АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЛЕГЕНЕВІ ОБ'ЄМИ І ЖИТТЄВІ ЄМНОСТІ ЛЕГЕНЬ

Зовнішнє дихання характеризують такі показники, як дихальний об'єм, резервні об'єми вдиху і видиху, життєва ємність легень.

Дихальний об'єм (ДО) - це та кількість повітря, яку людина вдихає і видихає при спокійному диханні. У дорослої людини він складає в середньому 500 мл.

Резервний об'єм вдиху (РОвдих.) - це та максимальна кількість повітря, яку людина може додатково вдихнути після спокійного вдиху. Це приблизно 2500 мл.

Резервний об'єм видиху (РОвидих) - це та кількість повітря, яку людина може додатково видихнути після спокійного видиху. Він складає в середньому 1000мл.

Якщо додати ці три легеневі об'єми, тоотримаємо життєву ємність легень (ЖЄЛ). ЖЄЛ трохи вища у чоловіків і становить 4000-4500 мл, а у жінок -3000-3500 мл. Крім того, ЖЄЛ зале­жить від віку, зросту, маси, тренова­ності людини.

Легеневі об'єми і життєва ємність легень реєструються методом спіро­графії.

Не все повітря, що знаходиться в дихальній системі, бере участь в про­цесі газообміну. Газообмін між повіт­рям і кров'ю відбувається в альвеолах. Повітря, яке знаходиться в повітроносних шляхах (ніс, носоглотка, гортань, трахея, бронхи), не бере участі в газообміні. Це повітря називається анатомічним мертвим простором і складає 150 мл. Таким чином, якщо при спокійному диханні людина вдихнула 500 мл повітря, то лише 350 мл будуть брати участь у газообміні в альвеолах. Однак, анатомічний мертвий простір відіграє важливу роль. Тут повітря зігрівається, очищується, зволожується. Атмосферне повітря, яке вдихається людиною, має відносно постійний склад.

У видихуваному повітрі більше вуглекислого газу і менше кисню, ніж у вдихуваному. Найнижчий вміст кисню і найвищий вміст вуглекислого газу знаходиться в альвеолярному повітрі (табл). Таким чином, альвеолярне і видихуване повітря відрізняються одне від одного. Це можна пояснити тим, що у видихуваному повітрі, крім альвеолярного, є ще повітря мертвого простору.

Альвеолярне повітря с внутрішнім газовим середовищем. Його постійність зумовлює нормальний газовий склад артеріальної крові.

 

Таблиця Склад вдихуваного, видихуваного й альвеолярного повітря

Повітря 02 (% СО2, (%) N2 та інертні гази (%)
Атмосферне 20.93   0.03 79.04
Видихуване 16,0 4.5 79,5
Альвеолярна газова суміш 14,0 5,5 80,5

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1492 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)