АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Використана література

Прочитайте:
  1. VIII. Література.
  2. Додаткова література
  3. ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА
  4. Додаткова навчальна література
  5. Література
  6. Література
  7. Література
  8. ЛІТЕРАТУРА
  9. ЛІТЕРАТУРА

 

 

основна

1.

Федонюк Я.І. Білик Л.С. Анатомія та фізіологія з патологією- Т.: Укрмедкнига, 2001. с.382-385

2. Очкуренко О. М. Анатомія людини. – К.: Вища шк.., 1992. – с.180-189

3. Воробьева Е.А., Анатомия и физиология. – М.: Медицина, 1987. – с.184-203

Липченко В. Я., Самусев Р.П. Атлас нормальной анатомии человека. – М.: Медицина, 1988. – с.175 - 185

 

додаткова

1. Сакевич Я.І. Посібник для практичних занять з анатомії та фізіології з основами патології-Київ.: Здоров’я, 2003. с.372-384

2. Дюбенко К.А. Анатомічна термінологія - Київ.: Поліграф книга, 2001. с.137-149

3. Сидоренко П.І. Анатомія та фізіологія людини-Київ.: Медицина, 2007. с. 89-93

 

«Легені. Плевра. Середостіння»


ЛЕГЕНІ

Легені (риlmoпеs) (від грецького - рпеитоп, звідки запалення легень -пневмонія) знаходяться в грудній порожнині по боках від серця, покриті серозною оболонкою - плеврою, яка утворює навколо них два замкнених плевральних мішки. Легені мають форму конуса, основа якого обернена до діафрагми, а верхівка виступає на 2-3 см над ключицею в ділянці шиї.

 

 

Права легеня більша, ширша й коротша, ніж ліва. В легенях виділяють три поверхні: реберну (опукла, прилягає до ребер), діафрагмальну (основа, прилягає до діафрагми), середостінну (внутрішня, обернена до органів, що роз­ташовані в середостінні). На середостінній поверхні знаходяться ворота легені – бухтоподібна заглибина, де знаходиться корінь легені; куди входять головний бронх, легенева артерія, бронхіальна артерія і нерви, а виходять по дві легеневі вени, бронхіальні вени, лімфатичні судини.

Кожна легеня щілинами поділяється на частки. В лівій легені є одна коса щілина, яка поділяє її на дві частки: верхню і нижню. В правій легені є дві щілини – коса і горизонтальна. Вони поділяють праву легеню на три частки: верхню, середню і нижню. На передньому краї лівої легені знаходиться серцева вирізка – місце прилягання перикарда (серцевої сорочки). У легенях визначена і сегментарна будова. Кожна легеня складається з 10 сегментів, які складаються з часточок, що являють собою пірамідальної форми ділянки легеневої паренхіми до 1 см в діаметрі.

У верхівку кожної часточки входить бронх (1 мм у діаметрі), який всередині часточки поділяється на 16-18 кінцевих (термінальних) бронхіол (0,3 – 0,5 мм у діаметрі), які не містять хрящової тканини та залоз. Кінцеві бронхіоли в результаті дихотомічного поділу утворюють дихальні бронхіоли (І, ІІ і ІІІ порядків), від яких радіально відходять альвеолярні ходи, що закінчуються сліпими альвеолярними мішечками.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 886 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)