АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Та у дитячому віці

Харчові алергії у дорослих

 

 

Підготувала:

студентка ІІІ курсу 4- групи

медичного факультету

Здрок Надія

 

Івано-Франківськ 2011

План

1. Вступ.

2. Епідеміологія.

3. Патогенез.

4. Ретроспективний аналіз показників специфічних імуноглобулінів Е до харчових алергенів.

5. Клінічні симптоми.

6. Діагностика.

7. Лікування.

8. Дієтотерапія.

9. Висновок.

Вступ

Людина народжується здоровою,

а хвороби приходять до неї через рот

із продуктами харчування.

Гіппократ

 

Перші вказівки на незвичайні реакції на їжу належать ще Гіппократу, який описав прояви підвищеної чутливості до молока. Анафілактичні реакції на яйце і рибу були описані в XVI і XVII століттях. Протягом сторіч реакціям на харчові продукти приділяли увагу лікарі та їх пацієнти. У XX столітті відбувся якісний перелом як у погляді на склад харчового раціону звичайної людини, так і в спробах пояснити можливі механізми незвичайних реакцій на продукти. Різноманіття клінічних проявів, відсутність загальноприйнятої класифікації, можливості «безмежної інтерпретації невідомих механізмів» реакцій на харчові продукти сьогодні часто призводять до сумнівного діагнозу й невиправданих обмежень раціону харчування.

Виділяють три форми алергічної реакції органів травлення:
1) гостра (виникає відразу й триває від декількох хвилин до декількох годин);
2) пролонгована (виникає пізніше і продовжується від декількох днів до 1–2 тижн.);
3) хронічна, частіше автоімунна, може тривати місяцями або роками.

Відомо, що багато запальних і дистрофічних процесів у травному каналі посилюють реакцію «антиген — антитіло» у три — п'ять разів із формуванням в організмі «шокового органу». Одночасно доведено, що алергічний компонент лежить в основі 20 % захворювань органів травного каналу.

В основі орального алергічного (ОАС) синдрому лежать IgE-залежні алергічні реакції. Клінічні ознаки розвиваються через декілька хвилин після їжі й проявляються сверблячкою губ, слизової оболонки порожнини рота, іноді виникає набряк губ, язика, піднебіння, може бути фарингіт і ларингіт. Алергічний ринокон'юнктивіт виявляється у 2/3 випадків. Анамнез таких пацієнтів зазвичай обтяжений полінозом. Провокуючими факторами ОАС переважно є вживання свіжих фруктів і сирих овочів (яблуко, вишня, персик, кріп, селера тощо), а також контакт з пилком рослин причинно-значущих фруктів або овочів, споріднених їм рослин, що мають схожі антигенні детермінанти. Рідше синдром асоціюється з іншими відомими продуктами (горіхи дерев, арахіс, яйця, молоко або риба). ОАС не характерний для грудних дітей.

В основі негайної гастроінтестинальної алергічної гіперчутливості лежать IgE-залежні алергічні реакції, які індукуються коров'ячим молоком, яйцем, пшеницею, соєю, арахісом, горіхами дерев, морепродуктами. Гострий початок із розвитком симптомів через короткий проміжок часу (від декількох хвилин до 1–2 годин) після харчової провокації виявляється нудотою, блюванням, болями в животі з супутньою діареєю.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 317 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)