АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Серцево-судинна система. Систематичне тренування особливо до тривалої циклічної роботи, супроводжується біохімічними, морфологічними і функціональними змінами серця і судин

Прочитайте:
  1. АДЕНИЛАТЦИКЛАЗНАЯ СИСТЕМА.
  2. Базальные ядра: топография, структура. Стриопаллидарная система.
  3. Венозная система.
  4. Выделительная система.
  5. Гипоталамо-гипофизарная система.
  6. Глава 18 – Эндокринная система.
  7. Гормоны, влияющие на функцию коры надпочечников: гипоталамо-гипофизарно-надпочечниковая система.
  8. Гормоны, влияющие на функцию щитовидной железы: гипоталамо-гипофизарно-тиреоидная система.
  9. Дыхательная система.
  10. Дыхательная система.

Систематичне тренування особливо до тривалої циклічної роботи, супроводжується біохімічними, морфологічними і функціональними змінами серця і судин. Головну роль в цьому відіграє посилення парасимпатичних і пригнічення адренергічних впливів на органи кровообігу.

Ще в ХІХ ст. було виявлено, що заняття спортом призводять до збільшення розмірів серця - гіпертрофія міокарду. В міокарді при цьому збільшується вміст глікогену і білкових сполук, зокрема міоглобіну, який захищає його від розвитку гіпоксії.

Гіпертрофія міокарду супроводжується розвитком капілярної сітки, збільшенням діаметру капілярів і виникнення між ними поперечних анастомозів.

Вага серця в осіб, що не займаються спортом, прямо пропорційна вазі тіла. У спортсменів ця залежність виражена в меншій мірі.

Ступінь гіпертрофії серця залежить від особливостей тренувань, віку, коли почали займатись спортом.

Встановлено, що більш ефективною є помірна гіпертрофія міокарду. Різко виражена гіпертрофія супроводжується зниженням скоротливих можливостей міокарду, що негативно відбивається на продуктивності роботи серця.

Одночасно з гіпертрофією стінок серця збільшується об’єм його порожнин- дилятація. Збільшений об’єм серця забезпечує можливість значного зростання систолічного і хвилинного об’ємів крові при м’язовій діяльності. Проте при надмірному його збільшенні (> 1200 см3) скоротливі властивості міокарду і резервні можливості серця можуть знижуватися.

Збільшення об’єму серця у спортсменів залежить від їх спеціалізації. Найбільш виражене у спортсменів, що займаються тривалими циклічними видами спорту. Об’єм серця змінюється протягом річного тренування і може бути одним з показників натренованості. В періоди, коли тренувальні і змагальні навантаження дуже великі, об’єм серця досягає найбільших величин. В періоди зниження навантажень він зменшується.

ЧСС у тренованих, як правило, менша ніж в осіб. що не займаються спортом - 50-60 уд/хв.Брадікардія у спортсменів обумовлена впливом блукаючого нерва. У тренованих спортсменів брадікардія може поєднуватися із синусовою аритмією.

Зміни в морфофункціональному стані серця відображаються на показниках ЕКГ. По даних Л.А.Бутченко, ЕКГ характеризується синусовою брадікардією, синусовою аритмією, низькими зубцями Р, високими зубцями Т, зміщенням сегменту ST вище комплексу QRS. Міняється і структура серцевого циклу. Тривалість його при цьому збільшується за рахунок збільшення діастоли та ізометричного скорочення.

Систолічний об’єм крові з ростом натренованості дещо збільшується і становить 80-100 мл, що вказує на економізуцію діяльності серця в спокої.

Економізація діяльності серця у спортсменів проявляється також в зниженні потужності серцевих скорочень.

Хвилинний об’єм крові при підвищенні рівня натренованості зменшується, що обумовлено кращим використаням О2 тканинами. особливо чітко це виражено при перерахунку ХОК на одиницю поверхні тіла (серцевий індекс).

СО і ХОК зменшується в змагальний період і збільшується при зниженні тренувальних навантажень в перехідний період.

Показники артеріального тиску у спортсменів в межах вікових норм. Спортивна спеціалізація не впливає на ці величини. При розвитку тренованості спостерігається тенденція до підвищення артеріального тиску. Днщо більше при цьому наростає діастолічний тиск, що обумовлено зменшенням потреб тканин в кровопостачанні. Дрібні артерії в зв’язку з цим звужуються, просвіт їх зменшується. Опір відтоку крові на периферію під час діастоли зростає, що призводить до підвищення діастолічного тиску.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 397 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)