АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ГОСТРИЙ АПЕНДИЦИТ

Прочитайте:
  1. A. Гострий апендицит,
  2. А. Гострий гломерулонефрит, нефротичний синдром.
  3. Визначення додаткових симптомів гострого апендициту.
  4. ГОСТРИЙ АПЕНДИЦИТ
  5. Гострий апендицит.
  6. ГОСТРИЙ ГАСТРИТ
  7. Гострий гастрит.
  8. ГОСТРИЙ ЕНТЕРИТ
  9. Гострий інфаркт міокарда

Якою б не була у хворого клінічна картина і абдомінальні прояви, завжди думайте про ймовірний гострий апендицит.

Моше Шайн, «Здоровий глузд у невідкладній абдомінальній хірургії»

 

1. Гострий апендицит – це запалення червоподібного відростка. Захворювання є найчастішим у хірургічній практиці. Причини його виникнення повністю не встановлені. Існує багато теорій, які намагаються пояснити механізми розвитку гострого апендициту, однак всі вони є суперечливими. Певну роль відіграє аліментарний фактор – у країнах, де в раціоні переважає м’ясна їжа захворюваність на гострий апендицит вища, ніж у місцинах з вегетаріанським способом життя.

2. Анатомія і функція червоподібного відростка. Червоподібний відросток відходить від купола сліпої кишки, в місці, де з’єднуються три м’язових пучки товстого кишечника. Довжина його знаходиться в межах від 8 до 12 см, діаметр – 4-12 мм. Червоподібний паросток має брижу, в якій проходить апендикулярна артерія і нерви, які іннервують відросток. Розміщення апендикса в черевній порожнині індивідуальне. Умовно виділяють наступні типові положення: нисхідне (напрямок розміщення відростка вниз до середньої лінії); медіальне (апендикс розміщений до середньої лінії); тазове (верхівка відростка знаходиться в малому тазу); ретроцекальне (позаду сліпої кишки); заочеревинне. Положення відростка у черевній порожнині часто залежить від анатомічного розташування купола сліпої кишки. При високому розміщенні купола відросток може знаходитися в підпечінковому просторі, при рухомій сліпій кишці – в лівій здухвинній ділянці.

Функція червоподібного відростка полягає в забезпеченні синтезу імуноглобулінів та в основному В-лімфоцитів. Відросток багатий лімфоїдною тканиною, яка за будовою нагадує глоткові мигдалики.

 

Точки проекції апендикулярного відростка на передню черевну стінку: 1 – точка Мак Бурнея (знаходиться на межі зовнішньої і середньої третини умовно проведеної лінії між верхньо-передньою остю клубової кістки та пупком). 2 – точка Ланца (знаходиться на межі правої і середньої третини умовно проведеної лінії між верхньо-передніми остями клубових кісток).

3. Класифікація. Клінічний діагноз (може змінюватися в процесі динамічного спостереження, обстеження хворого на дошпитальному етапі, в залежності від часу і стадії захворювання):

  • Апендикулярна колька (слабко виражений апендицит)
  • Простий (поверхневий) апендицит
  • Деструктивний апендицит (флегмонозний, гангренозний, перфоративний)
  • Ускладнений апендицит (апендикулярний інфільтрат, апендикулярний абсцес, міжкишковий абсцес, підпечінковий абсцес, тазовий абсцес, розлитий гнійний перитоніт, пілефлебіт, сепсис та ін.)

Патологоанатомічний діагноз встановлюється після виконання операції на підставі морфологічних змін в червоподібному відростку і доповнює клінічний діагноз: простий (катаральний); флегмонозний в тому числі апостематозний; гангренозний.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 552 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)