АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Варикозне розширення вен лівої нижньої кінцівки. Хронічний тромбофлебіт підшкірних вен в стадії загострення

Прочитайте:
  1. E. - Крайова гілка нижньої щелепи, вушна, двочеревцева та шийна.
  2. S.34. Травма нервів поперекового відділу спинного мозку та нервів в області живота, нижньої частини спини і тазу
  3. S.38. Розтрощення (розчавлення) та травматична ампутація частини живота, нижньої частини спини і тазу
  4. S.39. Інші та неуточнені травми живота, нижньої частини спини і тазу
  5. А. Зменшення інтервалу PQ, розширення комплексу QRS, наявність дельта хвилі перед зубцем R.
  6. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  7. Б. Відкривання рота, розгинання шийного відділу хребта, висування нижньої щелепи
  8. Б/ Хронічний бронхіт.
  9. В. Хронічний безкам’яний холецистит, больова форма, стадія загострення.
  10. В. Хронічний безкам’яний холецистит, больова форма, стадія загострення.

Білет №1

Задача№1. Карбункул шиї

Біль в потиличній ділянці,t 39,8°С-свідчить про запалення, в центрі почервоніння на шиї відмічається щільний, болісний при пальпації інфільтрат з множинними гнійними стержнями. Лік.: Накласти пластирну пов’язку з декасаном, вводимо парацетамол. Такт.: Транспортуємо в екстреному порядку в хірургічне відділення Інформ.: Карбункул – це гостре захв. шкіри, коли з’являється інфільтрат з враженням декількох волосяних цибулин, разом із сальними залозами в одному інфільтраті. Найчастіше зустрічається на місці тертя – спина, шия. Уражається декілька поряд розташованих сальних залоз і волосяних фолікулів. Клінічно: обширений інфільтрат шкіри з множинними гнійниками.

Задача№2. Водянка лівого яєчка

Збільшення лівого яєчка, ліва половина мошонки збільшена, при пальпації відчуття наявності рідини. Диф. діагн: Водянка це накопичення рідини, апендицит – це запальний процес, при водянці біль відсутня, при апендициті біль присутня, при водянці збільшення ділянки, при апендициті зовнішніх змін не буде, враження різних систем водянка яєчка – це захворювання статевої системи, апендицит – це захв. ШКТ. Такт.: Виписати в плановому порядку направлення до уролога Інформ.: Водянка – це накопичення рідини над оболонками(7) яєчка. Клініка: збільшенняяєчка, пальпаторно відчуття наявності рідини.

Задача№3.Тупа травма гр. клітки, закритий перелом 4-8 ребра зліва, лівосторонній гемоторакс, травматичний шокТупа травма тому, що ударився грудьми об кермо, закрита – не має ран, перелом ребер – чуть крепітацію, деформація, гемоторакс – відстає в акті дихання, тупий перкуторний звук, шок – порушення життєвих ф-цій, пульс 140, перелом ребер, АТ 80/40, ЧДР 30. Лік.: Аналгін+димедрол, амінокапронова к-та або вікасол або KaCl, фіз. Розчин – NaCl для ↑ОЦК, дренування плевр. порожнини по Білау Такт.: В екстреному порядку не перестаючи проводити інфузійну терапію транспорт. в хірургічне відділення. Інформ.: Гемоторакс – це накопичення крові в плевральній порожнині. Види: 1)Малий – кров не вище рівня діафрагми=500мл; 2)Середній – до 4 ребра або вище рівня діафрагми, до 1л; 3)Тотальний – вище 4 ребра, ˃2л.Ознаки внутр. кровотечі, тупий легеневий звук.

Задача№4. Спайкова хвороба, гостра кишкова непрохідність Спайкова хвороба – була лапаротомія і була пережата кишка, лівіше післяопераційного рубця пальпується більш здута петля тонкої кишки. Мед. доп.: холод, голод, спокій, но-шпа 2%-2мл або платифілін 0,2%-1мл в/м, щоб зняти спазм Т.: Негайно транспортувати в лежачому положенні в хірургічне відділення Інформ.: Кишкова непрохідність – це порушення прохідності кишкового вмісту по кишковій трубці. Класифікація: 1)Динамічна: спастична, паралітична 2)Механічна: обтураційна, странгуляційна (здавлення кишки ззовні). Клінічно: Переймоподібний біль, затримка газів стільця, здуття живота, блювання. Задача№5. Рак прямої кишки На глибині 6 см пальпується бугристе утворення, на гумовій рукавичці залишився кал з домішками крові та слизу, схуднення нестійкий стілець. План обст.: аналіз крові, флюорографія, кал на глисти, УЗД, ректоскопія Такт.: Направити в плановому порядку на консультацію до хірурга або проктологаі нформ.: Рак прямої кишки – це злоякісна пухлина, яка проростає в стінку кишки і може виступати в її просвіт, характер. нестійким стільцем зі слизом і кров’ю, біль, схуднення, інтоксикація двухетапний стілець, олівцеподібний стілець.

Білет№2

Задача№1. Гострий лівосторонній епідідіміт Сильний біль в лівій половині мошонки, який ірадіює в пахову ділянку зліва, t39°С,пальпується больове ущільненої консистенції лівого яєчка та його придаток Мед.доп.: аналгін 50%-1мл+дімедрол2%-2мл в/м, парацетамол 0,2, пов’язка суспензорій Такт.: Направаити в плановому порядку в хірургічне відділення Інформ.: Орхоепідідіміт – запалення яєчка та його придатків. Клініка: підвищена t, з’являється озноб, гостра поява різко болючої пухлини яєчка. Задача№2. Вивих лівого плеча Деформ. суглобу у вигл. западини, пасивні рухи, пружинисті, одна рука коротша за другу Лік.: Накласти пов’язку Дезо або Вельпо Такт.:Направити на лікування до травматолога або хірурга

Інформ.: Вивих – зміщення суглобової поверхні одної або більше дестальних кісток, що утв. суглоб з розривом капсули і зв’язок. Клінічно: поява патологічної ямки, симптом пружинистої фіксації.

Задача№3. Рак молочної залози

Схуднення, в верхньо-зовнішньому квадранті лівої залози визначається бугристе з нечіткими контурами хрящоподібне утворення, в 5-ому міжребер’ї пальпується збільшений лімфовузол. План обст.: Об’єктивно, загальний аналіз крові та сечі, мамографія, УЗД Такт.: Направити до хірурга або онколога Інформ.: Рак молочної залози – це злоякісна пухлина молочної залози. Клініка: наявність утвору, симптом «лимонної кірки», симптом втягнутого соска, асиметрія сосків.

Задача№4. Тромбоз брижових судин Живітболісний у всіх відділах, при пальпаціїнезначне м'язове напруження в нижніх відділах і мезогастрії, симптом,,гробової” тиші. Диф. діагн.: При апендициті – біль в правій здухвинній ділянці При тромбозі – біль в усіх відділах живота Такт.: Негайне транспортування в хірургічне відділення Інформ.: Тромбоз бр. судин – це різке порушення кровообігу в брижових судинах. Клініка: Сильний біль внизу живота, симптом «гробової тиші», через 6 год. з’являют. ознаки подразнення очеревини.

Задача№5. Інфільтрована колота рана, флегмона правої рани

Отримав колоту рану кисті, по долонній поверхні правої кисті знаходиться рана з серозно-гнійним виділенням, навколо рани помірна набрячність м’яких тканин Лік.: Аналгін+димедрол, промити рану, асептичну пов’язка, косинка на руку Так т.: Транспортувати в хірургічне відділення з картою проф.. щеплень. Інформ.: Флегмона – гостре гнійно-розлите запалення підшкірної клітковини.Спочатку – інфільтрат, потім – нагноєння + ознаки інтоксикації.

 

 

Білет №3

№ 1 задача

Діагноз: Перелом правого стегна. Травматичний шок Обгрунтування:

Перелом тому, що є біль у нижній кінцівкі, вона знаходиться у вимушеному положенні, деформація в верхній третині стегна по типу,,галіфе", патологічна рухливість, осьове навантаження різко посилює біль.

Шок тому, що порушені життєво-важливі функції. Р-120\хв, АТ-80\40. Принципи лікування: Скелетне ви тяжіння (Гіпсова іммобілізація) Оперативне Знеболюючі Гемостатики Вітаміни Імуностимулятори Тактика фельдшера: Транспортую в хірургічне відділення під контролем АТ і Р

Інформ.: Перелом - порушення цілості кістки, викликане високою короткочасною

механічною напругою, що відносно довгостроково діє, або внаслідок зменшення міцності кісти у випадку захворювання.

Абсолютні ознаки перелому:
1. Неприродне положення кінцівки.
2. Патологічна рухливість. Кінцівка рухлива в тому місці, де немає суглоба.
3. Крепітація. Відчувається під рукою у місці зламу, іноді чутна вухом. Кісткові уламки при відкритому переломі може бути видно в рані.

№ 2 задача

Діагноз: Защемлена лівостороння пахова грижа Обгрунтування:Грижа тому, що вийшов внутрішній орган. Защемлена тому, що є біль при пальпації, симптом,,кашльового” поштовхунегативний Планобстеження:Загальноклінічні обстеження Тактикафельдшера: Транспортую в хірургічне відділення Інформ.: Грижа — захворювання, що характеризується випинанням вмісту порожнини крізь її стінку.

Класифікація Завправимістю:вправиміневправиміЗа защемленістю:защемленінезащемленіЗа етіологічними ознаками:вродженінабутіЗа локалізацією:Міжхребцеві (грижі дисків)

Черевної порожнини (діафрагмальні, пахові, пупкові, пахово-калиткові, передньої черевної стінки (посттравматичні), білої лінії живота, стегнові)

№ 3 задача

Діагноз: Мастопатія молочних залоз Обгрунтування:

болі в обох молочних залозах, передменструацією. В верхньо-зовнішніх ділянках обох молочних залоз - не бугристі ущільнені Диф діагностика: з Раком

Тактика фельдшера: В плановому порядку направити до хірурга Мастопатія- запалення молочних залоз в основі лежить лактостаз-застій молока. диф.діагн.- мастит-симптоми:біль,набряки залози.над інфільтрацією гіперемія шкіри,флюктуація(рідина)в центрі інф.розм*кшення. рак -поява утвору або тканини.,плотного без утвору.симптом лимонної кірки,асеметрфя сосків на стороні,пухлини(сосок підтягується в гору) втягнення соска,виділення сирозні,гнійні.наявністьл/в

№4 задача

Діагноз: Гострий лівосторонній парапроктит Обгрунтування:Пальпато р но визначається болісний інфільтрат. болючість в ділянці лівої стінки прямої кишки, відчуття її,,нависання”, ПМД: Аналгін 50% 2 мл. + Димідрол 2% 1 мл. Тактика фельдшера: В екстреному порядку транспортувати в хірургічне відділення Інформ.: Парапрокти́т — це проктологічне захворювання, що являє собою запалення клітковини, розташованої навколо прямої кишки та анального отвору Розрізняють:

За етіологією: банальний, специфічний та посттравматичний;

За локалізацією: підшкіровий, підслизовий, сіднично-прямокишковий альний та тазово-прямокишковий

№ 5 задача

Діаноз: Колота рана правої стопи. Правець Обгрунтування: В анамнезі прокол стопи (рана) ПМД: Покласти пацієнта Прибрати світлоЗаспокійливі (Валідол або димедрол 2 мл або Сібазон Виписую щеплення

Тактика фельдшера:Негайно транспортую в хірургічне відділення, попередньо виписавши всі щеплення. Правец- визивається протиправцевою анаеробною паличкою. форми: висхідна нисхідна,блискавична,гостра,хр.

Ранні ознаки:слабкість пітливість підв.темп.посмикування м*язів навколо рани потім затруднене ковтання.

 

 

Білет №4

№ 1 задача

Діагноз: Укушена рана лівої гомілки

Обгрунтування: В області лівої гомілки три щілиноподібні рани 0,5 × 0,3см кожна, незначна кровотеча з ран.

Принципи лікування:

1)Знеболення 50% 5мл 2)Промити рану 5% мильним розчином 3) Пероксидом водню 3%4) Краї 5% розчином йоду 5)Асептична повязка Тактика фельдшера:

1)Виписати направлення з щепленням 2)Екстренне повідомлення в СЕС

3)Спостерігати за твариною 10 діб 4)В екстреному порядку направити до хірурга чи радіолога Рана- вид пошкодження тканини з порушенням цілісності шкіри та слизових оболонок

Класифікація Колоті Ріжучі Укушені Розможжені Рвані Рубані Вогнепальні

№ 2 задача

Діагноз: Гострий холецистит

Обгрунтування: Симптом Ортнера, с-м Мерфі, с-м Образцова

Диференційна діагностика: з панкреатитом

Панкреатит 1)Запалення підшлункової залози

2)Інтенсивний біль в епігастральній ділянці, носить оперізуючий характер і іррадіює в поперекову ділянку.

3)Нудота,блювання,затримка газів.

4) Керте -біль при резестентній передній черевній стінці в проекції підшлункової залози(при пальп. 6-7см вище пупка в епігастрії),іррадіює в поперекову ділянку.

Мейо-Робсона -при пальпац. визнач. біль який іррадіює в лівого ребрового-хребтового кута.

Грея-Турнера -поява ціанозу шкіри передньої черевної стінки при інтенсивн. болю в епігастрії.

Холецистит Гостре запал. Захв. Жовчного міхура.Сильний нападоподібний біль у пр. підребірї,який іррадіює в пр.лопатку,пр.надключицю,пр.поперековуділяну.

Нудота,блювання,тахікардія,сухість у роті,гіркота,t-37,5-39

Живіт здутий, болючий в пр. підребер’ї,

Напруження м’язів; Збільшений болючий жовч.міхур;

-(+)симпт.Ортнера(поилення болю під час легкого постукування ребром долоні по ребровій дузі хворого справа;

-(+)симпт.Захарїна(біль при потукув. кінчиками пальців чи при надавлюванні в проекції жовч.міх.

-(+)симпт.Образцова(посил. Болю під час глибокої пальп.в пр. підребірї в момент вдиху)

_(+)Мюссі-Георгієвського-(болюч. При надавлюванні справа над ключицею між ножками правого грудино-ключично-соскоподібного м’яза);

-(+)Боаса(болюч. При надав. Справа на рівні 8,9,10 грудних хребців.

Госпіт.вхір.від.

Тактика фельдшера:Холод, голод, спокій, в екстренному порядку направити в хірургічне відділення Гострий холецистит - запалення жовчного міхура Буває 1) гострий 2) хронічний -в стані ремісії в стані загострення

№ 3 задача

Діагноз: Гострий тромбоз стегнової артерії справа Обгрунтування: Права кінцівка нижче колінного суглобу бліда, холодна на дотик.М’язова,,закляклість,,.

Принципи лікування:

1) Знеболення (анальгін50% 1мл +дімедрол1% 1 мл)

2) Судинорозширювальні (пентоксифілін, трентал 5 мл)

3) Спазмолітики (но-шпа2%, папаверин 2%)

4) Антикоагулянти (гепарин 5000 ОД 6 р, фраксипарін 0.6 мл 2 р на добу)

5) Препарати реологічної дії (реополіглюкін)

6) Дезагреганти (пентоксифілін, трентал, курантіл, діпірідамол)

7) Ампутація, гангренскопія

Тактика фельдшера:

Негайно транспортувати в хірургічне відділення

Гострий тромбоз стегнової артерії – закупорка просвіту артерії кінцевим тромбом.

Клініка: Біль в кінцівках поступово посилюється, шкіра бліда, холодна. Знижується больова чутливість шкіри. Знижується, а потім зникає пульсація артерій. З являється контрактура м язів.

№ 4 задача

Діагноз: Інфікована різана рана правої стопи. Газова анаеробна інфекція Флегмона

Обгрунтування: Ліва кінцівка набрякла,синюшно-багряного кольору

ПМД 1) Розвести рану пінцетом і промити пероксидом водню 3%2) Знеболення

3) Знизити температуру

Тактика фельдшера:В екстреному порядку транспортувати в хірургічне відділення, виписати щеплення проти правця.

Рана - вид пошкодження тканини з порушенням цілісності шкіри та слизових оболонок

Класифікація Колоті РіжучіУкушені РозможженіРваніРубаніВогнепальні

Анаеробна інфекція визивається збудниками які розвиваються без доступу кисню

№ 5 задача

Діагноз: Вроджений вивих правого стегна

Обгрунтування:Асиметрія сідничних шкірних складок, вкорочення правої нижньої кінцівки на 0,5 см, обмежене відведення правої кінцівки у кульшовому суглобі, при відведенні позитивний симптом,,лускання" у правому кульшовому суглобі.

План обстеження: 1) Загальноклінічні методи2) Рентгенографія суглобів

Тактика фельдшера: Направити до ортопеда

Вивих- зміщення суглобової поверхні, однієї або більше дистальних кісток, що утворюють суглоб з розривом капсули і зв язок.

Допомога Знеболення, знерухомлення.

Ознаки: асиметрія вертлюгівзглаженість і асиметрія сідничних складокопір при відведенні і повороті кінцівки

 

Білет № 5

Задача 1

1. Діагноз: Закритий перелом кісток правої гомілки Обґрунтування: В гомілці локальний біль, деформація, набряк. При пасивних рухах –патологічна рухливість та крепітація.. ПМД: 1)Знеболення(50% аналгін 2 мл+ 1% дімадрол 1 мл)2) Імобілізуємо 2-ма шинами Крамера-П-подібно від кінчиків пальців до стегна. Т.ф. транспортуємо в ортопедичне відділення.

Інформ.: Абсолютні ознаки перелому:Деформація(явно пальповані уламки кісток,оприділяються кісткові уламки, симптом “cходів”) Крепітація (відчуття тертя уламків кістки один об одні) Патологічна рухливість (рухомість сегменту в нетиповому місці) Укорочення кінцівки Больове вісьове навантаження(найдостовірніший)Рентгендіагностика Відносні: Набряки м’яких тканин,який наростає Біль,порушення ф-ції,наявність синців та гематом Деформація м’яких тканин за рахунок набряку

Задача 2

1. Діагноз:Гострий панкреатит

Обґрунтування: Пульсація черевного відділу аорти не оприділяється-симптом Воскресенського Біль іррадіює в лівий реберно хребтовий кут- симптом Крете

Вздуття поперекового відділу товстої кишки-Симптом Гоб’є 2. Принципи лікування:

1) Знеболення(50% аналгін 2 мл+ 1% дімедрол 1 мл)

2) Спазмолітики (папаверин або но-шпа)

3) Інфузійна терапія (0,9% NaCl або 5% глюкоза)4) Антибіотикотерапі5) Н2-блокатори(квамател)6) Антиферментативні (контрікал) 3. Т.ф. Направити в екстреному порядку в хірургічне відділення.

4. Інформ.: Гострий панкреатит -це запалення підшлункової залози.

Причини: Жовчо-камяна хворобаІнфекціяПорушення режиму харчуванняТравми,після операцій Форми:Набрячна(80-90%) Геморагічна Жировий панкреонекроз Клініка:Симтом Крете- біль при резистентній черевній стінці в проекції підшл.залози оперізуючого характеру і іррадіює в поперекову ділянку .Симптом Мондора - фіолетові плями на шкірі обличчя і тулуба при наявності болю і м’язового напруження в епігастрії. Симптом Геря-Турнера- ціаноз шкіри живота при болю в епігастрії. Симптом Воскресенського- при глибокій пальпації підшл.зал.,на фоні болю –пульсація черевного відділу аорти

Задача № 3

1. Діагноз: Відкрита проникаюча колото-рвана рана грудної клітки справа. Відкритий пневмоторакс.

Обґрунтування: Відкрита- бо рана рівні 4 міжребір’я рана

2. План обстеження: 1) Загальноклінічні (Клін.аналіз крові, кал на глисти, Флюорографія, Клін.ан.сечі, 5., 6., 7.)2) Рентгенографія ОГК

3. Т.ф. Після надання ПМД в екстреному порядку транспортую в хірургічне відділення.

4. Інформ.: Пневмоторакс-це накопичення повітря в плевральній порожнині.

Види: Зовнішні(повністю проходять через рану гр.кл.)Внутрішні(пошкоджується легеня)Відкриті(вхід і вихід пов’яз. З кожним актом дихання)Закриті(повітря зашло,рана закрилася і більше не відкривається)Напружений(клапанний)(на фоні кашлю з’яв.біль,задишка,зниж.АТ) Клініка: Свистячий звук входження і виходження повітря з бульбами кровіНаявність рани Підшкірна емфіземаПослаблення або відсутність голосового тремтіння Коробчастий перкуторний звукРізке послаблення диханн

Задача № 4

1. Діагноз: Електротравма. Опік кисті. Травматичний шок.

Обгрунтування: електротравма бо було враження стумом, опік кисті бо є знаки “входу” і відсутні рухи кистю, травматичний шок бо є ознаки порушеного загального стану організму-була втрата свідомості,АТ 80/60 Р 46/хв. аритмічний 2. ПМД: 1) Знеболення(50% аналгін 2 мл+ 1% дімадрол 1 мл)2) Пов’язка на кисті3) Інгаляція 100% кисень4) 0,1% Адреналіну г/хл 1 мл5) 0,1% атропін 1 мл6) Косинку на ліву руку

3. Т.ф. Викликати реанімаційну бригаду або при нормалізації стану екстрено транспортувати в реанімаційне відділення.

4Інформ.:.Дія електроструму на організм людини: Біологічне ураження – порушення ф-ції зовнішнього подиху, фібриляцією шлуночків, артеріальною гіпертензією Механічне ураження - розриви і розходження тканин, розриви барабанної перетинки, опіки рогівки, переломи тубчастих кісток Електро-хімічний – виникнення коагуляційного некрозу тканин у місці входу і виходу петель стуму Тепловий – глибинні електроопіки аж до обвуглювання тканин Біологічний ефект - ел. струм викликає загрозу життю-різке погіршення життєво-важливих ф-цій, клінічну смерть,біологічну смерть.

Задача 5

1. Діагноз: Бешиха лівої нижньої кінцівки Обґрунтування: наявне почервоніння шк. І міхурці заповнені серозною рідиною,помірний набряк,місцеве і загальне підвищення темп. 2. Дифдіагностика:

Бешиха

1. Інфекційне захворювання

2.Форми: еритематозна,бульозна,геморагічно-бульозна,гнійно-некротична,повзуча

3.Уражається шкіра з переходом на підшкірну клітковину

4. Розлите почервоніння і набряк

Тромбофлебіт

1. Запальне захворювання

2. Форми: поверхневих і глибоких вен3. Уражається стінки вен

4. Почервоніння по ходу вен (поверхневі)

3. Т.ф. 1) знизити температуру(парацетамол 0,5 або ацелізін 0,5 або анальгін 50% 2 мл з димедролом 1% 1мл)

2) Направити в хірургічне чи інфекційне відділення. 4. Інформ.: Бешиха -це захворювання шкіри з переходом на підшкірну речовину,що виклик. В-гемолітичний стрептокок групи А.

Форми: ЕритематознаБульознаГеморагічно-бульознаГнійно-некротичнаПовзуча

Клініка: Розлите почервоніння і набрякМісцеве підвищення температуриМіхурці

Білет № 6

Задача 1

1. Діагноз: Різана рана лівого передпліччя. Артеріальна кровотеча.

Обгрунтування: Рана бо наявне пошкодження шкіри 5х1,5 і кровотеча, Артеріальна кровотеча бо витікаючи кров яскраво-червона і пульсує

2. ПМД: 1) Джгут2) Обробка рани в асептична пов’язка 3) Знеболення(50% анальгін 2 мл + 1% димедрол 1 мл) 4) Косиночна пов’язка 3. Т.ф. Під контролем АТ,Пульсу,ЧСС,ЧДР,виписати щеплення і екстрено транспортувати в хірургічне відділення. 4. Інформ.: Рана -це вид пошкодження тканин з порушенням цілісності шкіри та слизової оболонки. Класифікація:Колоті Різані Розміжжені Вкушені Рубані Вогнепальні Рвані Колото-різана

Задача 2

1.Діагноз: Цироз печінки. Кровотеча стравохідно-шлунково-кишкова з варикозно розширених вен стравоходу. Геморагічний шок ІІ ст.

Обгунтування: Цироз печінки бо в анамнезі хронічний гепатит,жовтушність(іктеричність) шкіри і склер,печінка виступає на 5-6 см,щільна і бугриста,на передній черевній стінці розширені вени(голова Медузи ). Стравохідна кровотеча бо вени стравоходу розширені і при їх пошкоджені блювання незміненою кров’ю ,шлункова кровотеча бо блювання вмістом шлунку з згустками крові,кишкова кровотеча-стілець темного кольору. Геморагічний шок-бо АТ 70/30, Р 130/хв. слабкого наповнення 2. ПМД: 1) Холод,голод,спокій2) Інфузійна терапія (5% глюкоза,р-н Рінгера) 3-4 фл. 1 фл.завжди стуменно3) Гемостатики (тренакса або амінокапронова к-та 5%-100 мл або 10% кальцію хлорид 10 мл)4) Мезатон 0,5-1 мл

3. Т.ф. В сурово лежачому положенні транспортувати в хірургічне відділення

Задача 3

1. Діагноз: Тупатравма живота. Гострий розлитий перитоніт. Внутрішньо-черевна кровотеча. Обгрунтування: Тупа тому що немає рани, гострий розлитий перитоніт -бо позитивні симптоми подразнення очеревини по всьому животу. В/ч кровотеча бо АТ 80/60, Р 120 2. ПМД:1) Холод,голод,спокій 2) Інфузійна терапія (глюкоза,р-н Рінгера) 3-4 фл.3) Гемостатики (тренакса або амінокапронова к-та 5%-100 мл або 10% кальцію хлорид 10 мл) 4) Мезатон 0,5-1 мл

3. Т.ф. В сурово лежачому положенні транспортувати в хірургічне відділення.

4. Інформ.: Перитоніт- це гостре запалення очеревини та органів черевної порожнини.

По розповсюдженості: МісцевийДифузнийРозлитий По випоту: СерознийСерозно-гнійнийФібринозно-гнійнийЖовчнийКаловий По протіканню ГострийВ’яло протікаючий Фази Токсична (до 6 год)Реактивна (6-12 год)Термінальна

Задача 4

1. Діагноз: Інвагінація кишечника

Обгрунтування: іліусний крик,в ниж.відділі живота пухлино подібне еластичне утворення 2.Дифдіагностика:

Інвагінація

1.Це заходження проксимального відділу кишечника в дистальний.2.Раптова біль3. Набрячний інвагінат4.Випорожнення по типу малинового желе5. Іліусний крик

Апендицит

1. Це запалення червоподібного відростка 2.Біль в епігастрії зі зміщенням в праву здухвинну ділянку-симптом Волковича-Кохера3. Сітковського-при повертанні на лівий бік справа біль посилюється.4. Бартом’є-Міхельсона- хворий лежить на лівому боці проводиться глибока пальпація в правій здухвинній ділянці_біль посилюється 5.Образцова-хв.лежить на спині,лікар проводить Т.ф. Терміново транспортувати в хірургічне відділення. Інформ.: Інвагінація- Це заходження проксимального відділу кишечника в дистальний. Найчастіше тонка кишка заходить в товсту. Клініка: Раптова більНабрячний інвагінатВипорожнення по типу малинового желеІліусний крик

Задача 5

1. Діагноз: Інфікована колото-різана рана лівої стопи. Гостра анаеробна інфекція. Токсичний шок.

Обгрунтування: Колото різана -бо наступив на скло,наявна рана 1,5х1,0. Анаеробна інф-бо тканини в рані сірого кольору у вигляді “вареного м’яса”. Токсичний шок- бо порушений загальний стан організму(темп. 39. Р-140,АТ 80/40)

ПМД: 1) Знеболення(50% анальгін 2 мл+ 1% димедрол 1 мл)2) Ізолювати від інших хворих3) Промити рану (перекис водню)4) Асептична пов’язка

Принципи лікування: 1) Антибіотикотерапія2) Дезінтоксикаційна терапія (р-н Рінгера, 5% глюкоза, 0,9% NaCl)3) Оперативне лікування: лампасні розрізи з дренуванням і антисептиком(декасан) Інформ.:.Гостра анаеробна інф. Викликана родом-Клостридії. Швидко прогресує,дає інтоксикацію,виникає анаеробна гангрена. Форми: ЕмфізематознаЗлоякісний набрякФлегмонознаГнилісна або некротичнаЗмішана

 

Білет №7

Задача 1

Діагноз: Відкритий перелом правої гомілки. Артеріальна кровотеча.

Обгр.: Відкритий перелом, тому що на гомілці рана, в якій видно уламки кісток. Артеріальна кровотеча, тому що з рани пульсуючим струменем витікає кров, що є характерною ознакою. ПМД: 1.Накласти джгут на нижню 1/3 стегна

2.Знеболити (р-н 50% анальгіну з р-ном 1% димедролу 1 мл) 3.Накласти асептичну повязку 4.Виписати направлення зі щепленнями проти правця 5.Контроль життєво-важливих функцій тактика –Транспортувати в супроводі в хірургічне відділення (при відсутності травматологічного), кожні 10-15 хв контролювати тиск, пульс,ЧДР. Інформ.:Перелом – це анатомічне пошкодження цілісності кістки, внаслідок впливу механічної сили. Ранні ускл.:Кровотеча, біль, повітряна емболія.

Задача 2

Діагноз: Закритий перелом лівої гомілки. Стиснення мяких тканин гіпсовою повязкою. Обгр.:Закритий перелом, тому що не видно уламків кісток. Стиснення, тому що набряк пальців, гіпс врізується в шкіру, пальці сині, холодні, не ворушаться.

ПМД: 1.Розрізати краї гіпсової повязки 2. Знеболити(р-н 50% анальгіну з р-ном 1% димедролу 1 мл) Тактика- направити в екстреному порядку до хірурга.

Інформ.:Перелом – це анатомічне пошкодження цілісності кістки, внаслідок впливу механічної сили. Пізні ускл.:некроз і пролежні, нагноєння, мієліт, остеомієліт, сповільнена консолідація, формування хибного суглобу, туго рухомість суглобів, артроз суглобу,анкілоз.

Задача 3

Діагноз:: Післяінєкційний абсцес лівої сідниці. Обгр.:Післяінєкційний, тому що 5 днів тому була зроблена в/м ін’єкція магнію сульфату. Абсцес, тому що визначається обмежений, болісний інфільтрат з розм’якшенням в центрі, це говорить про наявність гною. Пр. лік.: 1.Знеболюючі 2. Оперативне (розтин гнояка) 3. Антибіотикотерапія 4.Дезінтоксикаційна т. 5.Вітамінотерапія

Тактика – після зниження температури направити на консультацію до лікаря-хірурга

Інформ.:Абсцес – гостре гнійне запалення мяких тканин, з утворенням порожнини заповненої гноєм та утворенням піогенної капсули. Фази: 1)інфільтрації – болячий ущільнений інфільтрат, шкіра гіперемована. Температура підвищена;2)абсцедування – поява гною, симптом флуктуації позитивний.

Задача 4

Діагноз:: Рак сечового міхура

Обгр.:Рак, тому що на протязі 7 міс відмічається утруднене сечовипускання, значне похудіння – втрата ваги на 10 кг,над лобком палькується гладкий, еластичний утвір бугристої хрящоподібної консистенції.

План обстеження: 1.Заг.-клін.(аналіз крові, флюорографія, кал на глисти, РВ, група крові, цукор крові, УЗД). 2.Цистографія 3.Цистоскопія

Тактика – направити в плановому порядку на консультацію до уролога або до хірурга.

Інформ.:Рак сечового міхура – це захворювання обумовлене виникненням у слизовій оболонці або в стінці сечового міхура злоякісних новоутворень.

Задача 5

Діагноз:: Гострий гематогенний остеомієліт лівої променевої кістки.

Обгр.: Гострий, тому що відмічаються ознаки інтоксикації (t39,5). Остеомієліт, тому що набряк передпліччя та кисті, гіперемія,біль та балотування.

ПМД: 1. Знеболити (р-н 50% анальгіну з р-ном 1% димедролу 1 мл) 2.Жарознижуючі (парацетамол) 3.Накласти коминкову повязку Дифдіагностика з флегмоною:

Остеомієліт - Розм’якшення кісток. Найчастіше у дітей.

Клініка – висока температура, може бути втрата ваги, іноді судоми, серцево – судинна недостатність. Шкіра напружена, після прориву абсцесу флуктуація.

Флегмона - Гостре розлите гнійне зап. Підшкірно – жирової клітковини або мяких тканин. Клініка: розлита інфільтрація з набряком тканин, почервоніння, болючість. Без чітких меж.Пізніше гній. Позитивний симптом флуктуації.

 

 

Білет №8

Задача 1

Діагноз: Тупа травма поясничної області. Забій правої нирки. Обгр.:Тупа травма, тому що без пошкодження цілісності зовнішньої поверхні шкіри. Сеча рожева - ознаки внутрішньої кровотечі. Забій, тому що відмічається припухлість, болючість. Симптом Пастернацького позитивний справа.

ПМД:1. Ввести гемостатики (р-н 12,5% дицинону 2 мл). 2.Знеболити (р-н 50% анальгіну з р-ном 1% димедролу 1 мл).

Тактика – направити в екстреному порядку на консультацію до уролога або хірурга.

Інформ.:Види травм нирок: 1. Пошкодження жирової і фіброзної капсули з утворенням гематоми. 2. Підкапсульний розрив паренхіми 3. розрив фіброзної капсули і паренхіми. 4. Пошкодження ниркових судин.5. Роздавлення нирки.

Задача 2

Діагноз: Жовчно – камяна хвороба. Хронічний калькульозний холецистит.

Обгр.:Жовчно – камяна хвороба. Тому що 2 роки болі в правому підребірї з іррадіацією в праву надключичну область. Гіркота та сухість в роті.

Хрон. Калькульозний холецистит, тому що захворіла 3 місяці тому, в жовчному міхурі виявлені камінці, температура 37,3.Шкіра бліда, склери істеричні.

С-мОртнера – при постукуванні ребром долоні по реберній дузі. С – м Образцова – План обстеження: 1. УЗД 2. Кров на білірубін, печінкові проби.

3. Заг.-клін.(аналіз крові, флюорографія, кал на глисти, РВ, група крові, цукор крові)

Тактика – направити в екстреному порядку на консультацію до хірурга.

Інформ.:Жовчно – камяна хвороба – хвороба характеризується наявністю в жовчному міхурі або жовчних протоках конкрементів.Важливими факторами є застій жовчі, наявність інфекцій, які спричинюють виникнення запальних процесів у жовчному міхурі. Також ожиріння, гіподинамія, дієта з великим вмістом холестерину, похилий вік, жіноча стать, цукровий діабет, хронічні інфекції жовчних шляхів.

Задача 3

Діагноз: Правостороння пахова грижа (незащемлена).

Обгр.: Пахова грижа, тому що в паховій області визначається міко – еластичне утворення розміром 5*7 см, с – м кашльового поштовху позитивний. Пр. лік.: 1. Оперативне 2. Анальгетики 3. Повязки

тактика – направити в плановому порядку до лікаря – хірурга. Інформ.:Грижа – це виходження внутрішнього органу разом з покриваючою оболонкою через природні або набуті отвори.грижі бувають защемлені та незащемлені.

Задача 4

Діагноз:: Відмороження пальців кисті.

Обгр.:Відмороження, тому що блідість пальців, шкіра пальців холодна, відчуття відсутне.З анамнезу працював на відкритому повітрі при Т 20. ПМД: 1.Розтерти напівспиртовим розчином. 2.Повязки (можна одягти теплі рукавиці). Тактика – направити в екстреному порядку до хірурга.

Інформ.: Відмороження по ступенях: 1.Почервоніння та шелушіння шкіри.

2. змертвіння поверхневих участків дерми, геморагічні міхурці. 3. Змертвіння шкіри та підшкірної клітковини. 4.некроз

Задача 5

Діагноз: :Варикозне розширення вен правої нижньої кінцівки. Розрив варикозного вузла. Венозна кровотеча. Обгр.: Варикозне розширення вен тому що відомо з анамнезу 20 років. Розрив варикозного вузла тому що відмічається рана округлої форми. Венозна кровотеча тому що витікає цівкою кров темного кольору. ПМД: 1. Накласти тиснучуповязку. Тактика – негайно транспортувати в супроводі до хірурга.

Інформ.: Варикозне розширеннявен. Причиною цього є застій крові у венах, тому відбувається деформація судин.Причини: відсутність венозних клапанів, тривале перебування у вертикальному положенні, високий артеріальний тиск.

 

 

Блет №9

Задача 1

Діагноз: Перелом кісток тазу. Розрив сечового міхура. Травматичний шок 2 ст.

На перелом кісток тазу вказує: положення передньої верхньої клубової кістки зліва нижче від правої, симптом«прилиплої» п’ятки та припухлість симфізу.На розрив сечового міхура вказують: набряки в ділянці калитки та промежини.На травматичний шок вказує:АТ 80/50 мм.рт.ст. ПМД: Імобілізувати вену – мезатон 1%-1мл. Перекласти в позі жабки – на ноші Інфузійна терапія 1,5-2 л. (Глюкоза, 0,9% фізрозчин, реосорбілакт по 400 мл.); Перший флакон струменно Тактика фельдшера: викликати ШМД або Екстренно транспортуєм в хірургію. Інформ.:Перелом кіток тазу – це порушення цілісності кісток тазу. Види: крайові, з порушенням тазового кільця.

Ускладнення: травматичний шок, розрив органів тазу(прямої кишки, сечового міхура), повітряна емболія, жирова емболія.

Задача 2

Діагноз: Сечо-кам’яна хвороба. Хронічний правосторонній пієлонефрит в стадії загострення, блідість. Ниркова коліка.

Сечо-кам’яна хвороба тому що: біль в поперековій ділянці після навантаження, за рахунок вклинення камінця.

Хронічний правосторонній пієлонефрит в стадії загострення тому що: біль в поперековій ділянці, підвищена t

Ниркова коліка тому що: симптом Пастернацького справа позитивний

Диф діагностика: Пієлонефрита з гломерулонефритом.

Хронічний пієлонефрит при латентному перебігу так само, як і хронічний гломерулонефрит, може проявлятися лише незначним сечовим синдромом.

Наявність в анамнезі вказівок на цистит, пієліт, сечокам'яну хворобу, аденому передміхурової залози свідчить про хронічному пієлонефриті. Періодично виникають дизуричні явища, відзначається субфебрильна температура тіла, яка не може бути пояснена іншими причинами, хоча б незначна і нестійка лейкоцитурія, бактеріурія, що перевищує 50 тис. мікробних тіл.

Важливе значення мають дані дослідження сечі по Адісу-Каковському і Нечипоренко (при пієлонефриті переважає лейкоцитурія над ерітроцітуріей), на активні лейкоцити, нерідко виявляються при пієлонефриті та відсутні при гломерулонефриті.

Про пієлонефриті свідчать дані екскреторної урографії: неоднакові розміри нирок, аномалії їх розвитку, нефроптоз, піелоектазія, деформація чашок, перегини, атонія, стриктура сечоводу, наявність конкрементів, а також результати радіоізотопної ренографії, що дозволяє виявити зниження функції однієї нирки в порівнянні з іншою.

Тактика: Направити в екстринному порядку до уролога. Спазмолытики ввести.

Інформація про хворобу:Сечокам'яна хвороба (уролітіаз) —захворю­вань нирок, Се­чокам'яна хвороба — поліетіологічне захворювання, що виникає внаслідок природжених аномалій, гормональних порушень, в умовах сухого жаркого клімату або в разі порушення обміну речовин в організмі та ін

Задача 3

Діагноз: ВХШ. Шлунково-кишкова кровотеча. ВХШ: періодичні болі в епігастрії.

Шлунково-кишкова кровотеча:шум у «вухаха», мерехкотіння «мушок» перед очима, Р -120, АТ-90/60, 80/50 мм.рт.ст., при пальцевому дослідженні прям кишки в ампулі сліди калу темного кольору.

Принципи лікування: 1) холод, 2) холодна дієта (Мейленграхта), 3) гемостатики, 4)Квадротерапія (квамател, денол), 5) антибіотики. Тактика фельдшера: Транспортувати в хірургічне відділення.

Інформ.:Шлунково-кишкова кровотеча – це потрапляння крові в просвіт стравоходу, шлунка і (або) кишечника внаслідок руйнування (пошкодження) судинної стінки цих органів. Причини: ВХШ, поліпи, ерозивний гастрит, рак (пухлини), варикозне розширення вен стравоходу, синдром Малорі-Вейса (поява на фоні блювання тріщин слизових оболонок на межі стравоходу і шлунка, у вагітних). Ознаки: рвота кров’ю, мелена, симптоми: Бергмана (біль в епігастрії який після початку кровотечі зникає), Тейлора(посилення кишкових шумів і перистальтики при аускультації), ознака Бурштейна (при надавлюванні на шкіру кінцівки утв. біла пляма яка повільно зникає).

Задача 4

Діагноз:. Облітеруючий ендартеріїт нижніх кінцівок Біль в кінцівка який посилюється під час ходьби, кінцівки холодні на дотик, пульс на кінцівках ослаблений, захворів на півночі, поруш кровопостачання пальців стоп. План обстеження: 1) УЗД судин 2) Реовазографія.

Тактика: направити на консультацію до хірурга. Інформ.: Облітеруючий ендартеріїт— запалення внутрішніх оболонок артерій, частіше — нижніх кінцівок, що виявляється звуженням просвіту артерій, тромбозом і порушеннями периферичного кровообігу аж до розвитку ішемічного некрозу Етіологія.: алергічна, нервова, ендокринна, гормональна. Клінічна картина

Переміжна кульгавість (найбільш частий симптом). Відсутність пульсації на магістральних артеріях нижніх кінцівок випадання волосся, зміна нігтьових пластинок, атрофія м'язів ураженої ноги, збліднення шкіри нижньої кінцівки в піднятому стані і застійна гіперемія в опущеному положенні.

Методи дослідження Електротермометрія Реовазографія

Задача 5

Діагноз:. Відкрита проникаюча ЧМТ. Забій головного мозку тяжкої стеені. Перелом основи черепа. Відкрита проникаюча ЧМТтому що: травмований автомобілем.

Перелом основи черепатому що: Ото-назолікворея, АТ 80/40, Р-110, в роті кров зі згустками. Забій головного мозку тяжкої стеенітому що: Розширені зіниці, реакція на світло в’яла, втрата свідомості, мимовільне сечовипускання. Допомога: 1) Імобілізувати вену, 2) Покласти на ноші, 3) санація ротової порожнини, 4) 100% кисень, 5) холод на голову, 6) мезатон 1%-1мл., 7)Анальгіна. 25%,50% - 1, 2, 5 мл, 8) сечогінні(Фуросемід т. 0,04; а. 1% - 1 ml), 9) апарат штучного дихання або допоміжного дихання.

Тактика: транспортувати в хірургічне відділення. Інформація про хворобу: Забиття головного мозку (contusio cerebri) — закрите ушкодження го­ловного мозку, яке супроводжується ушкодженням тканини головного моз­ку. Забиття головного мозку супроводжується його набряком, розладом мікроциркуляції, підвищенням спинномозкового тиску.Утрата свідомості при забитті головного мозку може продовжуватися кілька діб. Неврологічні симптоми (утрата чутливості, патологічні симпто­ми тощо) залежать від розмірів ушкодження головного мозку і локалізації.

Потерпілі скаржаться на головний біль, нудоту, блювання, ретроградну амнезію.

 

 

Білет №10

Задача 1

Діагноз: Тупа травма живота. Розрив кишечника. Гострий розлитий перитоніт.

Тупа травма живота:упав з 3 м. висоти на живіт. Розрив кишечника:вимушине положення, просить пити, Р 120 за хв., межі печінкової тупості не визначаються.

Гострий розлитий перитоніт: позитивні симптоми подразнення очеревини, живіт здутий, напружений.

План обстеження: Рентгенографія ОЧП, УЗД ОЧП Тактика фельдшера: транспортувати в хірургічне відділення. Інформ.:Травми живота:Закриті травми живота виникають при ударах і здавленнях і бувають або тільки забоями, або разом з цим ще є й ушкодження внутрішніх органів.

Ознаки., припухлістю, місцевим напруженням м'язів та інколи крововиливами. До симптомів ураження внутрішніх органів відносяться: гострий біль у животі, напруження черевних м'язів, нудота, блювота, затримка стільця і ​​ознаки внутрішнього крововиливу, характерного для розриву печінки та селезінки. Ознаки ураження внутрішніх органів розвиваються не відразу, тому кожну травму черевної стінки потрібно вважати можливим порушенням внутрішніх органів. Перетоніт –це гостре запалення очеревини. Ст.-реактивна-в перші 24год. Токсична-від 20-72год. Термінальна-після72год

Задача 2

Діагноз: Опік обличчя, шиї, тулуба 3А степені. Опіковий шок.

Опік обличчя, шиї, тулуба 3А степені: знобіння, гіпермійована шкіра, покрита міхурами різного розміру всередині яких серозна рідина з кров’ю.

Опіковий шок:АТ-100/50 мм.рт.ст. Р-110 за хв. ПМД:- охолодження(простині змочені водою)Анальгетики (Анальгіна. 25%,50% - 1, 2, 5 мл з димедрол а.1%-1мл) Тактика фельдшера: Транспортувати в хірургічне відділення.Визначення площі опіків проводиться методом:- долоні (1 – долоня пацієнта умовно слугує 1% площі опіку)

Правило дев'яток: поверхні різних частин тіла становлять приблизно по 9% (або кратно цьому числу) від загальної площі поверхні тіла:площа голови і шиї - 9%,груди - 9%,живіт - 9%,задня поверхня тіла 18%,рук - кожна по 9%,стегна - по 9%,гомілки і стопи - по 9%,промежину і зовнішні статеві органи - 1% поверхні тіла.

 

Задача 3

Діагноз: Інфікована колота рана. Панарицій. Інфікована колота рана: вколов палець. Панарицій: Біль в 2 пальці лівої руки, t 37,9 С, набряк, шкіра гіпермійована, в області флангів пальців наявність гною, симптом безсонної ночі. ПМД:1) Знеболюючі (Анальгіна. 25%,50% - 1, 2, 5 мл з димедрол а.1%-1мл)2) Асептична пов’язка з дека саном.3) Направити в екстринному стані в хірургічне відділення4) Виписати щеплення проти правця. Інформ.: Панарицій – це запалення м’яких тканин пальця.

Види: підшкірний, підапоневротичний, внутрішньо суглобовий, кістковий, запалення навколонігтьвого валика (пароніхія).

 

Задача 4

Діагноз: Облітеруючий атеросклероз нижніх кінцівок. О блітеруючий атеросклероз нижніх кінцівок: атрофія м’язів гомілки, переміжна кульгавість, погано поступа кров до кінцівак (блідість та холод пальців стопи), Пульсація тильних артерій стопи різко послаблена. Принципи лікування: 1) судинорозширюючі

2) дезагрегантна терапія 3) спазмолітини (папаверин, ноша, нікотинова кислота)

Тактика фельдшера:направити до хірурга в плановому порядку. Атеросклероз - поширене захворювання, що виражається в розростанні в стінці крупних і середніх артерій сполучної тканини (склероз) -). Із-за потовщень ущільнюються стінки судин, звужується їх просвіт і не не часто утворюються. Етіологія артеріальна гіпертонія, ожиріння, куріння, цукровий діабет, Розвитку склеротично змінених судин сприяє малорухливий спосіб життя, надмірне емоційне перенапруження, Атеросклероз ниркових артерій порушує кровопостачання нирок.

Задача 5

Діагноз: Гострий цистіт.

Гострий цистіт: Часті болючі сечовипускання, тиждень тому захворіла, t – 37,5 С, слизові і шкіра блідо-рожеві, живіт болючий над лоном. Дифдіагностика: Цистита з апендицитом.

Апендецит -це запалення черевноподібного відростка. форми: простий,флегмоноподібний,гангренозний.

Симптоми: волковича-кохера —поява болю в епігастрії через декілька годин зміщується вниз живота вправо.

Образцова- хворий лежить на спині проводимо глибок пальпацію і одночасно хворий підіймає праву ногу-посилюється біль в правій паховій обл.

Щоткіна- Блюмберга –посилення болю в животі при швидкому відпускані кисті

Воскресенського- посилення болю в животі при ковзанні кистю по *сорочці*хворого

Роздольського- посилення болю в животі при постукуванні кінчмками пальців кисті

Тактика фельдшера:Направити в плановому порядку Цистит — запалення слизової оболонки сечового міхура. етіологією: інфекційний (специфічний і неспецифічний), хімічний, термічний, токсичний, радіаційний, Залежно від перебігу захворювання розрізня­ють гострий і хронічний, первинний та вторинний.. Клініка. Основна ознака — часте, болюче сечовипускання. Біль у ділянці сечового міхура виникає гостро через кілька годин після переохолодження чи дії іншого провокуючого чинника. Позиви до сечовипускання виника­ють з інтервалом ЗО—40 хв, іноді скорочуються до кількох хвилин. Сеча мутна, інколи містить гній у ви­гляді ниток або пластівців. У кінці сечовипускання виникає різь, інколи з'являється краплина крові. Профілактика циститу полягає в нормалізації діяльності органів трав­лення, дотриманні гігієни статевих органів. Якщо потрібна катетеризація сечового міхура, — її виконують дуже обережно, щоб не травмувати сли­зову оболонку, тільки легким катетером з дотриманням правил асептики.

 

 

Білет№11

Задача№1 .Гострий апендицит

Обгрунтуваня: Гострий, тому що захворіла 12 год тому. Інформ. Апендецит- це запалення черевноподібного відростка. Форми простий,флегмоноподібний,гангренозний. Симптоми: волковича-кохера —поява болю в епігастрії через декілька годин зміщується вниз живота вправо.

Образцова -хворий лежить на спині проводимо глибок пальпацію і одночасно хворий підіймає праву ногу-посилюється біль в правій паховій обл.

Щоткіна-Блюмберга –посилення болю в животі при швидкому відпускані кисті

Воскресенського - посилення болю в животі при ковзанні кистю по *сорочці*хворого

Роздольського- посилення болю в животі при постукуванні кінчмками пальців кисті

Тактика фельдшера:Направити в плановому порядку до хірурга

 

Задача№2. Перелом кісток носа, носова кровотеча Обгрунтуваня: Перелом тому, що при пальпації біль в області обличчя та відомо що упав з паркана і ударився обличчям. Носова тому, що в ділянці носа і зіниць витікає кров темно червоного коліру. ПМД:Холод на ділянку носа. Турунду змочену в розчині гемостатеків (амінокапронової) Тактіка: Направити в екстреному порядку в хірургічне віділення

4) Перелом – це анатомічне пошкодження цілісності кістки, внаслідок впливу механічної сили. Ранні ускл.:Кровотеча, біль, повітряна емболія.

Задачаю№3.

Варикозне розширення вен лівої нижньої кінцівки. Хронічний тромбофлебіт підшкірних вен в стадії загострення

Обгрунтуваня:Варикозне розширення вен тому, що. Біль і набряк лівої лівої гомілки. Хронічне тому, що хворіе 10-років. Тромбофлебіт тому, щоконтуруються у вигляді тяжів ущільнені розширені підшкірні вени, болісні при пальпації, шкіра над ними гіперімована, гаряча на дотик.Згинання-розгинання стопи посилює біль в гомілці.

ПМД: Оперативне консервативне:знеболюючі, компреси, антикоагулянти, дезагреганти (фраксіпарін, пентоксифалін, трентал)

Тактіка: направити в екстреному порядку в хірургічне віділення4) Варикозне розширеннявен.Причиною цього є застій крові у венах, тому відбувається деформація судин.Причини: відсутність венозних клапанів, тривале перебування у вертикальному положенні, високий артеріальний тиск.

Задача№4.

Вивих правого плеча Обгрунтуваня: вивих тому, що різкий біль, права кінцівка займае вимушене положення, а саме права кінцівка довша і хворий підтримує її здоровю рукою. При пальпації впадина на місці головки плеча. Активні рухи відсутні

ПМД: 1.Знеболити (р – н 50 % анальгіну та р – н 1% димедролу 1 мл в/м). 2.Накласти імобілізуючуповязку. Тактіка: Направити в екстреному порядку до травматолога

4) Абсолютні ознаки вивиху: деформація, симптом пружинної фіксації, рентген діагностика.

Задача№5.

Загальне переохолодження. Холодова кома. Відмороження кисті і стоп. Обгрунтуваня: загаль переохолодження тому, що температура 33,2, кисті і стопи обох рук бліді, дерев’янистого ущільнення, холодні на дотик. ПМД:Занести в тепле приміщення вкрити ковдрою, теплий розчин в/в 44С, теплий чай, в/в мезатон Тактика: Транспортувати в екстреному порядку в хірургічне віділення

4 ).Переохолодження – досить велика небезпека, симптомами якої є сильне тремтіння, слабкість, сонливість, нечітка свідомість.Ступен і: Середній ступінь переохолодження (синюшність губ і шкіри, ослаблене дихання, пульс стає рідшим, з'являється сонливість, втрачається спроможність до самостійного пересування);Важка ступінь переохолодження (з'являється втрата свідомості, життєві функції поступово знижуються).

 

 

Білет№12

Задача№1.

Закритий перелом правого стегна. Розрив стегнової артерії. Внутрішньо-тканьовагематома. Травматичний шок. Обгрунтуваня: Закритий перелом тому, що немає пошкодження поверхні шкіри. Розрив стегнової артерії тому, що відсутність пульсації підколінок артерії. Внутрішньо-тканинна гематома тому, що в середній третині стегна локальна болючість, деформація, наростаючий набряк.

ПМД: Накласти джгут, в/в інфузія, мезатон, дексамезатон 60мг, знеболити р-н 50҆® анальгіну + р-н 1% димедролу 1мл., шина ДітрексаТ актіка: Транспортувати в екстреному порядку в хірургічне віділення

4 )Перелом – це анатомічне пошкодження цілісності кістки, внаслідок впливу механічної сили. Ранні ускл.:Кровотеча, біль, повітряна емболія.

Задача№2

. Компресійний перелом 9грудного хребця з пошкодженям спиного мозку. Обгрунтуваня: ПМД: Покласти на щит, гемо статики, гормональна, знеболити, преднізолон, мезатон Тактіка: Ренген хребта, КТ хребта. перелом- порушення цілісності кістки внаслідок дії зовнішнього механічного чинника або патологічного процесу в самій кістці

Задача№3

. Гострий лімфаденіт підщелепна область зліва. Обгрунтуваня: гострий тому, що скарги зявилися 3 дні тому, лімфаденіт тому, що польпуеться інфільтрат болючість в підщелепній ділянці, шкіра над ним гіперемійована.

Тактіка: Направити в екстреном порядку в хірургічне віділення. 4). Компресійний перелом - це серйозне пошкодження хребта. При цій травмі відбувається стиснення тіла хребця. Як правило, компресійний перелом трапляється при падінні людини на ноги, на сідниці і при форсованому різкому згинанні тулуба під час спортивних тренувань. Найбільш часто компресійні переломи хребта трапляються в нижньогрудному та поперековому відділах хребетного стовпа. Компресійний перелом часто призводить до розвитку нестабільності хребців у тому відділі, де трапилася ця травма, нерідко наслідком перелому стає стійке викривлення хребта – кіфосколіоз

Задача№4.

Рак стравоходу. Обгрунтуваня: рак тому, що відсутність апетиту, значна втрата маси тіла на 8-10 кг

ПМД: Променева терапія, оперативно, хіміопрофілактика

Тактіка: Направити в плановом порядку на консультацію до хірурга

4). Діагностика раку стравоходу здійснюється з допомогою рентгенологічного й ендоскопічного досліджень. Рак стравоходу відноситься до частих форм злоякісних пухлин. Найчастіше рак уражає нижній і середній відділи стравоходу. Клініка: відчуття утруднення проходження грубої їжі по стравоходу, Приєднуються загрудінні болі, іноді пекучого характеру, що означають поширення пухлини за межі стінки стравоходу. Рідше больові відчуття випереджають дісфагію.

Задача№5.

Хронічний геморой встадії загострення. Обгрунтуваня: хронічний тому, що хворіе третю добу. Геморой тому, що збільшення зовнішньогогемороїдального вузла біль при дефекації, при пальпації болючість і напруження ПМД: Знеболюючі: р-н 50® аналгін 1мл + р-н 1% димедролу 1мл., ректальні свічки(реліф, проктозал,), аспірин, діклофінак свічки.

Тактіка: Направити на другий день в плановому порядку до хірурга.

4 ).Геморой — Це запалення і збільшення, а також кровотеча і випадання внутрішніх венозних вузлів ректального сплетення. симптоми геморою: - Кровотеча при дефекації, домішки крові в калових масах

При сильних запорах, в кишечнику накопичується багато твердого калу, який починає тиснути на венозні стінки. Вони в свою чергу через тиск, починають погано харчуватися киснем, а внаслідок тривалого їх переповнення кров’ю, починають розтягуватися. В результаті розтягування, стінки стають тоншими, і в деяких місцях відбуваються розриви, що і призводить до кровотечі. При цьому, при геморої, кров тече тільки до або після дефекації. Якщо кровотеча інтенсивне, то це може закінчитися залізодефіцитною анемією, Випадання вузлів із прямої кишки,

 

Білет №13

Задача 1:

1.DS^ Перфоративна виразка шлунку. Розлитий перитоніт.

Зі скарг: різкий біль в верхньому відд. живота,в правому флангу. Анамн ез: хв. на ВХШ Об’єктивно: живіт різко болючий,симптоми подразнення очеревини(+)Хв. Блідий, Р-56.2. Дифдіагн:Холецистит Гостре запал. Захв. Жовчного міхура.Сильний нападоподібний біль у пр. підребірї,який іррадіює в пр.лопатку,пр.надключицю,пр. поперекову ділянку. Нудота,блювання,тахікардія,сухість у роті,гіркота,t-37,5-39Живіт здутий, болючий в пр. підребер’ї,

Напруження м’язів; Збільшений болючий жовч.міхур;

-(+)симпт.Ортнера(поилення болю під час легкого постукування ребром долоні по ребровій дузі хворого справа;

-(+)симпт.Захарїна(біль при потукув. кінчиками пальців чи при надавлюванні в проекції жовч.міх.

-(+)симпт.Образцова(посил. Болю під час глибокої пальп.в пр. підребірї в момент вдиху)

_(+)Мюссі-Георгієвського-(болюч. При надавлюванні справа над ключицею між ножками правого грудино-ключично-соскоподібного м’яза);

-(+)Боаса(болюч. При надав. Справа на рівні 8,9,10 грудних хребців.Госпіт.вхір.від.

Перфор.вир.шл Ускладнення ВХШТріада Мондора:1.раптовий кинжальний біль;2.дошкоподібний живіт3.виразковій анамнез Загал.слабк,блювання,,сухість у роті.

--(+)симпт.Щоткіна-Блюмберга(під час глиб.пальп. при швидкому відпусканні в пр. здухвинній області біль посилюється)

-(+)симп.Воскресенського-посилення болю в животі при ковзанні кистю по сорочці.

-(+)Роздольського-посил. Болю в животі при постукуванні кінчиками пальців кисті по перед. черев. Стінці.

- На Рн знімку Наявність вільного газу в черев.порож. над печінкою.

Госпт.в хір.відд.,лікування оперативне. 3.ТФ: Термін. госп. в хірургію.

4.Перфоративна вир. шл.- кинжалоподібна біль,дошкоподібний живіт,чітко позитивні симптоми подразнення очеревини,симптом іррадіації в праву половину грудної клітки,різко позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга.

Перетоніт- гостре запалення черевної порожнини.,сприяє гострою інтоксикацією.

Задача2

1.DS: Стороннє тіло дих.шл. лівого бронха.Гостра дихальна недост.

Зі скарг: сильний кашель, ціаноз шкіри, лиця;

Об’єктивно: підкашлює,ціанозгуб;Стан середньої тяжкості; задуха 28/хв, Р-130/хв Аускультація: ослаблене дих. зліва. ПМД 1.Огляд ротоглотки;2.Кисень 100%3.Якщо не дихає-Прийом Хейлінга ТФ: Негайно трансп. в хір. відділ. Гостра дих. недост. -це- патологічний стан організму, при якому не забезпечується підтримка нормального газового складу крові, або воно досягається за рахунок напруги компенсаторних механізмів зовнішнього дихання. 1) змінюється активність ЦНС, збільшується проникність мембран мозку, розвивається його набряк - судоми, ейфорія, кома, підвищена збудливість; 4) звужуються судини легенів (вазоконстрикція), виникає інтерстиціальний набряк, знижується продукція сурфактанта, зменшується розтяжність легеневої тканини. Гіпертензія в малому колі веде до правошлуночкової недостатності, порушується реологія крові, що призводить до диссемінованного внутрішньосудинного згортання крові і розвитку шоку легенів;

Задача3

DS: ЗЧМТ,Рвана рана тімяної обл. зліва.Здавлення ГМ в/черепною гематомою зліва. Обєктивно: сонлива,на питання відпов. неадикватно;Р-56;

Рана 8х1,5 см в тім’ян. ділянці;кровотеча.Носогубна склад. зглажена. в ліво,язиквідх. в ліво; права зіниця ширша лівої(анізокорія) 2.Принципи ОперативнеТрепанація черепа ГемостатикиНоотропніМагнезіяГормони Сечогінні

ТФ: Транспотр в екстренному порядку.(або виклик. ШМД з лікарем)

Інформ.:ЗЧМТ- без пошкодження тканин та кісток черепу. Здавлення- це вид ЧМТ, для якого характерна стійка вогнищева симптоматика внаслідок здавлення мозку кістковими уламками чи в/черепною гематомою.Потребує негайного оперативного лікування.

Задача 4

1.DS: Абсцедуючийфурнкул в області носа. Скарги: припухл. в обл. носаАнамнез: хв. 3 дні Об’єктивно: інфільтрат до 1 см в області перехідної складки носового ходу;Шкірагіперемійована,ніс та верхня губа набрячні, в центрі інфільтрату гнійний стержень. ПМД: Компрес або мазь Іхтіолова абоВишневського.Пращеподібнапов`язкаАспірин ТФ: Транспотр. терм. в хір. відд.

Інформ.: Абсцедуючий фурункул- це гостре гнійне запалення волосяного фолікула,сальної залози та підшкірної жирової клітковини.

Задача 51DS: Аденома простати:

Скарги: часті позиви на сечовипускання, тонка струя. Об’єктивно: Над лоном пальп. сеч. міх.,та послаблення при перкусії тимпанічного звуку;


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1100 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.089 сек.)