АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розуміння профілактичної роботи з підлітками

Прочитайте:
  1. Алгоритм виконання роботи.
  2. Алгоритм виконання роботи.
  3. Алгоритм роботи.
  4. Ветеринарно-санітарні роботи
  5. Вибір теми розрахунково-графічної роботи. Підбір і вивчення літератури
  6. Види адаптації І фактори, які впливають на неї (на розвиток позитивного ставлення до роботи, задоволеності роботою)
  7. Виконання роботи
  8. Виконання роботи
  9. Виконання роботи
  10. Виконання роботи

5. Підлітковий вік

Цей вік є критичним для складання залежної структури, бо саме в цей період на передній план виходять усі дефекти і проблеми розвитку, які траплялися з індивідом під час попередніх вікових фаз.

У цей час людина активно розв'язує питання, пов'язані з власними межами, що відрізняють її від інших людей, тобто пізнає свою унікальність і відокремленість, а також ідентичність. Вона також освоює відносини, перебуваючи в активній позиції, - як відносини симетрії за допомогою боротьби і змагання, так і відносини комплементарності через любов і визнання. Це вік активного, спрямованого на осягнення «Я», експериментування як із власними межами, так і з межами інших людей. Підлітки активно вступають у контакти один з одним, втручаючись у життя навколишніх і намагаючись переробити їх, є суперниками й порівнюють себе та інших, щоб знайти відмінності - унікальність себе у світі, підготовлюючи свій життєвий вибір (професії, супутника життя, способу життя, цілей тощо). Вони шукають подібності на більш глибинному рівні, щоб дружити і любити.

Тобто, це віковий період, який готує вхід людини в доросле, самостійне життя, коли кожен сам вирішує та відповідає за те, що з ним відбувається.

Якщо ж можливості комунікації з іншими людьми обмежені проблемами контролю й боротьби ззовні та сильними захистами зсередини, а доросле суспільство забороняє вживати спиртне дітям, то «вхідним квитком» у дорослий світ стає вживання алкоголю. Крім цього, якщо в підлітка є сильне внутрішнє напруження, пов'язане зі стримуванням почуттів і приховуванням внутрішнього відчуття «поганості» й недостатності, то поява нових джерел напруги ззовні призводить до необхідності використовувати швидкі засоби для зняття напруги.

6. Профілактична робота

Профілактична робота з підлітками в групі спрямована на: освоєння відносин контролю й використання їх у конструктивному для себе режимі; дослідження й розширення меж.усвідомлення «Я»; способи встановлення позитивного зворотного зв'язку; освоєння й апробування концепції комплементарних відносин до себе, до інших, до світу.

У цьому тренінгу профілактична робота має таку структуру:

1) Учасники групи виявляють неспроможність концепції «повного і загального контролю» над собою та іншими. Формується розуміння, що стосунки між людьми є ширшими й різноманітнішими, ніж відносини контролю, боротьби, суперництва, влади...

2) За допомогою зворотного зв'язку кожен учасник може знайти ті частини власного «Я», що виявляються в групі та на які реагують інші люди, а він сам їх не помічає.

3) Визнання і присвоєння частин «Я», що раніше були; відторгнені, приводить до розширенішого усвідомлення «Я».

4) Це сприяє формуванню інших способів ставлення до [«Я» та інших людей: комплементарних - заснованих на прийнятті і співробітництві, прямих і відкритих, коли стає можливим дозволити собі та іншим бути такими, як є, а не ховатися, виставляючи лише «правильні» сторони «Я».

5) Створюється середовище для дослідження своєї унікальності у стосунках з іншими й осмислювання можливих життєвих рішень. Це сприяє росту відповідальності за своє життя.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 389 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)