АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Заходи при підозрі захворювання птиці на туберкульоз

Прочитайте:
  1. D. Скоріше за все ятрогенне захворювання з елементами неврозу,однак пацієнтку слід до обстежити
  2. II. Захворювання, викликані впливом промислових аерозолів
  3. II.Захворювання черевної стінки і органів черевної порожнини
  4. III. Історія теперішнього (нинішнього) захворювання (Anamnesis morbi)
  5. IV. Захворювання, синдроми і феномени
  6. IV. Заходи в неблагополучному щодо лейкозу господарстві, фермі, стаді
  7. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  8. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  9. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.
  10. XVIII. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями грудної клітки та органів грудної порожнини.

4.1. Благополучним щодо туберкульозу птиці рахують регіон, населений пункт, птахівниче господарство, птахоферму, двір, в яких при проведенні регулярних клінічних обстежень та туберкулінізації птиці, при розтині трупів, ветсанекспертизі продуктів забою птиці не виявляють характерних для туберкульозу змін, а при бактеріологічних дослідженнях не виділяють збудника туберкульозу (M. avium).

4.2. При виникненні підозри щодо захворювання птиці на туберкульоз господарство (птахофабрику, ферму, двір), до встановлення діагнозу, вводять карантинні обмеження при яких призупиняють:

вивіз інкубаційних яєць (курячих ембріонів) в інші господарства, біофабрики, науково-дослідні установи та організації;

вивіз живої птиці в інші господарства та продаж населенню;

реалізація харчових яєць в торговельній мережі;

проводити переміщення птиці на фермі, в пташнику;

дозволяється:

яйця після обеззаражування шляхом проварювання не менше 10 хвилин згодовують тваринам.

4.3. У господарстві (птахофабриці, фермі), з підозрою щодо туберкульозу птиці, виконують наступні заходи:

встановлюють щоденний ветеринарний контроль за клінічним станом птиці;

усю загиблу птицю піддають патанатомічному розтину, у випадках підозри на туберкульоз патологічний матеріал відправляють у державні лабораторії ветеринарної медицини;

проводять туберкулінізацію птиці.

4.4. У господарстві проводять систематичну вибраковку та забій некондиційної та малопродуктивної птиці. Ветеринарно-санітарну експертизу та санітарну оцінку отриманих продуктів забою проводять у відповідності з чинними Правилами передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних проду­ктів, затвердженими наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 7 червня 2002 року №28 і зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 21 червня 2002 року за №524/6812.

4.5. Після закінчення технологічного циклу пташник повністю звільняють від птиці. Приміщення та обладнання зрошують дезрозчином (3% розчином їдкого натрію, 3% формаліном, 0,4% розчином септодору форте тощо). Послід та підстилку вивозять для знезараження біотермічним методом, а в індивідуальних господарствах – спалюють. Годівниці та бункери повністю звільняють від корму. Стелю, стіни, сідала і гнізда обмітають мітлами, змоченими в дезрозчині. Ретельно очищають вентиляційні шахти та зовнішні стіни пташників. Приміщення, клітки, інвентар ретельно миють гарячою водою (70 - 80°С), а потім 2%-ним розчином кальцинованої соди (за допомогою спеціальної дезінфекційної техніки), висушують та проводять вологу дезінфекцію препаратами, що знешкоджують збудника туберкульозу, згідно з настановами щодо їх застосування. Після проведення монтажу обладнання приміщення білять свіжогашеним вапном і роблять заключну аерозольну дезінфекцію 3% розчином формальдегіду в 3% розчині їдкого лугу, 20% звісь свіжегашеного хлорного вапна з вмістом не менше 5% активного хлору. Витратами дезрозчину 1л на 1м2.

Після дезинфекції пташники закривають на 24 години, після чого провітрюють. Контроль за якістю дезінфекції проводять спеціалісти державної лабораторії ветеринарної медицини.

4.6. При забої птиці старанно виконують відповідні ветеринарно-санітарні вимоги, а ветеринарно-санітарну оцінку м'яса після забою птиці проводять згідно з Правилами передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних проду­ктів, затвердженими наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 7 червня 2002 року №28 і зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 21 червня 2002 року за №524/6812.

4.7. Пух та пір’я, отримані під час забою птиці з господарств, де є підозра щодо захворювання птиці на туберкульоз, знезаражують або знищують відповідно до діючих режимів.

4.8. Обмеження на туберкульоз з умовно благополучного господарства знімають після від’ємного лабораторного дослідження, відсутності у птиці клінічних ознак і характерних патолого –анатомічних змін.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 398 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)