АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Визначення додаткових симптомів гострого апендициту.

Прочитайте:
  1. А. Визначення рівня аміаку сироватки.
  2. Алгоритм визначення дози інсулінопрепаратів на тлі глікемічного профілю
  3. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  4. Біофізичного профілю, доплерометрії, визначення вмісту в сироватці крові гормонів фетоплацентарного
  5. Важкі форми гострого шигельозу Григор'єва-Шига можуть супроводжуватися
  6. Визначення
  7. Визначення D-димера
  8. Визначення активності фактору ХІІІ (за методом В. П. Балуди та співавт.)
  9. Визначення арт-терапії.
  10. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.

Методика пальцевого обстеження прямої кишки.

Проводять після загально-клінічного обстежененя (визначення рівня АКТ, частоти серцевих скорочень, пальпації живота, аускультації серця та легень). Виконують в положенні хворого лежачи на спині з розведеними нижніми кінцівками, на лівому боці, в колінно-ліктьовому положення, в положенні навпочіпки («поза орла»).Перш ніж ввести палець в анальний канал делікатно пальпують біляанальну ділянку для виявлення ущільнень тканин, локальну болючість, мацерації шкіри, сліди розчухів, а також підготувати хворого до введення пальця в анус. Палець рукавички слід добре змазати вазеліном (гліцерином) для зменшення больових відчуттів.

Спочатку оцінюють тонус внутрішнього м'язу – замикача відхідника. Обережно за ходом годинникової стрілки визначають - анатомічні особливості анального каналу, вади розвитку, наявність стороннього тіла. Крім того оцінюють колір та характер виділень (кров, калові маси, слиз).

Додатково у чоловіків пальпують і оцінюють передміхурову залозу, а у жінок – яйники, матку.

 

Визначення основних симптомів гострого апендициту.

Локальний біль в правій клубовій ділянці.

Ригідність м'язів передньої черевної стінки під час пальпації в правій клубовій ділянці відчувається опір тканин при проходженні вглиб і може бути обмеженим чи розповсюдженим.

Симптом Щоткіна-Блюмберга – під час пальпації передньої черевної стінки пальцями повільно натискають на черевну стінку, потім раптово забирають, поява або підсилення болю вказує на запалення очеревини в цьому місці.

 

Визначення додаткових симптомів гострого апендициту.

Симптом Сітковського – під час пальпації в положенні хворого на лівому боці з’являються чи посилюються болі в правій клубовій ділянці.

Симптом Ровзінга – лівою рукою натискають на черевну стінку в лівій здухвинній ділянці в проекції низхідного відділу товстої кишка, і, не віднімаючи лівої руки, правою натискають на вищележачий відділ товстої кишки. Симптом є позитивним, якщо є біль в правій клубовій ділянці.

Симптом «ковзання» Воскресенського або «симптом сорочки»– лівою рукою натягують сорочку за нижній край кінчиками ІІ, ІІІ, ІV пальцями правої руки встановлюють в надчеревній ділянці і під час видиху хворого при розслабленій черевній стінці кінчиками пальців з помірним натиском на живіт виконують ковзний рух в праву клубову ділянку і там зупиняють руку, не відриваючи її від живота.

Симптом Бартом ۥ є-Міхельсона – хворого повертають на ліву сторону під кутом 45о при пальпації правої клубової ділянки відмічається посилення болі.

Симптом Образцова – ІІ-ІІІ пальцями правої руки злегка придавлюють черевну стінку в правій здухвинній ділянці, потім просять хворого підняти випрямлену праву ногу – виникає біль в правій здухвинній ділянці.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 421 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)