АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пам’ятка підліткам і батькам

Прочитайте:
  1. Поради молодим батькам.
  2. Розуміння профілактичної роботи з підлітками

 

Буває, що твої друзі, приятелі чи зовсім стороння людина намагаються якимось чином змусити тебе випити. Перш ніж прийняти рішення «так» (бо це тобі подобається) чи «ні» (бо переконаний, що це зашкодить тобі), — згадай...

Алкоголізм — це хвороба. Вживання спиртних напоїв може бути початком, того шляху, який веде до хвороби. Коли людина випиває, вона може відчути приплив енергії, тому що спочатку алкоголь знімає почуття тривоги, страху, знімає напругу.

Виникає відчуття легкості, всі неприємності здаються меншими. Алкоголь на деякий час допомагає забути про страждання. Але... проходить кілька годин, і вся його заспокійлива дія закінчується, все повертається назад, почуття напруги посилюється, всі твої проблеми знову з тобою. Алкоголь руйнує печінку, нирки, шкідливо впливає на роботу серця, пригнічує психічний стан.

 

Як підтримати підлітка, що стоїть перед вибором щодо вживання алкоголю?

  • Якнайбільше спілкуйтеся зі своїми дітьми. Говоріть про все, у тому числі про вживання алкоголю.
  • Намагайтеся слухати вашу дитину, приймати її почуття, навіть якщо вони відрізняються від ваших власних. Вони — наші діти, але в той же самий час вони інші люди, а значить, і почуття в них можуть бути не такі, як у вас.
  • Обов'язково цікавтеся тим, де й з ким ваша дитина проводить час. Ви повинні знати її друзів. І якщо якісь друзі вам не подобаються, постарайтеся зрозуміти, чому з ними дружить ваша дитина.
  • Допомагайте дитині повірити в себе. Цінуйте й поважайте її.
  • Допомагайте дитині у формуванні відповідальності за свої справи та вчинки.
  • Підтримуйте дитину в її самостійності, вчіть протистояти тиску з боку інших людей.
  • Завжди знаходьте щось позитивне у своїй дитині, хваліть і заохочуйте її.
  • Намагайтеся поводитися так, щоб бути для дитини прикладом (якщо батьки регулярно п'ють удома, то підліток сприймає це як належне).
  • Говоріть з іншими батьками, колегами про те, як вони виховують своїх дітей, обмінюйтеся з ними досвідом.

 

Цікаво знати

Відповідно до загальноприйнятих міжнародних норм, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 8 л чистого спирту на душу населення на рік. Сьогодні рівень споживання алкоголю в Україні є одним з найвищих у світі і становить близько 20 літрів абсолютного спирту на душу населення в рік (офіційна статистика повідомляє про 12-13 літрів). Щороку в Україні гине від алкоголю та наркотиків майже 380 тис. осіб.

Щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей, за даними Національної ради з питань охорони здоров'я. За даними екс-міністра охорони здоров'я України професора Миколи Поліщука, щодня алкоголь вбиває 40 українців. Це близько 8 тисяч отруєнь, ще 8 тисяч — кардіопатій, а також інші захворювання і нещасні випадки, пов'язані із вживанням алкоголю. Крім того, за його словами, в Україні зараз фіксується 25-30% випадків дитячої патології новонароджених і дуже часто причиною цього є саме алкоголь, тобто вживання алкоголю як матір'ю, так і батьком. Але цей факт зазвичай не розголошується.

Майже 40% українських підлітків 14 — 18 років регулярно вживають спиртні напої. Алкоголь є причиною передчасної смерті майже 30% українських чоловіків. На думку вітчизняних медиків, наразі в Україні нараховується 700 тисяч лише офіційно зареєстрованих алкоголіків. На 6 питущих чоловіків припадає 1 жінка.

Всесвітня організація охорони здоров'я провела опитування школярів у 41 країні світу, чи вживають вони спиртне. Україна в списку перша. 40 відсотків дітей в Україні вживають алкоголь.

Керівник дослідження в Україні в цьому міжнародному проекті ВОЗ Ольга Балакірєва розповіла Радіо Свобода про ці невтішні результати. «Ми, практично, маємо, що вже в 11-12 років є не лише спроба алкогольного напою, а є вже досвід перебування у стані алкогольного сп’яніння. Ми навіть в 11-12-річному віці маємо приблизно шосту частину підлітків (хлопців, зокрема), які вже знають, що таке стан сп’яніння!».

За словами Анатолія Вієвського, головного нарколога Міністерства охорони здоров'я України, сьогодні в країні 1% дітей 12-13-ти років щодня вживають алкогольні напої.

Вживання пива в Україні серед підлітків за останні чотири роки зросло вдвічі.

Найбільша кількість отруєнь і алкогольних психозів реєструється в Донецькій області — близько 6 тисяч в рік. У більшості західних і центральних областей цей показник не перевищує 500 випадків на десять тисяч чоловік в рік. Зворотна сторона проблеми — у сільській місцевості смертність від алкоголізму вище міської в 2-3 рази.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 393 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)