АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Реанімація по програмі АВС

Прочитайте:
  1. Базова реанімація
  2. Базова реанімація
  3. Зупинка кровообігу та дихання. Серцево-легенево мозкова реанімація в світлі сучасних клінічних протоколів.
  4. Комплекс невідкладних заходів (реанімація)
  5. Не показана реанімація
  6. Первинна реанімація новонароджених
  7. Реанімація
  8. Реанімація новонароджених
  9. Серцево-легенева і церебральна реанімація

Реанімація

Реанімація – це комплекс заходів, що застосовуються у хворих в стані клінічної смерті, спрямованих на відновлення життєдіяльності організму і попередження незворотніх змін органів і систем.

Між смертю і життям існують своєрідні перехідні стани, при яких ще не постала смерть. Але вже не може тривати життя. Такі стани називаються термінальними.

1. Предагональний стан (агонія – боротьба з грец.) – передсмертний стан, при якому всі фізіологічні процесизнаходяться в стані декомпенсації: а) функції ЦНС пригнічені – загальмованість, алое свідомість збережена; б) діяльність серця послаблена, Ps ниткоподібний (на сонних), АТ ↓ 50-60; в) порушена функція дихальної системи – дихання стає глибоким і частим.

Обличчя бліде з симнюшнім відтінком, очні рефлекси збережені. Стан триває від кількох хв.до декількох днів. потім виникає термінальна пауза (1-4 хв) – хворий втрачавє свідомість, ат та серцебиття не визначається, зупинка дихання, рефлекси відсутні, зіниці не реагують на світло.

2. Аганія – передсмертний ривок: у хворого відновлюється м’язовий тонус та рефлекси, з’являються окремі м’язові скорочення, відновлюється зовнішнє дихання, однак воно є безладним, та здійснюється за участю допоміжної мускулатури. Над великими артеріями (сонною) з’являється Ps, ↑ систолічний, ат до 50-70 мм/рт/с. Але цей ривок марний, тому що метаболічні порушення в клітинах незворотні і через 20-40 сек або к-ка хв настає клінічна смерть.

3. Клінічна смерть: втрата свідомості, відсутність пульсації над магістральними артеріями (сонна стегнова) серцевих тонів, стійке розширення зіниць та вфідсутність реакції на світло (настає через 40-60 сек), відсутність смост.дихання.

Допоміжні ознаки:

- зміна кольору шкіри,

- втрата рефлексів та м’язового тонусу.

І стадія клінічної смерті тнриває 4-5 хв після зупинки серця. В цій стадії ще не настає незворотніх змін в організмі і в сі життєвоважливі функції, включаючи діяльність мозку ще можна поновити.

ІІ стадія – через 5 хв. після зупинки кровооббігу. Це соціальна абодуховна смерть. В цей період настають незворотні зміни кори великих півкуль. При цьому дихання і кровооббіг ще можна відновити, проте хворі помирають в декортикованому стані.

ІІІ стадія – біологічна смерть – стан, при якому настають незворотні зміни в органах і системах, при яких повернути до життя потерпілого неможливо.

Ознаки біологічної смерті:

- відсутність дихання;

- відсутність серцевоїх діяльності;

- зниження температури тіла нище 200 С,

- наявність трупних плям;

- розвиток трупного заціпеніння.

Реанімація по програмі АВС

І етап (А-air) – забезпечення прохідності дихальних шляхів:

- покласти хворого на спину на рівне тверде місце, стати збоку від нього;

- розігнути шию потерпілого (одну руку під шию, другу – на чоло і так закинути голову) або помістити під шию імпровізований валик із одягу;

- вивести нижню щелепу вперед (підвести пальці обох рук під кути нижньої щелепи, великі пальці зафіксувати на підборідді) висунути щелепу вперед і вверх так, щоб верхні зуби знаходились на одному рівні;

- відкрити ротову порожнину (якщо в результаті попередніх дій ротову порожнину не вдалося відкрити, то вказувними пальцями однієї руки, як гачком захоплюють верхні різці, другою - нижні різці і відкривають рот);

- ввести палеці глибоко в ротоглотку до основи язика і пальцями витягнути стороннє тіло, слиз, згустки, блювотні маси.

ІІ етап В (вreathe) – відновлення дихання „рот в рот”:

- покласти хворого на спину;

- стати збоку від нього, одну руку – під шию, другу – на чоло і так закидає голову назад;

- першим і другим пальцями затиснути ніс, зробити глибокий вдих;

- охопити щільно своїми губами губи потерпілого і з силою вдуйте повітря в його верхні дихальні шляхи через серветку або хустинку;

- відхилитись для здійснення хворим пасивного видиху.

Об’єм видиху – 500-700 мл, вдих – в два рази більше. Стежити за рухами грудної клітини потерпілого. Число дихальних рухів має бути не менше 12-15.

„Із рота в ніс” – коли щелепи міцно стиснені або є ушкодження нижньої щелепи:

- кладуть руку на чоло, закидають голову потерпілого назад, другою рукою захоплюють нижню щелепу і щільно притискають її до верхньої, закриваючи рот;

- губами захоплюють ніс потерпілого і проводять вдих;

- під час пасивного видиху залишають шию в розігнутому положенні, рот і ніс відкритими.

Здійснивши 3-5 вдихів треба перевірити наявність пульсу у потерпілого на великих судинах шиї і стегна.

ІІІ етап С (cireulation) – відновлення серцевої діяльності.

Закритий масаж серця:

- покласти хворого на спину на рівну тверду поверхню;

- стати збоку біля грудної клітки;

- розмістити ліву руку на нижню третину грудини посередині так, щоб пальці рук були трохи підняті вверх та розміщувались паралельно до ребер, кисть правої руки ставить на тильну поверхню лівої;

- не згинаючи в ліктях руки ритмічно натискають на грудину вглиб на 4-5 см з частотою 60-70 у в хв.

Далі проводять почергово ветиляцію легень та масаж серця у співвідношенні 1:4. Слідкують за появою пульсових хвиль на сонній артерії. Якщо відновилась тільки серцева діяльність, то необхідно продовжувати штучну вентиляцію легень і непрямий масаж серця до відновлення дихання.

Ознаки правильного проведення реанімаційних заходів:

- звуження зіниць,

- поява пульсу на артеріях,

- підвищення ат,

- відновлення кольору шкіри.

Якщо через 40 – 30 хв.від початку закритого масажу серця штучної вентиляції легень і медикаментозної терапії серцева діяльність не відновиться, зіниці залишилися розширеними, не реагують на світло, слід вважати, що в організмі настали незворотні зміни. У цьому випадку реанімацію доцільно припинити.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 299 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)