АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вітаміни групи В. Зелені і жовті овочі (морква, гарбуз, солодкий перець, шпинат, брокколі, зелена цибуля, зелень петрушки),бобові(соя

Прочитайте:
  1. B. Індекс бактерій групи кишкової палички.
  2. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  3. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  4. Антивітаміни та антагоністи вітаміну В6
  5. Біохімія ферментів та коферментні вітаміни
  6. Визначення групи крові за допомогою цоліклонів антигенів А і В
  7. Визначення групи крові за цоліклонами.
  8. Визначення групи крові у системі АВО
  9. Вітаміни (від vita — життя)
  10. Вітаміни групи В

Вітаміни групи А

Зелені і жовті овочі (морква, гарбуз, солодкий перець, шпинат, брокколі, зелена цибуля, зелень петрушки),бобові(соя, горох);

персики, абрикоси, яблука, виноград, диня, шипшина, обліпиха, черешня.

У разі нестачі вітаміну А погіршується зір, розвиваються різні ураження епітелію, порушується змочування рогівки. Також спостерігається зниження імунної функції та уповільнення росту.

Вітаміни групи В

Вітаміни В1, (тіамін), В2, (рибофлавін), В3 (ніацин), В5 (пантотенова кислота), В6 (піридоксин), В12 (ціанокобаламін), фолієву кислоту, Н (біотин).

Вітамін В1 (тіамін) міститься в різних продуктах харчування, особливо ним багаті зернові (рис, пшениця тощо) і дріжджі. Дефіцит вітаміну В1 в організмі виникає внаслідок недоїдання, при лікуванні сечогінними препаратами, при тиреотоксикозі, цукровому діабеті, алкоголізмі. Недостатності цього вітаміну часто сприяють захворювання шлунково-кишкового тракту і печінки, при яких відбувається порушення всмоктування, утилізації та перетворення тіаміну в метаболічно активну форму.

Вітамін В2 (рибофлавін) - надходить в організм з м’ясними і молочними продуктами. Дефіцит вітаміну В2 у дітей може призвести до затримки росту і маси тіла або до гіпохромної анемії.

Вітамін В3 (нікотинова кислота, вітамін РР) у великій кількості міститься в рисових і пшеничних висівках, дріжджах, печінці та нирках. Найбільш яскраво дефіцит нікотинової кислоти проявляється при пелагрі, яка, крім осіб, які постійно вживають у їжу кукурудзу, розвивається у хворих на туберкульоз, що довгостроково одержували терапію гідрозіном ізонікотинової кислоти і антибіотиками широкого спектру дії.

Вітамін В6 (піридоксин) міститься в багатьох харчових продуктах, особливо ним багаті морква, печінка, м’ясо, яйця. Він грає важливу роль в обміні речовин. Дефіцит вітаміну В6 призводить до порушення росту, анемії, функціональних змін у центральній нервовій системі.

Вітамін В12 (ціанокобаламін) міститься виключно в їжі тваринного походження, особливо у свіжій печінці, м’ясі, молочних продуктах, яйцях. Дефіцит вітаміну В12 проявляється в старості, а також при обмеженому споживанні м’яса і молочних продуктів.

Фолієва кислота і її похідні широко поширені в природі. Нею особливо багаті печінка і зелені овочі. Дефіцит фолієвої кислоти в основному проявляється макроцитарною гіперхромною анемією (мегалобластної), гранулоцитопенією і тромбоцитопенією, а також змінами слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, які ведуть до діареї і виснаження.

Вітамін В5 (пантотенова кислота) у великій кількості міститься в печінці, жовтках яєць, дріжджах і пророслих зернах.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 439 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)