АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Права водія при виконанні вимоги співробітника ДАІ зупинити автомобіль

Прочитайте:
  1. B Права і ліва шлункові
  2. I. Права медицинской организации
  3. II. Права врачей в Российской Федерации
  4. II. Права медицинского работника
  5. III. Обов'язки і права медико-соціальних експертних комісій
  6. V1: ПРАВА И ОБЯЗАННОСТИ МЕДИЦИНСКИХ РАБОТНИКОВ
  7. V1: ПРАВА И ОБЯЗАННОСТИ МЕДИЦИНСКИХ РАБОТНИКОВ
  8. V1: ПРАВА И ОБЯЗАННОСТИ ПАЦИЕНТОВ
  9. V1: ПРАВА И ОБЯЗАННОСТИ ПАЦИЕНТОВ
  10. Артериальное давление на обеих руках: левая ________________ правая _________________

Які ж є взагалі підстави зупинки транспортного засобу, і як правильно вести себе із представниками ДАІ?

Як зазначено на одному із форумів в мережі: Даішники трясуть не тих, хто порушує правила, а тих, хто трясеться.

Обов’язки водія при виконанні вимоги співробітника ДАІ зупинити автомобіль

Пунктом 2.4 Правил дорожнього руху передбачено, що водій на вимогу працівника міліції зобов’язаний зупинитися з дотриманням приписів ПДР. Співробітники ДАІ є співробітниками міліції, тому виконання їх вимоги про зупинку транспортного засобу є обов’язковим.

Водій зобов’язаний зупинити транспортний засіб саме з дотриманням вимог ПДР. Таким чином водій не зобов’язаний виконувати явно незаконні вказівки співробітника ДАІ про розміщення транспортного засобу після зупинки на вимогу. Зупиняючись, водій має право і повинен спочатку забезпечити безпеку власну та інших учасників дорожнього руху. Не існує обов’язку водія зупинятися і розміщувати автомобіль для створення так званого живого щита з метою зупинки порушника.

Також у силу того ж пункту 2.4 ПДР водій зобов’язаний пред’явити для перевірки документи і дати можливість перевірити номери вузлів і агрегатів та комплектність транспортного засобу. Як поводити себе з ДАІ: водій не зобов’язаний виходити з машини. Виконати обов’язок надання для перевірки номерів вузлів та агрегатів можна відкривши капот з салону. Водій не зобов’язаний залишати салон автомобіля, вказувати на місцезнаходження номерів, протирати їх, тримати кришку капота і т. д.

При управлінні автомобілем водій зобов’язаний мати при собі і пред’являти на вимогу співробітника ДАІ такі документи:

1) посвідчення водія відповідної категорії;
2) техпаспорт — реєстраційний документ на транспортний засіб (для армійських авто — технічний талон);
3) поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів;
4) схему маршруту та розклад руху — на маршрутних транспортних засобах;
5) передбачену спеціальними правилами документацію — на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів;
6) дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС — у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків і (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв.

Права водія при виконанні вимоги співробітника ДАІ зупинити автомобіль

Водій має право знати, хто його зупинив — співробітник ДАІ зобов’язаний привітатися, назвати свою посаду, звання та прізвище (пункт 14.7 Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС).

Водій має право знати причину зупинки — співробітник ДАІ зобов’язаний назвати причину зупинки транспортного засобу (стаття 16 Закону України «Про дорожній рух») і суть скоєного правопорушення, якщо таке мало місце (пункт 14.7 Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС).

Водій має право побачити посвідчення співробітника ДАІ, при чому не просто побачити, а й мати достатньо часу, щоб переписати або іншим чином зафіксувати дані з посвідчення (стаття 5 Закону України «Про міліцію»).

Водій має право не давати ніяких пояснень співробітнику ДАІ. У водія немає обов’язку відповідати на питання «Куди і звідки їдете?», «Який був знак?», Чи читали пункт … правил?» та інші (стаття 63 Конституції України).

Водій має право давати пояснення, заявляти клопотання (прохання та вимоги), надавати докази своїх тверджень (стаття 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Водій має право фіксувати у відео або аудіозаписах всі дії співробітника ДАІ. Як поводити себе з ДАІ: відповідно до статті 3 Закону України «Про міліцію» діяльність міліції є гласною. Дату і час зупинки можна проговорити під запис, як можна промовляти і будь-які дані — із знаків, з посвідчень та документів, можна усно перераховувати документи, що передаються, і знімати на відеопередачу (інформаційний лист МВС України № К-4836 від 25.11.2009р.).

Водій має право повідомити в правоохоронні органи про вилучення у нього документів, ключів, автомобіля співробітниками ДАІ, якщо ці предмети вилучаються явно незаконно або не повертаються після перевірки чи огляду (в міліцію за телефоном «102» або черговому прокуратури).

Водій має право на отримання юридичної (правової) допомоги, це право прямо передбачено статтею 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення та гарантовано статтею 59 Конституції України для будь-якого громадянина в будь-якій ситуації. Обмеження громадянина в праві на правову допомогу при притягнення до адміністративної відповідальності є достатньою підставою для скасування постанови по адміністративній справі.

Водій має право не залишати салон автомобіля, якщо він не є затриманим і співробітник міліції в присутності 2 понятих не виробляє особистий огляд або обшук автомобіля. Виконати обов’язок надання для перевірки номерів вузлів та агрегатів можна відкривши капот з салону. Водій не зобов’язаний виходити з машини, вказувати на місцезнаходження номерів, протирати їх, тримати кришку капота й т. і.

Водій має право скаржитися на будь-які незаконні дії співробітника ДАІ прямо на місці за телефонами довіри ДАІ, в міліцію за телефоном «102», до прокуратури або після спілкування зі співробітником ДАІ усно або письмово.

Інструкцією з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС прямо передбачені підстави для зупинки транспортних засобів працівниками ДАІ.

Законні причини зупинки ДАІ:

1) порушення водієм правил дорожнього руху;
2) відсутність номерного знака на автомобілі або наявність знака, який не відповідає встановленим вимогам, закріплений у невстановленому місці, закритий іншими предметами чи забруднений, що не дозволяє чітко визначити його символи з відстані в 20 метрів;
3) наявність ознак технічної несправності транспортного засобу, такі ознаки мають бути явними і співробітник ДАІ повинен їх дохідливо описати;
4) наявність даних про причетність транспортного засобу, його водія, пасажирів або вантажу до дорожньо-транспортної пригоди, злочину чи адміністративного правопорушення;
5) знаходження транспортного засобу в розшуку, при чому саме цього конкретного транспортного засобу, саме з таким же державним номерним знаком;
6) наявність відомостей про використання транспортного засобу з протиправною метою такі відомості повинні реально існувати, до них не можна відносити домисли і припущення співробітника ДАІ;
7) необхідність залучення водія для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або працівникам міліції. При цьому водій не зобов’язаний активно надавати допомогу кому б то не було, крім випадків, коли ненадання такої допомоги може спричинити смерть, істотне погіршення стану здоров’я або тілесні пошкодження інших людей (залишення в небезпеці є кримінальним злочином). Надавати допомогу у вигляді виштовхування чужих автомобілів, перевезення сторонніх людей, охороні предметів, вимірах або затримання різних порушників та іншого водій не зобов’язаний;
8) необхідність залучення водія як свідка при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод. При цьому водій не зобов’язаний давати показань і пояснень щодо себе та близьких, має право не свідчити про те, чого не бачив, що бачив не чітко, про те, в чому сумнівається або в предметі чого не розбирається. На це можна послатися в будь-якому випадку і відмовитися від ролі свідка чи понятого;
9) для перевірки документів під час проведення цільових заходів (операцій, відпрацювань, виконання оперативних планів). Про дійсність проведення таких заходів легко уточнити за телефонами довіри ДАІ. Ознаками с пецоперацій і відпрацювань є посилення патруля ДАІ додатковими співробітниками міліції зі спецзасобами — додатковим зброєю, бронежилетами, щитами, касками тощо;
10) для виконання рішень про обмеження чи заборону руху, прийнятих уповноваженими державними органами;
11) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;
12) порушення встановленого порядку встановлення і використання спецсигналів.

Висновки. Як розмовляти та як себе вести з ДАІ:

Не залежно від того, чи правомірна зупинка, Ви, як водій, зобов’язані з дотриманням правил дорожнього руху України виконати вимогу співробітника ДАІ (міліції) про зупинки транспортного засобу.

Після зупинки водієві не рекомендується залишати автомобіль і повністю опускати скло. Не зайвим також буде блокування дверей.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 292 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)