АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порушення нереспіраторних функцій легень.

Прочитайте:
  1. E. - Порушення слиновиділення.
  2. E. - Порушення слиновиділення.
  3. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників
  4. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  5. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  6. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  7. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  8. Аритмії зумовлені порушенням автоматизму.
  9. Аритмії зумовлені порушенням провідності міокарда.
  10. В реальних умовах ослаблення функцій серця блукаючим нервом призводить до звуження вінцевих артерій, що опосередковується меншою потребою міокарда в кисні.

В основі сучасного уявлення про нереспіраторні функції легень лежать роботи J. Vane (1969). Особливості структурної організації легень забезпечують виконання ними основної газообмінної функції. Разом з тим, функція легень не обмежується лише газообміном, оскільки вони виконують в організмі важливі метаболічні регуляторні та екскреторні задачі, які не відносяться до дихання. До нереспіраторних функцій легень належать:

1. Захисна функція - затримання механічних частинок, мікроорганізмів, токсичних продуктів. Основну роль у їх видаленні відіграє мукоціліарний і кашльовий механізми. Частинки, що досягають альвеол поглинаються макрофагами, які пізніше залишають легені з кров’ю і лімфою.

2. Екскреторна функція. Крім того, що легені видаляють СО2 та воду, вони очищають організм від багатьох токсинів, медикаментів, продуктів деструкції та метаболізму, що має значення при інтоксикаціях.

3. Всмоктувальна - у легенях всмоктуються низькомолекулярні водо- і жиророзчинні речовини.

4. Фільтраційна функція. Легені очищують кров від деформованих клітин, мікроемболів жиру, дрібних згустків фібрину та інших механічних домішок. Легені є не простим механічним фільтром: затримані продукти піддаються деструкції і метаболізму.

5. Підтримування водного балансу. Шляхом перспірації із легень за добу видаляється біля 500 мл води, що потрапляє в альвеоли із малого кола кровообігу. Легеневий кровоплин здатний не тільки видаляти, але й поглинати рідину.

6. Важлива роль легень у терморегуляції. Ступінь зігрівання повітря в дихальних шляхах залежать від його температури і режиму вентиляції. Теплопродукція є наслідком метаболічної активності легень.

7. Підтримування кислотно-основного балансу. Видаляючи із організму СО2, легені разом із карбонатною системою підтримують рН на нормальному рівні.

8. Участь легень в гемодинаміці. Легені є резервуаром крові завдяки здатності судин малого кола змінювати свою ємність.

9. Метаболічна функція - приймають участь у обміні білків, ліпідів, вуглеводів та багатьох біологічно активних речовин (БАР).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 3599 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)