АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Послідовність дій під час оформлення вимоги та порядок зберігання ліків

Прочитайте:
  1. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  2. II. Порядок выполнения работы
  3. II. Порядок выполнения работы
  4. II. Порядок проведения предварительных осмотров
  5. III. Порядок выполнения работы.
  6. III. Порядок комплектування закладу
  7. III. Порядок проведения периодических осмотров
  8. III. Умови прийняття і порядок обслуговування громадян
  9. IV. Порядок оказания медицинской помощи беременным женщинам, роженицам и родильницам с сердечно-сосудистыми заболеваниями, требующими хирургической помощи
  10. IV. Порядок оскарження рішення експертних комісій

Тема № 2 «Обов’язки і дії постової та маніпуляційної медичної сестри терапевтичного відділення»

Методичні вказівки для студентів по виконанню основних практичних навичок

ВИПИСУВАННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЛІКАРСЬКИХ РЕЧОВИН У ВІДДІЛЕННЯХ СТАЦІОНАРУ

Навчальна мета: уміти оформити документ (вимогу-наклад-ну) на одержання лікарських речовин з аптеки; зберігати ліки у відділенні.

Виховна мета: усвідомити значення чітких дій медичної сест­ри для своєчасного одержання ліків.

Початковий обсяг знань: знати загальні правила виписування та одержування ліків з аптеки.

Оснащення:

1) бланки вимоги-накладної;

2) ящики-контейнери для доставки ліків з аптеки у відділен­ня стаціонару.

Загальні правила виписування та одержання ліків з аптеки. Лікарські речовини для відділення виписує старша медична сест­ра за дорученням, яке видає бухгалтерія лікувального закладу. Засвідчується доручення підписами головного лікаря, головного бухгалтера і круглою печаткою лікувального закладу.

На отримання наркотичних анальгетиків, отруйних речовин, спиртів і спиртових розчинів доручення видають один раз на мі­сяць.

На одержання готових, екстемпоральних лікарських препара­тів, перев'язувального матеріалу та предметів догляду за хворими доручення оформляють один раз на квартал.

Вимоги-накладні на одержання ліків з аптеки заповнюють: ііі групами:

а) до першої групи лікарських засобів відносять наркотичні анальгетики та отруйні речовини;

б) до другої групи лікарських препаратів відносять спирти та спиртові розчини;

в) до третьої групи лікарських засобів відносять есктемпоральні ліки, тобто ті, що виготовляють в аптеці;

г) до четвертої групи лікарських засобів відносять ліки за­водського виготовлення;

ґ) до п'ятої групи відносять предмети догляду за хворими, перев'язувальний матеріал.

Старша медична сестра є довіреною особою, яка виписує, оформляє та здає в аптеку вимогу-накладну. Вона ж перевіряє правильність одержання ліків з аптеки.

Послідовність дій під час оформлення вимоги та порядок зберігання ліків

Оформлення вимоги-накладної на одержання ліків з аптеки

1. Лікар під час щоденного огляду хворих призначає в лист­ку лікарських призначень лікарські препарати, їх дози, кількість приймань та шляхи введення.

2. Палатна медична сестра щоденно робить вибірку з листка лікарських призначень. Відомості про призначені хворому ін'єк­ції вона передає в процедурний кабінет.

3. Перелік і кількість усіх призначених лікарських препаратів палатні та процедурні сестри передають старшій медичній сестрі відділення.

4. Старша медична сестра видає на відділення із запасу ліки, а якщо якихось бракує, то на основі отриманих даних вона випи­сує вимогу-накладну на одержання цих ліків з аптеки.

5. Вимогу-накладну на наркотичні анальгетики та отруйні ре­човини (не більше триденного запасу) старша медична сестра ви­писує в чотирьох примірниках латинською мовою. На вимогах-накладних обов'язково повинен стояти штамп лікувального закла­ду, підпис головного лікаря, кругла печатка.

6. Спирти та спиртові розчини виписує і оформляє старша ме­дична сестра так само, як і наркотичні анальгетики.

7. Екстемпоральні, готові лікарські форми, предмети догляду;»а хворими, перев'язувальний матеріал виписують та оформля­ють у трьох примірниках.

8. При заповненні бланків слово "Накладна" закреслюють і за­значають: у графі "Найменування товару" — назва препарату, фор­ма випуску; у графі "Одиниця виміру" — одиниця виміру (кг, г, м, штук, коробок, ампул); у графі "Потрібна кількість" — кіль­кість ліків, яка необхідна для відділення. Графи "Видана кількість", "Ціна","Сума" заповнює провізор аптеки.

9. Під час одержання ліків з аптеки старша медична сестра ставить свій підпис у графі "Одержав", провізор — у графі "Видав".

Лікарські препарати для відділення стаціонару відпускають з аптеки в оригінальній заводській чи аптечній упаковці. Старша медична сестра, отримавши лікарські препарати, зобов'язана пе­ревірити їх відповідність вимозі-накладній.

10. Якщо з відділення в аптеку потрібно здати невикористаний препарат, то у вимозі-накладній закреслюють слово "Вимога". На­кладну оформляють так само, тільки в графі "Одержав" ставить підпис провізор, а в графі "Відпустив" — старша медична сестра.

Категорично забороняється отримувати препарати з аптеки до­поміжному персоналу (санітаркам, водіям).

За наказом головного лікаря в лікувальному закладі призна­чається фармацевт-провізор, який централізовано організовує за­мовлення ліків в аптеці для всіх відділень, отримує видані ліки з аптеки і видає їх у відділення відповідно до вимоги.

Під наглядом і за відповідальністю фармацевта-провізора у стаціонарі виділяється приміщення, де за наказом головного ліка­ря зберігається п'ятиденний недоторкуваний запас наркотичних анальгетиків, медикаментів, спирту, перев'язувального матеріалу, який з часом замінюють свіжими лікарськими препаратами.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 473 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)