АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

П’ятичленні гетероцикли з кількома гетероатомами

Прочитайте:
  1. Гетероцикли з конденсованими ядрами

Гемін

(гемоглобін)

 

 

Гемін (гем) – майже чорні голчасті кристали складу C34H32ClFeN4O4 – є дихальним пігментом крові. Молекула геміну являє собою комплекс порфіну з Fe2+. Гемін входить до складу складного білка крові – гемоглобіну, є його небілковою частиною, міститься в червоних кров’яних тільцях і зумовлює забарвлення крові. Гемоглобін містить близько 4% геміну і 96% глобіну (за масою).

 

  Хлорофіл   Зелені частини вищих рослин містять забарвлену речовину хлорофіл, який входить до складу хлорофілових зерен листків і становить від 0,6 до 1,2 % маси сухої речовини. Хлорофіл складається з двох дещо відмінних за складом і забарвленням речовин – хлорофілу а (~75%), який має склад C55H70O6N4Mg. За структурою хлорофіл являє собою плоский порфіновий цикл, подібний до циклу геміну крові, що свідчить про єдність походження рослинного і тваринного світу.  

 

П’ятичленні гетероцикли з кількома гетероатомами

 

NO2
Представники

 

 

Піразол смідазол тіазол

Способи одержання. 1. Піразол отримують при дії діазометану на ацетилен:     2. Імідазол добувають з гліоксалю, аміаку і формальдегіду:       3. Тіазол отримують при взаємодії тіоформаміду і хлороцтового альдегіду: Хімічні властивості: 1. Піразол стійкий до дії окисників, а також кислот і лугів. 2. Нітрування:     3. Відновлення:   +2H +2H   піразолін піразолідин Піразоліну відповідають важливі похідні групи піразолону:     Вони легко отримуються конденсацією заміщених гідроцинів з ефірами b-кетонокислот чи приєднанням до дикетену.
N
H
N
H
Загальна характеристика

Виявляють ароматичні і слабколужні властивості. Вони входять до складу багатьох лікарських речовин, вітамінів, антибіотиків. Так, ядро тіазолу входить до складу вітаміну В1, антибіотика пеніциліну, сульфамідного препарату норсульфазолу.

O
CH
H2C
Загальна формула пеніцилінів:

Найбільш відомі пеніциліни:

- пеніцилін F

(2-пентеніл пеніцилін)

- пеніцилін G

(бензилпеніцилін)

- пеніцилін X

(оксібензилпеніцилін)

- пеніцилін K

(гентилпеніцилін)

Використовуються при лікуванні бактеріальних інфекційних захворювань.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 386 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)