АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна формула розщеплення за фенотипом – 9:3:3:1.

Прочитайте:
  1. A.1.8 Коротка епідеміологічна інформація – загальна поширеність патології, поширеність серед окремих груп населення (віко-статевих та ін., фактори ризику, прогноз).
  2. VI шкала «Загальна оцінка адаптованості дитини»
  3. А.2 Загальна частина
  4. А2 Загальна частина
  5. Виберіть із перерахованого на якому із шийних хребців є горбок до якого притискується загальна сонна артерія для зупинки кровотечі?
  6. Влияние кривизны поверхности на внутреннее давление жидкости, формула Лапласа.
  7. ВЧЕННЯ ПРО ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ. ЗАГАЛЬНА ПАТОЛОГІЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
  8. Дайте визначення другому закону Менделя - закону розщеплення. Наведіть приклади домінантного і рецесивного типу успадкування - хвороба Геттінгтона і фенілкетонурія.
  9. ДОГАДКА ПО ФОРМУЛАМ
  10. Життєва і загальна ємність легень.

Співвідношення генотипів за обома ознаками – 1:2:1.

Закони Менделя мають статистичний характер, тобто вони справджуються лише у випадку великої кількості нащадків.

 

 

Закон “чистоти гамет”

Аналізуючи успадкування ознак у моногібридному схрещуванні, можна побачити цікаву закономірність. Якщо в гібрида F1 з двох ознак проявляється тільки одна домінантна, а в F2 рецесивна ознака з’являється в такому ж чистому вигляді, як і у вихідних батьківських форм, то це означає, що у гетерозиготи алелі А і а не змішуються. В результаті гамети, що утворюються гетерозиготою, є “чисті” в тому розумінні, що гамета А “чиста” і не містить нічого від алеля а, а гамета а “чиста” від А. Це явище незмішування алелів пари альтернативних ознак у гаметах гібрида дістало назву гіпотези, або правила чистоти гамет.

Ознаки людини, за які відповідає одна пара алельних генів, називають менделюючими ознаками, а хвороби – моногенними. Їх успадкування відбувається згідно законів Менделя.

Ознака Тип успадкування
Альбінізм очей і шкіри Атрофія зорового нерва Глухонімота Серповидно-клітинна анемія Брахідактилія, арахнодактилія Куряча сліпота Карликовість Подагра Синдром Марфана Хорея Гентінгтона Карі очі, великі очі Монголоїдний тип обличчя Круглий ніс, великі ніздрі Виступаючі зуби Ямочки на щоках Схильність до ожиріння Абсолютний музичний слух Бас, сопрано Гемофілія Діабет нецукровий Автосомно-рецесивний Автосомно-рецесивний Автосомно-рецесивний Автосомно-рецесивний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Автосомно-домінантний Х-зчеплений рецесивний Х-зчеплений рецесивний

Аналізуюче схрещування проводять для визначення генотипу особини з домінантною ознакою (генотип АА або Аа), схрещуючи її з особиною з рецесивною ознакою:

1. Р1 ♀АА ´ ♂аа 2. Р1 ♀Аа ´ ♂аа

G1 А а G1 А,а а

F1 Аа F1 Аа, аа.

Отже, якщо в результаті такого схрещування всі гібриди F1 однотипні за фенотипом, то генотип вихідної особини АА (1). Якщо ж в F1 спосте-рігається розщеплення за фенотипом 1:1, то генотип вихідної особини Аа (2).

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 1231 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)