АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гострий лейкоз.

Прочитайте:
  1. A. Гострий апендицит,
  2. А. Гострий гломерулонефрит, нефротичний синдром.
  3. ГОСТРИЙ АПЕНДИЦИТ
  4. ГОСТРИЙ АПЕНДИЦИТ
  5. Гострий апендицит.
  6. ГОСТРИЙ ГАСТРИТ
  7. Гострий гастрит.
  8. ГОСТРИЙ ЕНТЕРИТ
  9. Гострий інфаркт міокарда
  10. Гострий ішемічний інсульт.

Лейкоз – злоякісне захворювання кровотворної тканини з первинною локалізацією патологічного процесу в кістковому мозку з наступним метастазуванням в інші органи. У дітей лейкоз зустрічається частіше, ніж інші злоякісні захворювання. В основному хворіють діти в віці 3,5-4 роки.

Причини:

Спадкова схильність;

Вплив мутагенних факторів: радіація, хімічні речовини(бензол, продукти перегонки нафти, противопухлинні речовини);

Онковіруси: в клітинах знайдені онкогени – РНК- вмисні віруси. Вони передаються по спадковій лінії дітям від батьків(частіше від батька). У плода онкогени викликають мутацію костномозкових клітин, які порушують їх склад та структуру їх хромосомного апарату.

Імунна система пригнічує ріст мутантних клітин. Трансформація їх в злоякісні клітини може здійснитись у плода в кінці вагітності і після пологів на фоні пригнічення імунітету частіше після вірусних інфекцій чи впливу мутагенних факторів

Патогенез.

Відповідно клонової теорії, клітина-мутант втрачає можливість до дозрівання і починає швидко розмножуватись. Лейкозна пухлина витісняє нормальні ростки кровотворення, розповсюджується по організму і сприяє розвитку метастазів: в печінку, лімфатичні вузли, селезінку.

Тривалий час пухлина нічим себе не проявляє. Перші клінічні симптоми з’являються через 2-10 років (в середньому через 3,5 років) коли кількість складає 1012степені.

Характерною ознакою гострого лейкозу є збільшення бластних клітин в кістковому мозку.

Симптоми:

Захворювання виникає спонтанно. У дитини виникають скарги на швидку втомлюваність, зниження апетиту, порушення сну, головний біль, субфебрильну температуру, блідність шкіри, одишка при фізичному навантаженні, виникають крововиливи в шкіру і кровотечі з слизових оболонок носа, ясен, внутрішніх органів. Гострий лейкоз виникає під маскою інших захворювань: ангіни, анемії, тромбопатії. В момент піку захворювання збільшуються черевні, шийні, нижньощелепні, пахвинні лімфатичні вузли. Лімфовузли еластичні, безболісні, але не поєднані з сусідньою клітковиною. Спостерігається симетричне збільшення слинних і слізних залоз.

Ознаками того, що запалення виникає в кістковому мозку є болі в суглобах, біль в кістках черепу, хребті, по ходу трубчастих кісток.

Симптоми будуть залежити які органи вражені. При запаленні головного мозку: нудота, блювота, сонливість, зниження гостроти слуху. Зору, судоми, парези та паралічі, порушення психіки.

Вторинну інфекцію можуть викликати віруси, бактерії, грибки і це може призвести до сепсису, виразок.

Лікування.

Основні задачі терапії – знешкодження лейкозних клітин. Основні методи: хіміо -, променева терапія, пересадка кісткового мозку.

 


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 365 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)