести операцію епізіотомії

-Провести профілактику розриву шийки матки

?Ваша тактика при затримці частки плаценти у матці:

+Виконати ручну ревізію матки, масаж

-Виконати зовнішній масаж матки

-Ввести ліки, Ідо скорочують м‘язи матки

-Виміряти АТ

-Оглянути родові шляхи

?У породіллі В,, 32 р., на 2 добу після операції кесаревого розтину з‘явилися розлитий біль у животі, підвищення температури тіла до 39,00, гикавка, нудота, блювання. Об‘єктивно: при пальпації жизвіт здутий, напружений симптом Щоткіна-Блюмбєрга позитивний. При аускультації- знижена перестальтика кишок. Вкажіть якому захворюванню відповідає дана клінічна картина?

+Розлитому перитоніту

-Пельвіоперитоніту

-Метроендометриту

-Тромбофлебіту вен таза

?У кабінеті УЗД вагітна 32 тижнів. При лежанні на спині артеріальний тиск знизився до 70/50 мм рт.ст. Що необхідно зробити в першу чергу?

+негайно покласти жінку на бік

-ввести дихальні амналептики

-налагодити подачу кисню

-ввести гіпертензивні засоби

-зробити ЕКГ

?Медсестру викликали до роділлі а III періоді пологів. Після відшарування га народження посліду почалася маткова кровотеча. При огляді поспілу виявили дефект плаценти. Що в першу чергу повинна зробити медична сестра перед проведенням ручної ревізії порожнини матки?

+Випустити сечу катетером.

-Ввести утеротонічні засоби.

-Провести очисну клізму.

-Зовнішній масаж матки

-Налагодити внутрішньовенну інфузію кровозамінників

?З чого починали невідкладну медичну допомогу при еклампсії

+Викликати лікаря

-Надати кисень

-Підключити чергову крапельницю

-Ввести спазмолітики, гіпотензивні препарати

-Контроль артеріального тиску

?Яка ознака свідчить про передлежаннн плаценти?

+Кров‘янисті виділення з піхви серед повного спокою

-Підвищення тонусу матки

-Прискорення серцебиття у плода

-Підвищення артеріального тиску у вагітної

-Переймоподібні болі внизу живота

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 1818 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.058 сек.)