АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

А. Розрив стравоходу.

Прочитайте:
  1. А. Кардіогенний шок, розрив серця, аневризма серця, синдром Дресслера.
  2. Важливо не натискати на мечовидний відросток, щоб запобігти розриву печінки.
  3. Вводять вказівний і середній пальці й розривають ними оболонки напруженого під час перейм плодового
  4. Визначення тактики і методу операційного лікування при кровотечі з варикозно розширених вен стравоходу.
  5. Діяльності, швидкому вилиттю вод при багатоводді, пізньому розриві плідного міхура, розташування плаценти
  6. До фельдшера ФАП звернулась мати з дівчинкою 4 років, яка впала з гойдалки. При огляді: відмічається розрив лівої великої статевої губи, сильна кровотеча. Дії фельдшера.
  7. Догляд за хворими, оперованими з приводу захворювань стравоходу.
  8. Дослідження ротової порожнини, глотки і стравоходу.
  9. Загрозливий розрив матки

Б. Розрив Трахеї;

В. Розрив бронхів;

Г. Пневмоторакс;

168. Хворий Р. 48 роки, доставлений швидкою допомогою зі скаргами на болі в грудній клітці, задишку. При огляді – колота рана ділянки грудної стінки справа. Аускультативно – дихання справа різко ослаблене виражена задишка в стані спокою до 25 за 1 хв. акроціанозіаноз обличчя. При перкусії – справа в нижніх відділах - притуплення. Серце тони чисті, ослаблені, ритмічні, пульс - 110 за 1 хв, слабкого наповнення, АТ 90/60. Лабораторні обстеження: гемоглобін -70г/л. еритроцити – 2.3. Діагноз хворого?

А. Гемопневмоторакс;

Б. Екстракардіальна тампонада серця;

В. Гемоперікард з тампонадою серця;

Г. Гемоторакс.

169. Хворий К. 30 років поступив із вогнепальним пораненням грудної клітки зліва, свідомість ясна, виражена задишка до 22 за 1 хв. При аускультації – дихання в легенях різко ослаблене зліва. При перкусії – зліва у нижніх відділах - притуплення. Серце тони чисті, ослаблені, ритмічні, пульс - 110 за 1 хв, слабкого наповнення, АТ 90/60. Лабораторні обстеження: гемоглобін -70г/л. еритроцити – 2.3. При рентгенографії ОГК – затемнення в нижніх відділах до середини лопатки. При пункції плевральної порожнини отримано кров, яка згортається через 3-4 хв. Яка подальша тактика лікування?

А. Торакотомія;

Б. Відео-асистована торакоскопія;

В. Дренування плевральної порожнини за Бюлау;

Г. Лікування пункційним методом.

 

 

170. Хворий, 47 років, звернувся зі скаргами на періодичні короткочасні оніміння і слабість лівої верхньої та нижньої кінцівок, головну біль та зниження зору. Вищеописані симптоми виникають раптово, тривають від кількох хвилин до 1 год після фізичного навантаження. Дані скарги з’явились близько 1 року тому. Вкажіть стадію СДА.

А.*І стадія (переміжна недостатність).

Б.І стадія (безсимптомна)

В. ІІІ стадія (хронічна цереброваскулярна недостатність).

Г. ІV стадія (декомпенсована стадія).

171. Хвора, 59 років, госпіталізована зі скаргами на запаморочення, шум у вухах, зниження зору, а також виражену загальну слабість. Які інструментальні методи слід застосувати для уточнення діагнозу:

А.*Ангіографічне дослідження

Б. Рентгенологічне дослідження черепа в двох проекціях.

В. Ультразвукове дослідження сонних артерій.

Г. Доплерометрію судин нижніх кінцівок..

172. Хворому, 38 років, дагностовано синдром каротидної церебро-васкулярної недостатності. Після проведеного ультразвукового обстеження сонних артерій виявлено наступні дані: рівномірне ураження внутрішньої та загальної сонної артерії, просвіт судин звужений рівномірно, контури їх гладкі, перехід незміненої ділянки в стенозовану – плавний поступовий. Назвіть найбільш ймовірний етіологічний чинник даного захворювання.

А.*Неспецифічний артеріїт.

Б. Облітеруючий атеросклероз.

В. Кінгінг сонних артерій.

Г. Екстравазальна компресія сонних артерій.

173. За медичною допомогою звернувся хворий, 67 років, зі скаргами на періодичні головні болі, а також болі лівої половини обличчя. Вважає себе хворим близько 3-х років. При огляді відмічається атрофія лицевої мускулатури справа, збіднений волосяний покрив волосистої частини голови справа, за даними рентгенологічного дослідження – остеопороз кісток лицевого черепа справа. Вищевказані симптоми характерні для:

А.*Ішемії в системі зовнішньої сонної артерії;

Б. Ішемії в системі загальної сонної артерії;

В.Ішемії в системі внутрішньої сонної артерії;

Г. Ішемії в системі хребетних артерій.

174.За медичною допомогою звернулась хвора, 33 років, зі скаргами на періодичні епізоди запаморочення, гіпотонію, загальну слабість. При огляді – пульсація на променевих артеріях різко ослаблена. Для уточнення діагнозу хворій призначено додаткові обстеження. З якими захворюваннями слід проводити диференціальну діагностику при підозрі на СДА:

А.*Всі відповіді правильні

Б. Гіпотонія кардіогенного типу;

В Пухлина головного мозку;

Г. Емболія внутрішньочерепних гілок внутрішньої сонної артерії.

175. Хворий, 63 років, звернувся зі скаргами на головну біль і відчуття важкості в потиличній ділянці, головокружіння, порушення рівноваги, періодичну різку загальну слабість у всьому тілі. При огляді відзначається атаксія, дизартрія і тетрапарез. Ваш попередній діагноз?

А* Синдром вертебро-базилярної судинно-мозкової недостатності;

Б.Синдром каротидної цереброваскулярної недостатності;

В. Підключичний синдром;

Г. Комбінований синдром.

176. На консультацію з приводу хірургічного лікування звернувся хворий, 58 років, зі скаргами на зниження зору, періодичні головні болі, шум у вухах, погіршення пам’яті та загальну слабість. З анамнезу відомо, що хворий 10 місяців тому лікувався у відділенні судинної неврології з приводу гострого розладу мозкового кровообігу по ішемічному типу. У якому випадку хворому показане хірургічне лікування з метою профілактики повторного ішемічного інсульту:

А* Наявність стенозу сонних артерій понад 70% за даними ультразвукового дослідження;

Б. Наявність стенозу сонних артерій понад 50% за даними УЗД;

В. Виключно на основі клінічної картини захворювання;

Г. Для вирішення питання щодо хірургічної тактики слід провести рентгенконтрасну ангіографію сонних артерій.

177. Хворому, 64 років, проведена ендатеректомія із загальної сонної артерії. В перший післяопераційний день хворий відмічає різкий головний біль та відчуття розпирання в лобній та потиличній ділянці. При огляді: хворий в’ялий, адинамічний, рухи очних яблук сповільнені, зіниці симетричні, анізокорії немає. Вогнищевої неврологічної симптоматики не виявлено. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

А.*Набряк мозку;

Б. ГРМК по ішемічному типу;

В. ГРМК по геморагічному типу;

Г. ушкодження n.vagus.

178. У хворого, 65 років, після проведеного оперативного лікування на наступний день з’явилась дизартрія. Інтраопераційне ушкодження якого анатомічного утвору можна припустити:

А.*n.hypoglassi;

Б. n.vagus;

В. a.thyroidea superior;

Г. a.thyroidea interior.

179. Хворому проводиться функціональна проба: на протязі 10 сек перетискається a.conofis до VI шийного хребця. Під час проведення проби хворий відмітив запаморочення, шум у вухах. Інтерпритація даного дослідження.

А.*Недостатність кровообігу в системі Віллізієвого кола;

Б. Задовільний кровообіг в системі Віллізієвого кола;

В. Недостатність кровообігу в басейні сонних артерій;

Г. Задовільний кровообіг в басейні сонних артерій.

 

180. На прийом до хірурга звернувся пацієнт Р., 50 років із скаргами на мерзлякуватість, періодичні судоми правої нижньої кінцівки, відчуття печії та поколювання в правій стопі при проходженні більше 500 метрів. При об’єктивному обстеженні права стопа блідорожевого забарвлення, незначно зниженої температури. Пальпаторно пульсація на гомілкових артеріях правої нижньої кінцівки, в порівнянні з лівою нижньою кінцівкою, ослаблена. Вкажіть, яка стадія порушення артеріального кровоплину спостерігається в даному випадку?

А* Стадія І – функціональної компенсації

Б Стадія ІІ – субкомпенсації

В Стадія ІІІ – декомпенсації (критична ішемія)

Г Стадія ІV – деструктивних змін.

181. При поступленні у відділення судинної хірургії, пацієнт скаржиться на постійний біль в ділянці лівої стопи і пальців, причому, біль не купується введенням ненаркотичних анальгетиків. Зниження інтенсивності болю спостерігається при опусканні кінцівки з ліжка. При огляді лівої кінцівки виявлено, що в горизонтальному положенні стопа і гомілка – блідого забарвлення, а при опусканні у вертикальне положення набувають багрового забарвлення. Пальпаторно, пульсація визначається в проекції загальної стегнової артерії, дистальніше – відсутня. Визначте стадію порушення артеріального кровоплину.

А *Стадія ІІІ – декомпенсації (критична ішемія)

Б Стадія ІІ – субкомпенсації

В Стадія І – функціональної компенсації

Г Стадія ІV – деструктивних змін.

182. На прийомі у судинного хірурга пацієнт подає скарги на біль в лівій гомілці, що виникає при проходженні близько 100 м. При об’єктивному обстеженні спостерігається блідість і зниження еластичності шкіри гомілки і стопи, порушення росту волосся на гомілці а також гіпотрофія її м'язів. На стопі виявляється гіперкератоз підошвенної поверхні і тьмяність і ламкість нігтів. Діагностуйте стадію порушення артеріального кровоплину і зазначеного пацієнта.

А *Стадія ІІ – субкомпенсації

Б Стадія ІІІ – декомпенсації (критична ішемія)

В Стадія І – функціональної компенсації

Г Стадія ІV – деструктивних змін.

183. При огляді пацієнта, направленого на консультацію до судинного хірурга з ЦРЛ, спостерігається набряк правої стопи і виразковий дефект на її тильній поверхні. Розмір дефекту – 2×3 см, дно і краї, якого вкриті грязно-сірим нальотом з ознаками запальної інфільтрації по периферії. Дистальні фаланги пальців правої стопи ціанотичні. Вкажіть стадію ішемії кінцівки у обстежуваного пацієнта.

А *Стадія ІV – деструктивних змін.

Б Стадія ІІІ – декомпенсації (критична ішемія)

В Стадія І – функціональної компенсації

Г Стадія ІІ – субкомпенсації

184. При обстеженні пацієнта з симптомами критичної ішемії лівої стопи, виявлено, що, пальпаторно, задовільна пульсація визначається в лівій паховій ділянці, а в проекції підколінної та гомілкових артерій лівої нижньої кінцівки пульсація відсутня. Ураження, якого артеріального сегменту найбільш ймовірне в наведеному випадку?

А *Стегново-підколінного сегмента

Б Стегнового

В Підколінного

Г Периферичного

185. Хвора Б., 27 років доставлена в приймальне відділення ОКЛ зі скаргами на наростаючий набряк правої ступні і гомілки, прогресуюче підсилення больового синдрому в цих ділянках, появу чіткого малюнку підшкірних вен, неможливість ставати на цю ногу. З анамнезу відомо, що хвора тривалий час вживає гормональні протизаплідні засоби. Яке захворюваня можна запідозрити у хворої?

А* Гострий тромбоз правої підколінної та гомілкових вен.

Б Артеріальний тромбоз

В Гострий тромбоз стегнової артерії

Г Гострий тромбоз стегнової вени

186. Хворий В. 19 років звернувся до хірурга поліклініки зі скаргами на гострий колючо-ріжучий біль в лівій гомілці, який з’явився раптово після удару в ліву підколінну ділянку під час гри у футбол 30 хвилин тому. Об’єктивно: ліва стопа і гомілка блідого кольору, холодні на дотик, чутливість та рухи у суглобах різко знижені, пульсація на артеріях стопи відсутня. Поставте хворому діагної.

А *Гострий тромбоз лівої підколінної артерії

Б Гострий тромбоз гомілкових вен

В Гострий тромбоз стегнової артерії

Г Гострий тромбоз стегнової вени

187. Хворий Г. відмічає оніміння, відчуття затерплості, біль, який посилюється в спокої, особливо вночі в лівій стопі. Біль може бути помірним, тупим, ниючим, а також сильним, пекучим, що не дає хворому спати. Часто турбують тонічні судоми литкових м'язів. Об’єктивно встановлено зниження вібраційної, больової, температурної і тактильної чутливості в стопі; пригнічення ахілового рефлексу. Тривалий час хворий відмічає спрагу, сухість в роті, підсилення апетиту. Симптомами якого захворювання може бути вище описана клінічна картина?

А *Нейропатична інфікована діабетична стопа

БГостра флегмона стопи

В Діабетична стопа

Г Суха гангрена

188. Хвора Д., 43 років, звернулася до хірурга поліклініки зі скаргами на наростаючий пекучий біль в правому плечі, поколювання, почервоніння шкіри, набряк, зниження функції. Разом з цим хвора відмічає погіршання загального стану, втрату апетиту, загальну слабість, іноді головокружіння. Температура тіла утримується на рівні 38,5-39 0 С і вище.З анамнезу встановлено, що 3 дні назад хвора випадково пошкодила шіру правого плеча гострим брудним предметом. Рану після пошкодження закрила бактерицидним пластиром, не помила і антисептиком не обробила. Яке захворювання можна запідозрити у хворої?

А* Гостра флегмона правого плеча в гнійній стадії

Б Бешиха

В Лімфаденіт

Г Карбункул

189. У хворого Д. з переломом лівої променевої кістки виявлено різке зниження чутливості в ділянці великого та вказівного пальців лівої китиці, оніміння, повзання мурашок. Пульсація на променевій артерії збережена. Яке ускладнення виникло у хворого?

А *Гострий післятраматичний неврит лівого променевого нерва

Б Гострий післятраматичний неврит лівого ліктьового нерва

В Гострий артеріальний тромбоз лівої променевої артерії

Г Гострий венозний тромбоз лівої променевої вени

 

 

190. Хворий 60 р. скаржиться на біль, набряк, ціаноз шкіри лівої руки, починаючи від верхньої третини плеча. Напередодні вживав алкоголь у великій кількості. Об-но: стан середньої тяжкості, температура тіла 37,8 °С, права рука набрякла, шкіра ціанотична, пульс на променевій артерії послаблений, рухи пальців обмежені, м’язева сила знижена. Встановіть діагноз.

А. * тромбоз правої плечової вени.

Б. тромбоз правої плечової артерії

В. тромбоз правої підключичної вени

Г. Синдром Такаясу

191. Чоловік 65-ти років поскаржився на гострий раптовий біль та появу парестезій у правій нозі. Нога бліда, пульсація на a.dorsalis pedis відсутня. Шкіра ноги холодна, бліда. Блідість посилюється при підйомі ноги. Що розвинулося у пацієнта?

А *артеріальний тромбоз або емболія.

Б Венозний тромбоз

В Облітеруючий ендартеріїт

Г Облітеруючий атеросклероз

192. Хворий 54 р. скаржиться на сильний біль у правій гомілці, розпираючого характеру, судоми литкових м’язів. Температура тіла 38,5 °С. Хворіє тиждень. Набряк з’явився через 2 дні після захворювання. Об-но: шкіра правої ступні і гомілки гіперемована, напружена, її окружність на 5 см більше лівої. Стискання литкових м’язів різко болюче. Встановіть діагноз.

А* гострий тромбоз глибоких вен правої гомілки.

Б гострий тромбоз правої підколінної вени

В гострий тромбоз правої стегнової вени

Г. іліофеморальний тромбоз

193. У породіллі на 16 добу після пологів з’явився гострий біль у лівій нижній кінцівці. Температура тіла 38,6 °С. Ліва пупартова складка згладжена, пальпація стегнового трикутника болісна, стегно бліде, набрякле, холодне. Матка безболісна, зовнішній зів закритий. Яке ускладнення післяпологового періоду виникло?

А.* тромбофлебіт стегнової вени лівої ноги.

Б тромбоз глибоких вен лівої гомілки

В іліофеморальний тромбоз

Г тромбоз лівої підколінної вени

194. У хворої 44 р. після операції з приводу фіброміоми матки на 6 день виникли симптоми гострого тромбозу глибоких вен правої нижньої кінцівки. Які лікарські препарати необхідно призначити для профілактики венотромбоемболії?

А *антикоагулянти.

Б спазмолітики

В антиагреганти

Г спазмолітики, антиагреганти

195. Хворий, 36 років, звернувся зі скаргами на раптовий біль у лівій нозі, що виник 2 дні тому. Температура тіла 36,8 °С. Ліва нижня кінцівка бліда, прохолодна на дотик. З анамнезу відомо, що пацієнт хворіє на ІХС. При оцінці периферичного кровообігу судин нижніх кінцівок відсутня пульсація на a. dorsalis pedis, a. tibialis posterior, a. poplitea. Встановіть діагноз.

А *тромбоемболія лівої підколінної артерії.

Б тромбофлебіт стегнової вени лівої ноги.

В тромбоз глибоких вен лівої гомілки

Г іліофеморальний тромбоз

196. У пацієнта, що поступив в стаціонар з приводу гострого висхідного тромбофлебіту поверхневих вен раптово з’явився біль в грудній клітці, задишка, блідість шкірних покривів. Яке ускладнення розвинулось в хворого?

А* тромбоемболія легеневої артерії.

Б Інфаркт міокарда

В Гостра пневмонія

Г Медіастиніт

197. Чоловік, 42 років, звернувся до лікаря зі скаргами на біль у правій гомілці, що турбує на протязі доби. Шкірні покриви правої гомілки бліді, зниженої температури. Пульсація на a. dorsalis pedis та a. tibialis posterior відсутня, на a. poplitea - збережена. Встановіть діагноз.

А *тромбоз гомілкових артерій справа.

Б гострий тромбоз правої підколінної артерії

В гострий тромбоз правої стегнової вени

Г. іліофеморальний тромбоз

198. До приймального відділення лікарні звернувся пацієнт зі скаргами на розпираючий біль у лівій нозі. Хворіє на протязі 4 днів. Температура тіла 37,8 °С. Об-но: шкірні покриви лівої нижньої кінцівки ціанотичні, напружені, ліва гомілка в окружності на 5 см більше правої, стегно – на 4 см. Позитивні симптоми Мозеса та Хоманса. Встановіть діагноз.

А* гострий ілеофеморальний тромбоз зліва.

Б тромбофлебіт стегнової вени лівої ноги.

В тромбоз глибоких вен лівої гомілки

Г тромбоз лівої підколінної вени

199. Жінка, 56 років, скаржиться на біль пекучого характеру по ходу стовбура великої підшкірної вени справа на гомілці та стегні. Хворіє на протязі тижня, коли вказані скарги з’явились на гомілці, а через 2 дні і на стегні. Пальпація даної ділянки болісна, шкірні покриви підвищеної температури, рожевого забарвлення. Встановіть діагноз.

А* гострий висхідний тромбофлебіт поверхневих вен правої нижньої кінцівки.

Б. гострий тромбоз глибоких вен правої гомілки.

В гострий тромбоз правої підколінної вени

Г гострий тромбоз правої стегнової вени

 

200. Хворий Д., 36 років, подає скарги на біль та набряк правої гомілки і стегна, неможливість стати на праву нижню кінцівку. Скарги виникли 10 годин тому. При огляді: блідо-ціанотичні шкірні покриви правої нижньої кінцівки, набряк на правій гомілці +3 см., на правому стегні +8 см. Позитивні симптоми Хоманса та Мозеса. Ваш попередній діагноз?

А* Гострий тромбоз глибоких вен правої нижньої кінцівки

Б. гострий тромбоз глибоких вен правої гомілки.

В гострий тромбоз правої підколінної вени

Г гострий тромбоз правої стегнової вени

201. Хворий Д., 36 років, подає скарги на біль та набряк правої гомілки і стегна, неможливість стати на праву нижню кінцівку. Скарги виникли 10 годин тому. При огляді: блідо-ціанотичні шкірні покриви правої нижньої кінцівки, набряк на правій гомілці +3 см., на правому стегні +8 см. Позитивні симптоми Хоманса та Мозеса. Який додатковий метод обстеження необхідно призначити для верифікації діагнозу?

А. *Дуплексне сканування глибоких вен правої нижньої кінцівки.

Б. Артеріографія

В. Флебографія

Г. Реовазографія

202. Хворий Г., 39 років, поступив у відділення судинної хірургії на перший день захворювання, з приводу гострого тромбозу глибоких вен лівої нижньої кінцівки. Згідно даних дуплексного сканування у пацієнта наявний сегментарний тромбоз стегнової вени. Яка тактика ведення такого пацієнта?

А.*Проведення тромбектомії з стегнової вени, з подальшим використанням антикоагулянтів.

Б. Тромбектомія

В.Антикоагулянти

Г. Тромболітики

203. У хірургічне відділення поступила пацієнтка 45 років зі скаргами на біль та набряк правої гомілки. Хворіє впродовж 5-ти днів. При огляді: набряк правої гомілки +2 см., набряк на стегні відсутній, позитивний симптом Мозеса. Згідно даних дуплексного сканування у пацієнтки наявний тромбоз глибоких вен гомілки та підколінної вени справа. Який би Ви запропонували план лікування даної хворої?

А.*Ліжковий режим, використання еластичної компресії, прямі та непрямі антикоагулянти, венотоніки, спазмолітики.

Б.оперативне втручання

В. Антикоагулянти,венотоніки

Г. спазмолітики, венотоніки

204. Пацієнтка впродовж останнього року вже третій раз госпіталізована з приводу гострого тромбозу глибоких вен нижніх кінцівок та тромбоемболії дрібних гілок легеневої артерії. Дані діагнози підтверджені інструментально. Отримує терапію непрямими антикоагулянтами. Який метод лікування Ви б запропонували з метою попередження нових рецидивів ТЕЛА?

А.* Постановка кава-фільтра

Б антикоагулянти

В спазмолітики, венотоніки

Г тромболітики

205. Яка тривалість антикоагулянтної терапії у пацієнтів з гострим тромбозом глибоких вен нижніх кінцівок?

А*Прямі антикоагулянти 5-14 днів, непрямі антикоагулянти до 6 місяців

Б Прямі антикоагулянти 5-14 днів

В непрямі антикоагулянти до 6 місяців

Г Прямі антикоагулянти 12-20 днів

206. Пацієнт, 34 років, поступив у хірургічне відділення зі скаргами на ціаноз та набряк правої верхньої кінцівки, що виникли день тому. При огляді: набряк правого плеча та передпліччя +5 см., пульсація на променевій артерії збережена. Ваш попередній діагноз?

А.* Хвороба Педжета-Шреттера

Б Хвороба Такаясу

В Тромбоз підключичної артерії

Г Тромбоз плечової артерії

207. Пацієнт, 34 років, поступив у хірургічне відділення зі скаргами на ціаноз та набряк правої верхньої кінцівки, що виникли день тому. При огляді: набряк правого плеча та передпліччя +5 см., пульсація на променевій артерії збережена. Який додатковий метод обстеження Ви б запропонували для верифікації діагнозу?

А *Дуплексне сканування підключичної вени та вен правої верхньої кінцівки

Б Артеріографія

В. Флебографія

Г. Реовазографія

208. Пацієнтка, 66 років, поступила у хірургічне відділення зі скаргами на ціаноз та набряк лівої верхньої кінцівки, що виникли тиждень тому. При огляді: набряк лівого плеча та передпліччя +5 см., пульсація на променевій артерії збережена. З анамнезу відомо, що рік тому пацієнтці виставлено діагноз периферичного раку легень (рак Пенкоста). Ваш попередній діагноз?

А.* Синдром Педжета-Шреттера

Б Хвороба Такаясу

В Тромбоз підключичної артерії

Г Тромбоз плечової артерії

209. Хвора З., 45 років, поступила у хірургічне відділення зі скаргами на біль та почервоніння шкіри по ходу вузлів підшкірних вен на правій гомілці та стегні, що виникли день тому. Ваш попередній діагноз та тактика ведення пацієнтки?

А* Оперативне лікування.

Б антикоагулянти

В спазмолітики, венотоніки

Г тромболітики

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 584 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.02 сек.)