АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Що потрібно знати про туберкульоз?

Прочитайте:
  1. XXV. НЕПОЗНАТИЯТ
  2. Важливо знати, що...
  3. Важливо знати, що...
  4. Важливо знати, що...
  5. Важливо знати, що...
  6. Важливо знати, що...
  7. Важливо знати, що...
  8. Важливо знати, що...
  9. Важливо знати, що...
  10. Важливо знати, що...

Автор Богдан Яловський

 

Туберкульоз – це хвороба, що існує майже скільки часу, скільки існує людство. І незважаючи на це, в наші дні хвороба не втратила своєї актуальності.

В історії цю хворобу називали: крилатий вбивця, біла чума, сухоти. Що ж, спробуємо розібратися з причинами цього страшного недугу.

Туберкульоз – це небезпечне інфекційне захворювання, що передається в 95% випадків повітряно-крапельним шляхом, яке без своєчасної діагностики та лікування може призвести до інвалідності або ж смерті. Викликають недуг патогенні мікобактерії (Mycobacterium tuberculosis, рідше Mycobacterium bovis). Збудник туберкульозу (M.tuberculosis) вперше детально дослідив видатний німецький вчений Роберт Кох. В результаті цього, він став основоположником вивчення туберкульозу та лауреатом Нобелівської премії.

“Біла чума” це інфекційне захворювання, а це означає, що хворі можуть бути або заразними або не заразними. Відповідно, існує дві основні форми туберкульозу – відкритий та закритий. Термін відкритий туберкульоз означає, що хворий виділяє в навколишнє середовище мікробів збудників туберкульозу. Цей термін застосовується, головним чином до сухот (туберкульозу легенів), при якому виділення мікробів відбувається при кашлі, відхаркування мокротиння. Відповідно, закритий - означає, що хворий не виділяє мікробів в навколишнє середовище та не є заразним.

У наш час існує стереотип, який говорить про те, що сухотами можуть захворіти лише бідні верстви населення. Насправді ж, туберкульоз не вибирає, тому кожен може бути інфікований. Є декілька причин, чому туберкульоз залишається ще досить поширеним захворюванням.

Причина № 1

ТУБЕРКУЛЬОЗ нікуди не дівся.

Середньосвітова статистика здатна зробити щасливим будь-якого фтизіатра (Фтизіатр – лікар, який лікує всі форми туберкульозу). Смертність від туберкульозу в усьому світі з 1990 року знизилася на 41%, в 2011 році жертвами палички Коха спали «всього» 1,4 млн людей. Проте поліпшення статистики відбувається за рахунок розвинених і багатих країн: у США та ЄС щорічно захворює вже тільки 3-7 осіб на 100 тис. населення. У Росії часів СРСР цей показник становив 34 особи; деградація медичної галузі привела нас до справжнього моменту на рівень у 80 осіб на 100 тис. населення.

Причина № 2
ТУБЕРКУЛЬОЗ стає важче лікувати

В 50- роках минулого століття був розроблений спектр лікарських препаратів, за допомогою яких ефективно боролися з паличкою Коха (зараз їх називають «препаратами першого ряду»). Стандартний курс лікування цими пігулками триває 6 місяців і обходиться всього в $ 150. Побічні ефекти практично відсутні, виліковуються близько 85% захворілих. Туберкульоз ось-ось мав піти в історію назавжди.
Але до кінця століття з’ясувалося, що мікобактерія туберкульозу еволюціонує, виробляючи механізми захисту проти хімії, якою її труять. Так з’явився термін «туберкульоз з множинною лікарською стійкістю». Така бацила стійка до ліків першого ряду, і для боротьби з нею були розроблені нові препарати (резервного ряду). Вони набагато дорожчі (курс коштує близько $ 7000 і триває мінімум 2 роки), володіють сильними побічними ефектами (наприклад, руйнують печінку), і навіть у розвинених країнах від такого типу туберкульозу виліковується не більш 30-50% пацієнтів.
І, нарешті, контрольний постріл: стаття в журналі Emerging Infectious Diseases за березень 2013 повідомляє про зафіксовані в ПАР випадках захворювання «тотально-стійкою формою» туберкульозу, яку не бере ні одне з відомих ліків.

Чи так жахлива ситуація, і що робити – вчені поки думають. Але оптимізму в їх міркуваннях мало. Ендрю Буш, редактор журналу Thorax (США) коментує загрозливо-туманно: «Стрілки годинника можуть раптом повернутися на 30-ті роки минулого століття, коли туберкульозні клініки та санаторії так чи інакше були присутні в житті кожної родини».

З повагою, Богдан Яловський.

P.S. Раджу подивитись чудовий документальний фільм про туберкульоз від National Geographic “Микроскопические убийцы. Туберкулёз”

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 263 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)