АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

IV. ЛЕГЕНІ – PULMONES, PNEUMONES

Прочитайте:
  1. Виберіть із перерахованого, скільки часток розрізняють у правій і лівій легені?
  2. Визначте, чим відрізняється розширення кореня легені за рахунок великих гілок легеневої артерії від збільшених лімфатичних вузлів?
  3. Гострий набряк легенів.
  4. Легені.
  5. Метастази раку щитоподібної залози в легені
  6. Огляд, пальпація і перкусія грудної клітки в ділянці легенів.
  7. РАК ЛЕГЕНІВ.
  8. С. Формування абсцеса легені.
  9. Скільки сегментів в лівій легені?

Парні паренхіматозні органи, лежать у грудній порожнині. Права і ліва легені нагадують конус, що має основуbasis pulmonis – косо поставлена, ввігнута відповідно куполу діафрагми; верхівку - apex pulmonis – в ділянці перших ребер.

Поверхні легень:

- реберна або латеральна (опукла) – facies costalis – прилягає до ребер;

- діафрагмальна (ввігнута) – прилягає до діафрагми;

- середостінна – facies mediastinalis – прилягає до середостіння; на середній частині середостінної поверхні в ділянці розміщення серця знаходиться перикардіальна поверхня – facies pericardiaca.

Краї легень:

- дорсальний (тупий, хребцевий) – margo dorsalis – утворений реберною і середостінною поверхнями і прилягає до хребців і хребцевих кінців ребер;

- гострий - margo acutus – вентрально утворений реберною і середостінною поверхнями, а каудально – реберною і діафрагмальною.

Гострий край кожної легені глибокими вирізками поділяється на частки:

- верхівкову (краніальну) – lobus apicalis (cranialis);

- серцеву (середню) - lobus cardiacus (medius);

- діафрагмальну (каудальну) - lobus diaphragmaticus

На правій легені виділяють додаткову частку - lobus accessorius.

● На середостінній поверхні знаходяться ворота легень – hilus pulmonis, через які входять магістральний бронх, легенева артерія і нерви, а виходять легеневі вени. Всі разом вони формують корінь легень – radix pulmonis.

Внутрішня структура легень

Після біфуркації трахея поділяється на магістральні бронхи правої і лівої легень. Від магістральних бронхів у кожну частку легень відходять часткові бронхи, кінцеві розгалуження яких формують дані частки. Часткові бронхи розгалужуються на бронхи I, II і III порядку або більшого, середнього і меншого калібру. Від бронхів III порядку відходять часточкові бронхи, кінцеві розгалуження яких формують вторинні легеневі часточки, котрі добре видно неозброєним оком. Сукупність всіх бронхів легень від магістрального до кінцевих бронхіол називається бронхіальне дерево – arbor bronchialis.

Структура вторинної легеневої часточки

Часточкові бронхи розпадаються на найдрібніші бронхи (d ≈ до 1,5 мм), які називаються бронхіоли. Бронхіоли входять у легеневі часточки, розгалужуються в них і формують альвеолярне дерево – сукупність повітряних шляхів від респіраторних бронхіол до альвеол, де відбувається газообмін.

У часточці бронхіоли поділяються на 20-30 коротких кінцевих (термінальних) бронхіол (остання структурна одиниця повітряного русла), котрі розпадаються на 2-3 альвеолярні (респіраторні) бронхіоли. Межа між повітряними шляхами і дихальним відділом легень (паренхімою) – це межа між термінальною і респіраторною бронхіолами. Кожна альвеолярна бронхіола ділиться на альвеолярні ходи, які закінчуються альвеолярними мішечками. Стінки мішечків утворюють кінцеві легеневі випини – альвеоли (0,1-0,2 мм). Альвеолярне дерево однієї респіраторної бронхіоли разом із пов’язаними з ним кровоносними і лімфатичними судинами, сполучною тканиною і нервами складають структурно-функціональну одиницю легень – первинну легеневу часточку або ацинус. Вторинна легенева часточка складається із декількох ацинусів.

Таким чином, легені складаються із 4-х основних компонентів:

а) повітряне русло – починається після біфуркації і називається бронхіальне дерево;

б) кровоносне русло – йде паралельно з повітряним і представлене судинами малого кола кровообігу;

в) легенева паренхіма – сукупність альвеол, де безпосередньо відбувається газообмін;

г) легенева строма – міжчасточкова і внутрішньочасточкова сполучна тканина, яка крім колагенових містить значну кількість еластичних волокон; сполучна тканина формує перетинки між часточками, а всередині них – розділяє альвеолярні ходи.

Характеристика трубок:

1. слизова оболонка – в магістральних бронхах, бронхах I, II, III порядків – миготливий епітелій, бронхіоли – кубічний епітелій, альвеоли – плоский респіраторний епітелій.

2. середній шар – хрящовий остов, непосмугована мускулатура. Із зменшенням діаметра бронхів хрящові кільця зменшуються до невеликих пластинок, які в бронхіолах взагалі зникають поряд із збільшенням кількості непосмугованої мускулатури. В найдрібніших бронхіолах зникає і хрящовий остов, і м’язи.

3. зовнішній шар – зовні легені вкриті легеневою плеврою.

ВИДОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЛЕГЕНЬ:

СОБАКА:

1. частки легень відокремлені глибокими вирізками, які доходять до магістральних бронхів;

2. малюнок на поверхні легень слабо виражений.

СВИНЯ:

1. правий трахейний бронх;

2. часточковість малопомітна.

ВРХ:

1. правий трахейний бронх;

2. обидві верхівкові частки розділені на лопасті;

3. малюнок на поверхні легень дуже чітко виражений – „мармуровість легень”.

КІНЬ:

1. серцева і діафрагмальна частки зростаються, утворюючи серцево-діафрагмальну частку;

2. поверхня легень гладка, часточковість непомітна.

ІННЕРВАЦІЯ ЛЕГЕНЬ:

I. СИМПАТИЧНА НЕРВОВА СИСТЕМА через зірчастий ганглій на непосмуговану мускулатуру судин легень;

II. ПАРАСИМПАТИЧНА НЕРВОВА СИСТЕМА - блукаючий нерв.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 410 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)