АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Метаболічна функція легень, її порушення.

Прочитайте:
  1. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  2. Будова і функція довгастого мозку
  3. Внутрішньосекреторна функція підшлункової та статевих залоз
  4. Нагнітальна функція серця
  5. Плацентарна дисфункція.
  6. При обстеженні у хворої виявлено перевищення рівня цукру у крові. Дисфункція якої залози внутрішньої секреції спостерігається у хворої?
  7. Секреторна функція слинних залоз.
  8. Система сурфактанту, її порушення.
  9. Тонічна функція

Метаболічна функція легень є важливою ланкою як місцевої, пов’язаної з легеневою гемодинамікою, так і генералізованої системи регуляції гемостазу. Суть метаболічної функції легень полягає в участі легень у синтезі, депонуванні, активації та руйнуванні різноманітних біологічно активних речовин. Забезпечується ця функція завдяки присутності серед ендотеліальних клітин кровоносних судин легень до 40 типів клітин з ендокринною активністю (клітини APUD - системи). Крім цього, легені мають оксидазну ферментну систему детоксикації, яка складається з цитохромів, флавопротеїнів, відновленого НАДФ. У судинах легень знаходяться також пастки для поліморфноядерних лейкоцитів.

Порушення вентиляції легень, легеневого кровообігу, метаболічні навантаження легень викликають зміни зі сторони метаболічної функції легень. Ця реакція проявляється у синтезі регуляторних пептидів, макроглобулінів, тромбоксану А2, простацикліну, тромбопластину та ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ), що знаходиться на поверхні ендотеліоцитів легеневих капілярів. Синтез цього ферменту залежить від інтенсивності перфузії легень - при збільшенні лінійної швидкості кровоплину та зниженні перфузії легень знижується ангіотензинконвертуюча функція легень. Також має значення розвиток гіпоксії, котра збільшує активність АПФ та утворення активної пресорної форми ангіотензину-ІІ.

Простациклін - потужній антиагрегант, що при гіпоксії синтезується у більшій мірі та гальмує процес адгезії і агрегації тромбоцитів, викликає розширення судин і бронхів.

Тромбоксан А2 проявляє агрегаційну та вазо- і бронхоконстрикторну дію.

Крім цього, тканина легень здійснює інактивацію 30 - 40% норадреналіну, не менше 50 % серотоніну, простагландинів Е1, Е2 та F та близько 80% брадикініну.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1285 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)