АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Промислові мікробні полісахариди (по Gruger, 1984)

Прочитайте:
  1. АНТИСЕПТИЧНІ ЗАСОБИ (протимікробні)
  2. Б. Полісахариди
  3. Противоаритмические препараты (классификация Вильямса, 1984)
  4. Работа 3. Диагностическая система экспресс-оценки уровня физического состояния «Контрекс-1» (Душанин С.А., Пирогова Е.А., Иващенко Л.Я., 1984)
Полісахарид Продуцент
Ксантан Альгінат   Курдлан Склероглюкан Пуллан Декстран Xanthomonas campestris Pseudomonas aeruginoza, Azotobacter vinelandii Alcaligenes Sclerotium glucanicum, S. delphinii, S. rolfsii Pullularia pullulans Acetobacter sp., Leuconostoc mesenteroides, L. dextranicum, Streptococcus mutans

Технологія отримання декстранів. Продуцентами декстранів являються штами Leuconostoc mesenteroides, які ростуть на середовищі із високим вмістом сахарози (10-30 %), декстраном-«затравкою», дріжджовим екстрактом та мінеральними солями. Взалежності від складу мінеральних солей і тієї чи іншої природи «затравки» синтезуються високомолекулярні (60-80 тис.) лінійні чи ті, які мають низьку молекулярну масу (20-30 тис) розгалужені декстрани. Останні володіють найбільшою біологічною активністю.

Типовий приклад ферментації – глибинна періодична культура, яка реалізується на першому етапі з метою утворення біомаси продуцента при надлишку цукрів та рН 6,5-8,0. Синтез декстрансахарози, який веде до утворення гліканів, найбільш інтенсивний при рН близько 7,0. Крім іонів магнію синтез декстринів стимулюється при заміні сахарози мелясою. Бактерії розщеплюють сахарозу з утворенням глюкози і фруктози. Остання зброджується по гетероферментативному шляху з утворенням молочної та оцтової кислот, маніту та вуглекислоти. Глюкоза швидко полімеризується в декстран. Процес завершується через 24 години. Виділення декстрану із культури проводять метанолом, для наступної очистки – багаторазово розчиняють у воді, переосаджують метанолом та фракціонують. Декстрансахароза є екзоферментом, і її концентрація в культуральному середовищі значна. Тому можливий процес отримання полісахариду на основі розчинногго ферменту. Культуральна рідина із декстрансахарозою при рН близько 5,0 та температурі 15 С здатна біля місяця проявляти високу ферментативну активність. Реалізований процес на основі культурального середовища із ферментом, яке містить сахарозу та декстран-«затравку», - процес полімеризації завершується на протязі 8 год. Цей спосіб значно спрощує процедуру ферментації та стадію виділення і очистки декстрана, і дозволяє у контрольованих умовах отримати продукт заданої молекулярної маси. Перспективи має також процес на основі іммобілізованої декстрансахарази. В середині 90-х років розпочато випуск коньюгатів модифікованого декстрана з ферментом стрептокіназою. Преперат являє собою пролонговану декстраном форму стрептокінази.

Ксантан. Ксантан, який продукується бактеріями Xanthomonas campestris, володіє унікальними реологічними властивостями. У низьких концентаціях він утворює дуже в'язкі розчини і володіє псевлопластичністю; його розчини не змінюють свої реологічні властивості при зміні температури, рН, соленості в широких межах. Стуктурна формула ксантану наведена на рис.3.

 

Рис. 3.Структурна формула ксантану

 

Об'єми виробництва ксантану – найбільш крупнотонажні, в порівнянні із іншими гліканами. Товарна назва продукту, який випускається – ксантан, келцан, келтрол.

Отримують ксантани в умовах періодичної глибинної культури на середовищах, які містять 1-5 % вуглеводів (кукурудзяний крохмаль, цукор-сирець, чи меляса), а також органічні сполуки азоту, двозаміщений фосфорнокислий калій, мікроелементи. Ферментація триває на протязі 3 діб при 28 С та рН 6,5-7,2 у дві фази: на першій реалізується ріст клітин та накопичення біомаси, на другій - при дефіциті азоту в середовищі відбувається утворення полісахариду. Осаджують полісахариди в культуральній рідині метанолом, отриманий осад висушують.

Альгінат. Даний полісахарид раніше виділяли із морської водорості Laminaria. Хімічна формула альгінату – (С12Н14О12Х)n, де Х – це Са, Nа, К і т.д.

Встановлено, що альгінат є кращим носієм для іммобілізації ферментів і, особливо, цілих клітин. Порівняно недавно серед бактерій ідентифіковані продуценти полісахариду, близького альгінату (Pseudomonas aeruginoza, Azotobacter vinelandii). Процес реалізований у промисловості на середовищах із надлишком вуглецю. Змінюючи концентрацію фосфату в середовищі, можна впливати на молекулярну масу полімеру, який синтезується, а при зміні концентрації кальцію змінюється співвідношення моносахаридів, які входять до складу даного глікану, і, відповідно, його властивості.

Альгінат володіє у визначених умовах чудовими гелеутворюючими, а також псевдопластичними властивостями у широкому діапазоні рН та температур, та використовується у кондитерській промисловості.

Курдлан. Бактерії Alcaligenes faecalis штам 10С3 синтезують курдлан, який являє собою полімер глюкози. Важлива властивість даного полісахариду – утворення термічностійких гелів. При нагріванні більше 64 С відбувається гелеутворення курдлану; пружність гелю не змінюється в діапазоні температур 60-80 С і помітно зростає при збільшенні температури до 120 С, при цьому одинична спіраль переходить в потрійну. Курдлан нерозчинний у холодній воді. Хімічна формула курдлану – (С6Н10О5)n.

Курдлан володіє протипухлинною активністю, тому знаходить використання в медицині. Ацетильні похідні курдлану використовують в якості основи ультрафільтраційних напівпроникних мембран для розділення речовин з молекулярною масою 200-2000. Ферментація проходить у глибинній періодичній культуріпротягом 80 годин на середовищах, які містять 8% глюкози; вихід полісахариду становить близько 40 г/л. У зв'язку із привабливістю властивостями даного продукту технологія його отримання інтенсивно удосконалюється.

Пуллан. Полісахарид продукується дріжджеподібним грибом Aerobasidium pullulans на середовищах, які містять 50% глюкози протягом 80-100 годин. В'язкість пуллану залежить від рН середовища: вона мінімальна при рН 4,0, молекулярна маса при цьому становить близько 200 тис., при збільшенні рН молекулярна маса збільшується.

Пуллан використовують у якості біоруйнівного пакувального матеріалу для харчових продуктів; він володіє також антиокислювальними властивостями.

Склероглюкан. Склероглюкан (товарна назва – політран) синтезують гриби роду Sclerotium. Синтез даного полісахариду на відміну від багатьох інших максимальний на ранній лаг-фазі 48 год. культури. Процес розроблений на середовищах із глюкозою, в тому числі в проточному режимі, вихід полісахариду від асимільованої глюкози становить 50%. В низьких концентраціях (1,5 % розчини) утворюють у воді пружні гелі, які не змінюють своїх властивостей в широкому інтервалі температур. Використовують у якості покриття насіння, пестицидів, а також при виготовленні латексів та барвників.

Задачею біотехнології є удосконалення мікробіологічних процесів отримання полісахаридів на основі покращених штамів-продуцентів, при розширенні сировинної бази за рахунок заміни дорогоцінних цукрів більш доступними субстратами, а також модифікація фізико-хімічних властивостей самих гліканів.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 823 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)