АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Що таке альвеоли легені?

Прочитайте:
  1. Альвеоли.
  2. В) бронхиальная астма, альвеолит
  3. Виберіть із перерахованого, скільки часток розрізняють у правій і лівій легені?
  4. Скільки сегментів в лівій легені?
  5. ФИБРОЗИРУЮЩИЙ АЛЬВЕОЛИТ
  6. Чим зовні вкриті легені?
  7. Що входить в ворота легені?

Альвеоли легені — це відкриті в сторону порожнин респіраторних бронхіол, альвеолярних ходів і мішків пухирці (комірки), через стінку яких відбувається газообмін.

Що є в стінці альвеоли?

У стінці альвеоли є отвори - пори Кона діаметром 9-19 мкм, які сполучають сусідні альвеоли. В одній альвеолі їх може бути 13-21.

Чим утворена стінка альвеоли?

Стінка альвеоли утворена альвеолярними епітеліоцитами, які лежать на базальній мембрані і альвеолярними макрофагами.

На які види ділять альвеолярні епітеліоцити?

Альвеолярні епітеліоцити ділять на респіраторні (альвеолоцити І) та великі секреторні (зернисті) епітеліоцити (альвеолоцити II).

Особливості будови респіраторних альвеолоцитів.

Респіраторні альвеолоцити беруть участь у газообміні. Вони мають плоску форму, лише їхня ядровмісна частина розширена, їх цитоплазма утворює широкі і довгі відростки (вуалі), які збільшують площу контакту клітин з вдихуваним повітрям. Ці

Ж


клітини займають 97% поверхні альвеол і з боку порожнин останніх вкриті сурфактантом.

Особливості будови секреторних альвеолоцитів.

Великі альвеолоцити займають 3-4 % поверхні альвеол. Вони розташовані поблизу пор або по їхніх краях і мають округлу форму. У цитоплазмі цих клітин містяться осміофільні тільця, добре розвинені синтезуючі органели (комплекс Гольджі, ендоплазматична сітка). Вони продукують сурфактант.

Охарактеризуйте альвеолярні макрофаги.

Альвеолярні макрофаги належать до макрофагічної системи організму і виконують захисну функцію.

Що таке сурфактант?

Сурфактант - це продукт синтезу секреторних альвеолоцитів, який у вигляді плівки вкриває альвеоли зсередини і контактує з повітрям.

З чого складається сурфактант?

Сурфактант складається з мембранної та рідкої фаз. Перша розташована поверхнево і утворена фосфоліпідами та білками, а друга (глибока) — розчиненими у воді глікопротеїнами.

Яке значення має сурфактант?

Сурфактант зменшує поверхневий натяг і цим запобігає злипанню альвеол під час видиху і має бактерицидну дію. Сурфактант також запобігає транссудації рідини з капілярів в альвеоли, полегшує переміщення альвеолярних макрофагів.

Що таке аерогематичний бар'єр?

Аерогематичний бар'єр - це бар'єр між кров'ю і повітрям.

Чим утворений аерогематичний бар'єр?

Аерогематичний бар'єр утворений стінкою альвеоли і стінкою прилеглого кровоносного капіляра, через які відбувається газообмін між повітрям порожнини альвеоли та кров'ю.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1394 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)