АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Професійна орієнтація студентів

Прочитайте:
  1. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  2. VІ. Матеріали активізації студентів під час викладання лекції
  3. Вихідний контроль рівня знань студентів
  4. Гігієнічні основи трудового та політехнічного навчання дітей і підлітків. Гігієнічні вимоги дошкільних майстерень. Професійна орієнтація та професійний відбір
  5. Для визначення базового рівня знань студентів
  6. Для викладачів і студентів економічних спеціальностей.
  7. ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ
  8. Для студентів 1 курсу
  9. Для студентів 2 курсу стоматологічного факультету
  10. для студентів 5-го курсу

Лабораторний журнал

З фармакогнозії

 

«Аналіз лікарської рослинної сировини, що містить вітаміни»

Студента(ки) ІІІ курсу

Групи______________

Відділення «Фармація-бакалаврат»

__________________________________________

 

Рівне


Лабораторний журнал для навчальної практики з фармакогнозії розглянуто і схвалено на засіданні циклової комісії професійно-орієнтованих дисциплін фармацевтичного профілю.

Протокол №___ від ________________

Укладач: викладач фармакогнозії Дергунова К. О.

Рецензенти: - викладач фармакогнозії І категорії Кіщук В. М.;

- зав. відділення «Фармація» Сірко Н. М.

 

Даний лабораторний журнал рекомендований студентам медичних коледжів І-ІІ рівня акредитації, які навчаються на відділенні «Фармація».


ВСТУП

У лабораторному журналі вказаний хід проведення практичної роботи студентом на занятті, що дозволяє зберегти більше часу на засвоєння практичних навичок, також розроблена самостійна робота студентів, що допомагає закріпити теоретичні знання. Разом з тим, у даному посібнику не розглядаються питання теорії фармакогнозії, тому він не заміняє підручника, а навпаки вимагає додаткової роботи з рекомендованою літературою.

До виконання практичної роботи допускаються лише ті студенти, які оволоділи теоретичним матеріалом з теми.

За час підготовки до практичних занять студент користується матеріалами лекцій, рекомендованою літературою і методичними вказівками.

Перед виконанням практичної роботи студент повинен знати:

- теоретичні основи теми практичної роботи (загальну характеристику вітамінів, характеристику рослин і ЛРС, що містить вітаміни; назву ЛРС, ЛР і родини українською і латинською мовами);

- методику виконання макроскопічного та мікроскопічного аналізу;

- правила техніки безпеки.

Студент повинен уміти:

1. Визначати ідентичність ЛР на гербарних зразках, таблицях та відрізняти їх від морфологічно подібних видів;

2. Визначати ідентичність ЛРС, яка містить вітаміни, за макроознаками;

3. Готувати тимчасові мікропрепарати і проводити мікроскопічний аналіз на підтвердження ідентичності ЛРС;

4. Проводити товарознавчий аналіз;

5. Проводити фітохімічний аналіз ЛРС, що містить вітаміни.

Професійна орієнтація студентів

Вітаміни – це низькомолекулярні органічні сполуки різноманітної хімічної структури, які необхідні для нормальної життєдіяльності живих організмів.

Класифікація. Існує три класифікації вітамінів. Однією з перших була запропонована літерна. З відкриттям окремих вітамінів їх позначали великими літерами латинського алфавіту (А, В, С, D тощо) й називали відповідно до їх біологічної ролі в організмі: вітамін D (кальциферол) регулює співвідношення кальцію і фосфору в кістках; вітамін Е (токоферол) підтримує репродуктивну здатність організму; вітамін А (аксерофтол) — якщо міститься в недостатній кількості, викликає ксерофтальмію (захворювання очей) тощо. З виділенням нових вітамінів в індивідуальному стані стали помічати подібність їх будови та відмінність у біологічній дії, тому до літер почали додавати цифрові індекси — A1, A2, B1, B2, K1, K3, D2, D3 і т. ін.

Класифікують вітаміни також за фізичними та хімічними ознаками. За розчинністю їх поділяють на жиро- та водорозчинні. Жиророзчинними є вітаміни групи А (ретиноли) і провітаміни — α-, β-γ-каротини; вітаміни групи D — ергостерол та інші фітостероли; вітаміни групи Е — α-, β-, γ-, σ-токофероли; вітаміни групи К — філохінон та менахінон (К1 та К3 відповідно); фактор F — високоненасичені жирні кислоти та простагландини. Водорозчинні вітаміни: В1 — тіамін, В2 — рибофлавін, В3 — пантотенова кислота, В6 — піридоксин, В9 (Вс) — фолієва кислота, В12 — ціанокобаламін, РР — нікотинова кислота, С — аскорбінова кислота, Н — біотин; U — метилметіонінсульфонію хлорид.

За хімічною класифікацією вітаміни поділяють на 4 групи:


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 397 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)