АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кому не можна проводити щеплення АКДП?

Прочитайте:
  1. Більше 15-20 днів. Цю операцію можна проводити в умовах жіночої консультації.
  2. В яких приміщеннях не можна розміщувати майстерні загальноосвітніх шкіл?
  3. Год., можна призначити препарат у таблетках
  4. Дайте визначення другому закону Менделя - закону розщеплення. Наведіть приклади домінантного і рецесивного типу успадкування - хвороба Геттінгтона і фенілкетонурія.
  5. Діагностика труднощів не складає – народжений вузол можна побачити за допомогою піхвових дзеркал.
  6. Доведено, що HP заселяє й здорову слизову оболонку, що можна виявити гістологічними дослідженнями, хоча клінічних ознак при цьому й немає.
  7. Дослідження. З їх допомогою можна встановити розмір, консистенцію, характер поверхні, розташування
  8. Если замена дыхательной системы невозможна,
  9. За допомогою якого тесту можна віддиференціювати Mycobacterium tuberculosis від інших мікобактерій?
  10. Загальна формула розщеплення за фенотипом – 9:3:3:1.

Відповідно до загальних рекомендацій щодо протипоказань та пересторог з проведення вакцинації, щеплення АКДП протипоказана:

У разі, якщо дитина:

· страждає помірною або серйозною формою гострого захворювання (бронхіт, пневмонія, пієлонефрит, температура вище 38 С) необхідно зачекати поки стан дитини покращиться.

· якщо у дитини була серйозна алергічна реакція на попередню дозу вакцини АКДП, наступне щеплення протипоказане.

· якщо протягом 7 днів після введення попередньої дози щеплення АКДП у дитини розвинулося захворювання нервової системи, наступна доза АКДП протипоказана.

· якщо дитина страждає прогресивним неврологічним захворюванням, включаючи фебрильні (гарячкові) судоми, епілепсія, прогресивна енцефалопатія: АКДП відкладається до стабілізації неврологічного статусу дитини.

АКДП (зокрема цільноклітинне щеплення АКДП) є одним з найбільш реактогенних щеплень (реактогенне щеплення – це щеплення при якому ризик виникнення реакції на щеплення є вищим), проте, ризик, пов'язаний з зараженням дифтерією, правцем або кашлюком набагато вищий, ніж ризики, пов'язані з щепленням.
Серед можливих побічних ефектів щеплення АКДС можна відзначити

легкі (звичайні),

помірні (рідкісні),

серйозні (вкрай рідкісні) реакції.

1. Легкі реакції (звичайні) на АКДП

· Підвищена температура тіла (приблизно 1 випадок з 4)

· Почервоніння і набряк місця введення ін'єкції (приблизно 1 випадок з 4)

· Болючість місця введення ін'єкції (приблизно 1 випадок з 4)

Подібні реакції частіше з'являються після введення 4-ї дози щеплення. У деяких випадках може з'явитися почервоніння і набряк всієї руки чи ноги, в яку було введено щеплення, який зберігається до 7 днів (зустрічається приблизно в 1 випадку з 30).
Часто після щеплення АКДП на місці ін'єкції залишається болюче ущільнення («шишка»), яке може зберігатися декілька тижнів. Ніякого лікування таке ущільнення не вимагає. Воно не небезпечне і розсмоктується самостійно.

Інші легкі реакції на АКДП включають:

· нездужання,

· зниження апетиту (приблизно 1 випадок з 10)

· блювота і пронос (приблизно 1 випадок з 50)

Подібні реакції розвиваються, як правило протягом 1 - 3 днів після введення вакцини АКДП.

Що робити? Місцеві та легкі реакції на АКДП не вимагають ніякого лікування. У випадку дітей, у яких раніше траплялися судоми з якої-небудь іншої причини дуже важливо суворо контролювати температуру тіла після введення щеплення АКДП.
Для зниження температури у дітей після АКДП рекомендується використовувати Парацетамол чи Ібупрофен. Ні в якому разі не давайте дитині Аспірин. Блювота і пронос після АКДП не вимагають ніякого лікування і швидко проходять протягом 1-2 днів.

2. Помірні реакції (рідкісні) на АКДП

· Судоми (приблизно 1 випадок з 14 000)

· Безперервний плач протягом 3 годин і більше (приблизно 1 випадок з 1 000)

· Підвищення температури тіла вище 40С (приблизно 1 випадок з 16 000)

Що робити? У разі сильного занепокоєння дитини, появи судом або значного підвищення температури після АКДП слід викликати лікаря.

3. Серйозні ускладнення на АКДП

Серйозні побічні реакції на АКДП розвиваються досить рідко.

Що відбувається? Частота подібної реакції при кашлюку і дітей без щеплення (на 100 тис. випадків) Частота подібної реакції у дітей, що отримали АКДП (на 100 тис. щеплень)
· Необоротні зміни структури мозку До 2000 до 0,6
· Судоми, енцефалопатія До 4000 До 3
· Смерть До 4000 До 0,2

Як видно з таблиці, ризик, пов'язаний з АКДП набагато нижчий від ризику виникнення точно таких же ускладнень у разі зараження інфекціями, від яких захищає АКДП. Більш того, багато з важких ускладнень АКДС можна виправити шляхом дотримання Протипоказань і пересторог при вакцинації.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 276 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)