АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зчеплене успадкування

Прочитайте:
  1. Дайте визначення другому закону Менделя - закону розщеплення. Наведіть приклади домінантного і рецесивного типу успадкування - хвороба Геттінгтона і фенілкетонурія.
  2. Проаналізуйте зміну показників успадкування рухових реакцій в залежності від нейрофізіологічного рівня забезпечення рухів.
  3. Проміжний характер успадкування

Гени, локалізовані в одній хромосомі, називають групою зчеплення. Кількість груп зчеплення дорівнює кількості пар гомологічних хромосом. При абсолютному зчепленні гени розміщені так близько один від одного, що завжди успадковуються разом. Якщо зчеплення відносне, то під час профази І мейозу відбувається обмін гомологічними ділянками хромосом (кросинговер). В цьому випадку гени успадковуються неодночасно. Кросинговер може відбутися в будь-якій ділянці (локусі) хромосоми, навіть в кількох ділянках. Чим більша відстань між генами в хромосомі, тим більша вірогідність, що між ними відбудеться кросинговер.

Т.Морган використав частоту кросинговера для визначення відносної відстані між зчепленими генами. За одиницю відстані між генами прийнято 1 морганіду – така відстань між генами, при якій кросинговер відбувається з частотою 1%.

Розглянемо три гени: А, В, і С, які локалізовані в одній хромосомі. Встанослено, що частота кросинговеру між ними наступна: А-В – 17%, С-В – 8%, А-С – 9%. Згідно з хромосомною теорією порядок розміщення генів в хромосомі такий: А 9% С 8% В.

Генетична карта – схема відносного розміщення генів, що містяться в даній групі зчеплення. Для створення генетичних карт необхідно виявляти мутантні гени і проводити схрещування. Відстань між генами визначають за частотою кросинговеру між ними. Детальні генетичні карти створено для дрозофіли. Для картування хромосом в людини використовується метод гібридизації соматичних клітин. Найдетальніше вивчено локалізацію генів в Х-хромосомі та першій автосомі.

Основні положення хромосомної теорії (сформульовано Т. Морганом):

– гени локалізовані в хромосомах;

– кожний ген в хромосомах займає певне місце (локус);

– гени в хромосомі розташовані лінійно;

– кожна хромосома – це група зчеплених генів, кількість груп зчеплення дорівнює гаплоїдній кількості хромосом;

– між гомологічними хромосомами може відбуватися обмін гомологічними ділянками – кросинговер;

– відстань між генами в хромосомі пропорційна проценту кросинговеру між ними.

 

 

 

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 569 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)