АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Множинні алелі.

Прочитайте:
  1. Мал. Множинні вогнепальні осколкові сліпі поранення м'яких тканин гомілки.
  2. Множинні монетоподібні скаламучення виникають

Досі ми виходили з положення, що один і той самий локус гомологічних хромосом може бути представлений двома алелями: А і а, В і в, С і с і т.д. Насправді один і той самий ген може змінюватися в кілька станів, іноді таких станів може бути кілька десятків і навіть сотень. Ген А може мутувати в стан а1, а2, …, аn. Ряд станів одного й того самого гена називають серією множинних алелів, а саме явище – множинним алелізмом. Серед множинних алелів існують домінантні та рецесивні гени, а також проміжні гени, які ведуть себе як домінантні по відношенню до рецесивних і як рецесивні по відношенню до домінантних. Наприклад, забарвлення шерсті в кроликів визначається наступними генами:

А – чорний колір

аch – сірий колір (шиншила)

аh – гімалайські кролики (біла шерсть, чорні вуха і хвіст)

а – білий колір

Фенотипи кроликів визначаються за наступною схемою: А > аch > аh > а.

АА, Ааch, Ааh, Аа – чорний колір;

аch аch, аchаh , аchа – сірий колір (шиншила);

аh, аh а – гімалайські;

аа – білий колір.

В людини є множинні гени гістосумісності HLA-A та HLA-В, кожен з них має по 8 алелів. Вони контролюють утворення білків, які після глікозилювання вбудовуються в зонішню мембрану клітини і визначають біологічну індивідуальність, а також індивідуальний запах кожної людини.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 922 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)