АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Чим зовні вкриті легені?

Прочитайте:
  1. B Зовнішня сонна артерія
  2. E) зовнішні, внутрішні.
  3. Адаптація організму до зовнішніх факторів середовища
  4. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНІХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ
  5. Блювання (vomitus) – складний рефлекторний процес, який супроводжується викидом вмісту шлунку назовні через рот.
  6. В процесі росту внутрішня оболонка кісти потовщується, клітини збільшуються, ядра набухають, зовнішня
  7. В. М”яз, що піднімає задній прохід, зовнішній стискач заднього проходу
  8. Виберіть із перерахованого, скільки часток розрізняють у правій і лівій легені?
  9. Виберіть, як називається розмір жіночого тазу, який вираховується із зовнішньої кон’югати?
  10. Визначення ступеня вставлення голівки зовнішніми методами

Легені зовні вкриті серозною оболонкою — легеневою плеврою, яка утворена простим плоским епітелієм і власною сполучнотканинною пластинкою, що зрощена з паренхімою у легень.

Що входить до складу легень?

До їх складу входять повітроносні шляхи та респіраторний відділ, що утворюють паренхіму і сполучнотканинна строма.


з чого побудована сполучнотканинна строма легень* ЩВЛ Сполучнотканинна строма побудована із пухкої волокнистої Г сполучної тканини, що багата на еластичні волокна і містить кровоносні, лімфатичні судини та нерви. Сполучнотканинна строма оточує складові повітроносних шляхів і респіраторного відділу та легеневі часточки.

Чим представлені повітроносні шляхи легень?

Повітряносні шляхи [ легень представлені бронхами і термінальними бронхіолами. їх розгалуження формує бронхіальне дерево.

Як ділять бронхи залежно від їх розташування?

Залежно від розташування бронхи ділять на внутрішньо- і позалегеневі. До позалегеневих бронхів належать головні бронхи і трахейний бронх, який, у деяких тварин, відходить від трахеї до її біфуркації.

Як ділять бронхи легень залежно від діаметра?

Залежно від діаметра бронхи ділять на великі, середні і малі.

З яких оболонок побудована стінка бронхів?

Стінка бронхів різного діаметра має єдиний план будови, подібний до такого стінки трахеї, тобто вона утворена слизовою, волокнисто-хрящовою і адвентиційною оболонками.

Особливості будови стінки головних бронхів.

Головні бронхи утворені розгалуженням (біфуркація) трахеї. У їхній слизовій оболонці, на відміну від слизової оболонки трахеї, є м'язова пластинка, яка відмежовує слизову оболонку від підслизової основи. Вона тонка і складається із двох шарів гладких м'язових клітин — внутрішнього циркулярного і зовнішнього — поздовжнього. Слизова оболонка головного бронха, як і трахеї не утворює складок. У складі волокнисто- хрящової оболонки гіаліновий хрящ формує суцільні кільця. Ці бронхи у легенях діляться на великі.

Особливості будови стінки великих бронхів.

М'язова пластинка слизової оболонки добре розвинена, складається з одного шару гладких м'язових клітин, орієнтованих спірально. Завдяки їхньому скороченню слизова оболонка цих бронхів утворює поздовжні складки. У складі волокнисто-хрящової оболонки гіаліновий хрящ формує не суцільні кільця, а представлений окремими пластинами. Секреторні відділи залоз розташовані великими групами переважно у тих ділянках стінки бронха, де немає хряща. Великі бронхи діляться на середні.

Особливості будови стінки середніх бронхів.

Товщина слизової оболонки та висота епітеліального шару зменшуються порівняно з такими попередніх бронхів. М'язова пластинка слизової оболонки і її складки добре розвинені, є залози у підслизовій основі. Волокнисто-хрящова оболонка містить лише окремі острівці гіалінового хряща. Середні бронхи діляться на малі.

Особливості будови стінки малих бронхів.

Стінка малих бронхів утворена лише слизовою оболонкою без підслизової основи і адвентицією. Епітелій стає дворядним війчастим. Серед епітеліоцитів є секреторні клітини (клітини Клара). Вони продукують ферменти, які розщеплюють сурфактант - речовину, що вкриває внутрішню поверхню альвеол. М'язова пластинка добре розвинена. Її скороченням і розслабленням регулюється надходження повітря в термінальні бронхіоли та респіраторний відділ легень. У стінці цих бронхів відсутні залози, а також хрящі. Малі бронхи розгалужуються на термінальні бронхіоли.

Що таке термінальні бронхіоли?

Термінальні бронхіоли — це кінцеві ланки повітроносних шляхів.

Особливості будови термінальних (кінцевих) бронхіол.

Загальний план будови їхніх стінок подібний до такого малих бронхів, але товщина стінки значно менша. Епітелій стає простим кубічним війчастим. Серед епітеліоцитів є клітини Клара. М'язова пластинка у цих бронхіолах має сіткоподібне розташування гладких м'язових клітин, завдяки чому складки слизової оболонки відсутні.

Що утворює легеневу часточку?

Легеневу часточку утворює зона (територія) розгалуження малого бронха (термінальні бронхіоли, легеневі ацинуси).

Що утворює респіраторний відділ легень?

Респіраторний відділ легень утворюють легеневі ацинуси. Ацинус - це територія розгалуження однієї термінальної бронхіоли.

Які структури входять до складу легеневого ацинуса?

До складу легеневого ацинуса входять структури, що містять альвеоли. Це респіраторні бронхіоли, альвеолярні ходи і альвеолярні мішки.


Як формується альвеолярне дерево?

Респіраторні бронхіоли відгалужуються від термінальних. У свою чергу, вони галузяться на два альвеолярних ходи, які закінчуються альвеолярними мішками.

Скільки легеневих ацинусів може бути в одній легеневій V

часточці?

В одній легеневій часточці може бути від 10 до 20 легеневих ацинусів.

Особливості будови стінки і галуження респіраторних бронхіол. Респіраторні бронхіоли І порядку утворюються в результаті поділу термінальних бронхіол. Вони мають таку ж будову стінки, як і термінальні бронхіоли, але їх епітелій не має війчастих клітин. У стінці цих бронхіол є альвеоли. Респіраторні бронхіоли діляться на бронхіоли II порядку, а останні - на бронхіоли III порядку. При цьому кількість альвеол у їх стінці зростає.

Особливості будови альвеолярних ходів і мішків.

Альвеолярні ходи мають діаметр у два-три рази більший, ніж респіраторні бронхіоли. їх стінка має таку ж будову як і стінка респіраторних бронхіол, але в ній є багато альвеол. Альвеолярні мішки - це закінчення альвеолярних ходів. У їх стінці може бути декілька альвеол.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1206 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)