АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МЕЖІ ПЛЕВРАЛЬНИХ МІШКІВ І ЛЕГЕНЬ

Прочитайте:
  1. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  2. Етап В – екстрена штучна вентиляція легень і оксигенація
  3. Закритий масаж серця, штучна вентиляція легень.
  4. Іннервація дихальних шляхів і легень.
  5. Кісти легень.
  6. ЛЕГЕНЕВІ ОБ'ЄМИ І ЖИТТЄВІ ЄМНОСТІ ЛЕГЕНЬ
  7. Легеневі об'єми. Життєва ємність легень
  8. Метаболічна функція легень, її порушення.
  9. Набряк легень

 

Для визначення меж органів грудної і черевної порожнин користуються наступними основними лініями:

1) середньоключична (проходить через середину ключиці); 2) середня пахвова (опускається із середини пахвової ямки); 3) ло­паткова (проходить через нижній кут лопатки); 4) прихребетна (проходить уздовж реберних головок).

Межі легень. Верхня межа обидвох легень визначається на 2-3 см вище І ребра (1-2 см над ключицею), передня межа правої легені по пригруднинній лінії іде до VI ребра, лівої - до IV ребра, де край легені утворює серцеву вирізку і продовжується до середньоключичної лінії. Тут починається нижня межа легень. Для правої легені це VI ребро, для лівої – VII. По середній пахвовій лінії нижня межа правої легені проектується на VIII ребро, лівої - на IX, по лопатковій правої і лівої - Х ребро. Задня межа по прихребетній лінії обидвох легень іде до ХІ ребра.

Межі плеври. Верхня і пе­редня межі парієтальної плеври співпадають з межами легень, але нижня і задня межі проходять на одне ребро нижче від аналогічних меж. легень.

 

СЕРЕДОСТІННЯ

Середостіння (mediastinum) – це простір, в якому розташовується комплекс органів, розміщених між двома середостінними (медіастинальними) плеврами. Воно займає простір між грудниною спереду, грудним відділом хребта ззаду, діафрагмою знизу, середостінними плеврами з боків. Вгорі середостіння відкривається верхньою апертурою грудної клітки і сполучається з міжфасціальними просторами шиї. Умовна фронтальна площина, що проходить позаду коренів легень і трахеї, ділить середо­стіння на два відділи: передній і задній. За Паризькою анатомічною номенкла­турою його ділять на верхнє і нижнє. Верхнє середостіння обмежене умовною площиною, яка проводиться на рівні верхнього краю коренів легенів або (від місця з'єднання руків'я груднини з тілом до міжхребцевого диска між тілами ІV-V грудних хребців). У ньому знаходиться вилочкова залоза (тимус), трахея, стравохід та великі судини (аорта, верхня порожниста вена, плечо - головні вени тощо).

Нижнє середостіння ділиться на переднє, середнє і заднє.

У передньому середостінні проходять внутрішня грудна артерія і вени, лежать передні середостінні вузли.

Середнє середостіння представлене серцем з перикардом, діафрагмовими нервами, легеневими артеріями, венами, лімфатичними вузлами.

До органів заднього середостіння належать: стравохід, низхідна частина аорти, грудна лімфатична протока, симпатичні стовбури, великі вени.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2772 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)