АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Матеріали для самоконтролю. Тема №2 «Основи медсестринства»

Прочитайте:
  1. V. Допоміжні матеріали.
  2. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  3. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття
  4. VІ. Матеріали активізації студентів під час викладання лекції
  5. VІ.1. Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття
  6. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  7. А. Матеріали для самоконтролю
  8. Еталони відповідей до матеріалів самоконтролю.
  9. Еталони відповідей на матеріали самоконтролю.
  10. Матеріали

Тема №2 «Основи медсестринства»

Тема: Спостереження за пацієнтами. Оцінка функціонального стану пацієнта медсестрою.

 

Актуальність теми: Для ефективного лікування хворих з патологією органів дихання важливе значення має спостереження і догляд за хворими. Правильний догляд за хворими тісно пов’язаний із знаннями та вмінням медсестри по визначенню основних параметрів дихання та знанням основних симптомів при захворюванні органів дихання.

Навчальні цілі. У результаті самостійної роботи студент повинен

Знати:

– параметри дихання: частота, глибина, ритм;

– основні симптоми при захворюванні органів дихання.

 

Вміти:

- визначати основні симптоми при захворюванні органів дихання;

Рекомендована література:

Касевич Н.М. Основи медсестринства в модулях: навч. посібник. – Київ: «Медицина», 2009. Стор. 138-139.

Карта ООД для роботи з літературою

 

№ п/п Навчальні завдання Вказівки до виконання Самостійна робота
1. Дихання (частота, глибина, ритм).   1. Законспектувати основні характеристики частоти дихальних рухів.    
2. Законспектувати основні характеристики глибини дихальних рухів.  
3. Законспектувати основні характеристики ритму дихальних рухів.  
2. Основні симптоми при захворюванні органів дихання.   Скласти тезовий конспект: характеристика основних симптомів при захворюванні органів дихання: – задишка; – кашель; – кровохаркання; – болі в грудній клітці.    

 

Матеріали для самоконтролю.

Контрольні запитання:

1. Вкажіть нормальні показники частоти дихальних рухів у людини.

2. Дайте визначення поняттю задишка.

3. Дайте визначення поняттю кашель.

4. Дайте визначення поняттю «тахіпноє».

5. Дайте визначення поняттю «брадіпноє».

6. Назвіть основні ознаки легеневої кровотечі.

 

 

Еталон відповідей до самостійної позааудиторної роботи з теми: «Спостереження за пацієнтами. Оцінка функціонального стану пацієнта медсестрою.»

 

№ п/п Навчальні завдання Вказівки до виконання Самостійна робота
1. Дихання (частота, глибина, ритм).   1. Законспектувати основні характеристики частоти дихальних рухів.   В нормі частота дихальних рухів в дорослої людини у спокої 16-20 у хв., причому у жінок на 2-4 дихання більше, як у чоловіків. Частота дихальних рухів більше 20 називається – тахіпное, менше 16 – брадіпное, апное – зупинка дихання. У немовлят — 40—60. У положенні лежачи число дихань зменшується до 14-16 в хв., а у вертикальному положенні—збільшується (18-20 в хв.). у тренованих людей і спортсменів частота дихальних рухів може зменшуватися і досягати 6-8 у хв.
2. Законспектувати основні характеристики глибини дихальних рухів. Розрізняють: – глибоке дихання; – поверхневе дихання. Поверхневе дихання частіше буває при збільшенні частоти дихання. Вдих і видих стають коротшими (спостерігається у спокої Поверхневе дихання переважно, а при фізичному навантаженні або емоціональному напруженні воно більш глибоке.
3. Законспектувати основні характеристики ритму дихальних рухів. . Дихання вважається ритмічним тоді, коли глибина і тривалість фаз вдиху і видиху однакові.
2. Основні симптоми при захворюванні органів дихання.   Скласти тезовий конспект: характеристика основних симптомів при захворюванні органів дихання: – задишка; – кашель; – кровохаркання; – болі в грудній клітці.   Задишка—це суб'єктивне відчуття нестачі повітря та утруднене дихання. Об'єктивні ознаки задишки є зміни частоти, глибини і ритму дихальних рухів, а також тривалості вдиху та видиху. Задишка буває: · фізіологічною (після значного фізичного навантаження); · патологічною(при захворюваннях легень, серця, мозку). За своїм характером задишка поділяється на: · інспіраторну (виникає внаслідок затрудненого вдиху через перешкоду для проходження повітря у верхніх дихальних шляхах(риніт, пухлина, сторонні тіла, серцева астма), вдих відбувається з шумом (стридорозне дихання). · експіраторну ( вдих короткий, а видих затруднений і тривалий. Характерна для бронхіальної астми.) · змішану. Кашель —це складний захисно-рефлекторний акт, який направлений на виведення із бронхів і верхніх дихальних шляхів харкотиння або сторонніх тіл є підсиленим форсованим видихом. Кашель є сухий без виділення харкотиння, і вологий з виділенням харкотиння. Болі в грудній клітці при втягненні в процес листків плеври. Вони появляється або підсилюються на висоті глибокого вдиху, а також при кашлі. Хворі часто приймають вимушене положення: на хвору сторону, це дещо обмежує тертя листків плеври і зменшує біль. Кровохаркання— виділення крові або харкотиння і з кров'ю під час кашлю. Це один із серйозних симптомів, що може зустрічатися при раку легень, туберкульозі, абсцесі легень, бронхоектатичній хворобі і т.д. При легеневій кровотечі під час кашлю виділяється яскраво червоноа кров, яка майже не згортається, з пінистим харкотинням.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 360 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)