АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Література. 1.Значення, склад і фізико – хімічні властивості крові.

Прочитайте:
  1. VIII. Література.
  2. Використана література
  3. Додаткова література
  4. ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА
  5. Додаткова навчальна література
  6. Література
  7. Література
  8. Література
  9. ЛІТЕРАТУРА
  10. ЛІТЕРАТУРА

Тема. Фізіологія крові

План

 

1. Значення, склад і фізико – хімічні властивості крові.

 

2. Групи крові.

 

3. Захисні властивості крові. Імунітет.

 

4. Алергія та анафілаксія.

 

5. Регуляція кровотворення. Вікові особливості системи крові.

 

6. СНІД та його профілактика.

 

 

Література

1. Кисельов Ф.С. Анатомія, фізіологія шкільна гігієна. К. Вища школа, 1967. С. 133 – 144.

 

2. Кабанов О.М., Чабовська А.П. Анатомія, фізіологія і гігієна дітей дошкільного віку. К.: Вища школа, 1972. С. 175 – 176.

3. Маруненко І. М., Неведомська Є.О, Бобрицька В.І. Анатомія і вікова фізіологія з основами шкільної гігієни. – К.: ВД «Професіонал», 2004 р. – С.

 

 

 

Кров виконує захисну функцію, оскільки є фактором захисту (імуні­тету). Захист забезпечується лейкоцитами, які здатні до фагоцитозу, анти­тілами (білками та ферментами), що знешкоджують мікроорганізми та їх токсини.

Дихальна функція крові полягає в зв'язуванні та перенесенні кисню і вуглекислого газу, а також інших газів, що знаходяться в тканинній рідині та в складі хімічних сполук.

Терморегуляторна функція. Завдяки високій теплоємності води, що міститься у крові, забезпечується розподіл тепла, утвореного в процесі метаболізму,та його видалення через легені та шкіру. Кров сприяє не тільки перерозподілу тепла, а й підтримуванню температури тіла завдяки фізіо­логічним механізмам перерозподілу крові в судинному руслі — перехо­ду її в капіляри шкіри, що супроводжується збільшенням тепловіддачі, або в судини внутрішніх енергоємних органів, що сприяє зменшенню втрати тепла.

Трофічна функція крові полягає в забезпеченні клітин організму по­живними речовинами: глюкозою, водою, жирами, мінеральними речо­винами, амінокислотами тощо.

Гомеостатична. Кров бере участь у підтримуванні сталості внутріш­нього середовища організму (рН, водного балансу, осмотичного, тиску, концентрації глюкози тощо).

Регуляторна. Знаходячись у постійному русі, кров здійснює зв'язок між органами, внаслідок чого організм функціонує як єдина система (транспорт гормонів та інших біологічно активних речовин).

Екскреторна функція полягає в видаленні продуктів метаболізму з тканий (сечовини, сечової кислоти).

Функція креаторних зв'язків полягає у переносі плазмою інформа­ційних зв'язків, що здійснюють регуляцію внутрішньоклітинних проце­сів синтезу білка, процеси диференціації клітин тощо.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 355 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)