АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порожнини в ділянці отворів слухових труб і носоглотки?

Прочитайте:
  1. A.УЗД органів черевної порожнини.
  2. C У ділянці пахвинних складок мокнуча поверхня до виразки
  3. II.Захворювання черевної стінки і органів черевної порожнини
  4. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  5. XVIII. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями грудної клітки та органів грудної порожнини.
  6. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  7. Будова порожнини рота.
  8. В якій анатомічній ділянці кістки розпочинається остеомієлітичний процес?
  9. в. Наявність декількох округлих отворів в райдужній оболонці із збереженою реакцією на світло
  10. Вагітність та гострі хірургічні захворювання черевної порожнини

Будова і функції нюхових клітин.

Нюхові клітини - це видозмінені біполярні нейрони, які сприймають запах. їх кількість залежить від гостроти нюху (у собаки - 250 млн, у людини - 6 млн). Вони орієнтовані перпендикулярно до поверхні слизової оболонки. Кожна клітина має тіло, або перикаріон, в якому міститься ядро, периферійний відросток - дендрит і центральний - аксон. Дендрит закінчується потовщенням (нюховий пухирець), яке несе на своїй поверхні 10-12 загострених рухливих нюхових війок, що являють собою своєрідні антени для молекул пахучих речовин. Між війками на потовщенні містяться мікроворсинки. Аксони нюхових клітин, проходячи у власну пластинку слизової оболонки, утворюють нюховий нерв, який досягає нюхових цибулин кінцевого мозку.

Будова і функції підтримувальних клітин.

Підтримувальні клітини мають призматичну форму і світлі ядра, які розташовані вище ядер нюхових клітин. У цитоплазмі цих клітин міститься жовто-коричневий пігмент, що зумовлює жовте забарвлення слизової оболонки нюхової ділянки. Ці клітини виконують трофічну і опорну функції по відношенню до нюхових клітин.

Будова і функції базальних клітин.

Базальні клітини мають конічну форму, розташовані на базальній мембрані на певній відстані одна від одної. їх апікальні полюси не досягають поверхні епітелію. Це камбіальні клітини, які можуть диференціюватися у підтримувальні клітини.

Чим утворена стінка носоглотки?

Стінка носоглотки утворена слизовою, м'язовою і адвентиційною оболонками. У підслизовій основі розташовані секреторні відділи серозно-слизових, альвеолярно-трубчастих залоз. М'язова оболонка побудована із скелетної м'язової тканини.


Що утворює лімфощна тканина слизової оболонки носової

порожнини в ділянці отворів слухових труб і носоглотки?

Скупчення лімфоїдної тканини у ділянці отворів слухових труб утворює трубні мигдалики, а в ділянці носоглотки - глотковий мигдалик.

Які функції виконує гортань?

Гортань є повітроносним шляхом і в ній утворюється звук. Вона також ізолює повітроносні шляхи від попадання в них корму при його ковтанні.

Якими оболонками утворена стінка гортані?

Стінка гортані утворена слизовою, волокнисто-хрящовою і адвентиційною оболонками.

Які шари має слизова оболонка гортані?

Вона утворена трьома шарами: епітеліальним, власною пластинкою і підслизовою основою. Епітелій простий багаторядний війчастий, за винятком ділянок голосових губ та надгортанника, які вкриті багатошаровим плоским незроговілим епітелієм. Власна пластинка і підслизова основа гортані побудовані із пухкої волокнистої сполучної тканини, яка містить багато еластичних волокон. У підслизовій основі знаходяться секреторні відділи трубчасто-альвеолярних серозно-слизових залоз, а також скупчення лімфоїдної тканини, які утворюють гортанний мигдалик.

Чим утворена волокнисто-хрящова оболонка гортані?

Волокнисто-хрящова оболонка гортані утворена гіаліновими та еластичними хрящами різної форми, які оточені щільною волокнистою сполучною тканиною. Волокнисто-хрящова оболонка формує опорний каркас гортані, який запобігає спаданню її стінок і забезпечує постійне надходження повітря у нижче розташовані повітроносні шляхи.

Чим утворена адвентиційна оболонка гортані?

Адвентиційна оболонка гортані утворена пухкою волокнистою сполучною тканиною.

Що являє собою трахея?

Трахея - це типовий трубчастий орган, який має дві частини: шийну та грудну.

З яких оболонок побудована стінка трахеї?

Стінка трахеї побудована із слизової, волокнисто-хрящової, адвентиційної (шийна частина) та серозної оболонок (грудна частина).

Якими шарами утворена слизова оболонка трахеї?

Слизова оболонка трахеї утворена трьома шарами: епітеліальним, власною пластинкою і підслизовою основою.

Який епітелій вкриває слизову оболонку трахеї?

Слизову оболонку трахеї вкриває простий багаторядний війчастий епітелій.

Чим утворена власна пластинка слизової оболонки трахеї?

Власна пластинка слизової оболонки трахеї утворена пухкою волокнистою сполучною тканиною, що багата на поздовжньо розміщені еластичні волокна. Власна пластинка трахеї не відмежована від підслизової основи. У ній можуть бути окремі лімфоїдні вузлики.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 300 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)