АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Отже, в правій половині серця знаходиться венозна кров, у лівій – артеріальна.

Прочитайте:
  1. E. - Задній відділ середньої лобової звивини в лівій півкулі.
  2. Автоматія серця. Градієнт автоматії. Дослід Станіуса.
  3. АНАТОМІЯ СЕРЦЯ
  4. Анатомія серця
  5. Анатомо-фізіологічна характеристика серця
  6. Аритмії й блокади серця
  7. Аритмії серця. Серцева недостатність
  8. АРТЕРИО-ВЕНОЗНАЯ МАЛЬФОРМАЦИЯ И ПРИЧИНЫ ЕЕ ВОЗНИКНОВЕНИЯ
  9. Біоелектрична актившсть серця
  10. Будова і функції серця

КЛАПАНИ СЕРЦЯ

Клапани серця утворені складками ендокарду. Передсердно-шлуночкові отвори закриваються передсердно-шлуночковими (атріовентрикулярними) клапанами. Клапан між правим передсердям і шлуночком називається тристулковим (має три стулки). У лівій половині серця є двостулковий клапан (мітральний). Стулки клапанів за допомогою сухожилкових ниток з’єднуються із сосочковими м’язами, тому вони не вивертаються із шлуночків в передсердя при скороченні (систолі) шлуночків. Отже, кров із шлуночків при їх скороченні не потрапляє назад у передсердя. При ушкодженні стулок (сифіліс, ревматизм) передсердно-шлуночкові отвори не закриваються повністю і робота серця порушується (1.15).

Отвори легеневого стовбура та аорти теж мають клапани з півмісяцевими стулками. При розслабленні (діастолі) шлуночків ці стулки заповнюються кров’ю і закривають отвори судин, перешкоджаючи зворотньому току крові в шлуночки (1.04).

ФІЗІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СЕРЦЕВОГО М’ЯЗА. ФАЗИ СЕРЦЕВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Серцевий м’яз (міокард) за своїми функціональними властивостями займає проміжне місце між посмугованими і гладкими м’язами. Міокард подібний до посмугованих скелетних м’язів здатністю швидко та інтенсивно скорочуватись, а до гладких м’язів – здатністю до мимовільної активності і чутливістю до впливу вегетативних нервів та гормонів.

Міокард має такі фізіологічні властивості:

1) 1) збудливість – це здатність серцевого м’яза збуджуватись у відповідь на подразнення. Встановлено, що величина реакції серцевого м’язу не залежить від сили подразнень, які наносяться (електричних, механічних, хімічних і ін.). Міокард максимально скорочується і на порогове, і на більш сильне за величиною подразнення;

2) 2) скоротливість - це здатність серцевого м’яза скорочуватись у відповідь на подразнення та збудження. Скоротливість має свої особливості. Першими скорочуються м’язи передсердь, потім – папілярні м’язи і субендокардіальний шар м’язів шлуночків. Далі скорочення охоплює і внутрішній шар шлуночків, забезпечуючи тим самим рух крові з порожнин шлуночків в аорту та легеневий стовбур;

3) 3) автоматизм – це здатність серця ритмічно скорочуватись під впливом імпульсів, які виникають в ньому самому;

4) 4) провідність – це здатність серцевого м’яза проводити нервові імпульси у відповідь на збудження по провідній системі серця. Між кардіоміоцитами розташована система клітин і відростків, які виконують функції генерації збудження і проведення його до кардіоміоцитів. Це і є провідна система серця (1.17). Вона являє собою специфічну атипову м’язову тканину, бідну міофібрилами, багату саркоплазмою. Провідна система серця складається з:

- - синусового вузла – міститься в правому передсерді між гирлами верхньої та нижньої порожнистих вен. Цей вузол називається водієм ритму, тому що саме тут автоматично виникає збудження в серці, в результаті чого серце скорочується з частотою 60-70 ударів за хвилину. Збудження від синусового вузла передається до лівого передсердя і до передсердно-шлуночкового вузла;

- - передсердно - шлуночкового вузла (Ашоф-Тавара) – розташовоний в товщі міжпередсердної перегородки на межі передсердь та шлуночків;

- - передсердно - шлуночковий пучок Гіса – відходить від попереднього вузла одним стовбуром, проходить через передсердно-шлуночкову перегородку і розгалужується на праву і ліву ніжки, які йдуть вздовж міжшлуночкової перегородки;

- - волокон Пуркіньє – в які переходять ніжки пучка Гіса у ділянці верхівки серця. Ці волокна охоплюють робочий міокард шлуночків (1.17).

5) 5) рефрактерність – це здатність серцевого м’яза не відповідати на подразнення в період діастоли. Вона характеризується різким зниженням збудливості тканини протягом її активності. При цьому відповідь на подразник будь-якої сили відсутня (тобто, розвиток процесу збудження, а слідом за ним і скорочення м’яза).

ФАЗИ СЕРЦЕВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

 

Серце, скорочуючись, виштовхує кров у артерії. Цю функццію виконують шлуночки серця.

Праве та ліве передсердя є резервуаром для крові, що надходить до них, тому вони виконують роль тимчасового депо.

Клапани серця служать для того, щоб кров рухалася в одному напрямку.

Діяльність передсердь та шлуночків складається з їх систоли (скорочення) і діастоли (розслаблення). Циклічна зміна систоли та діастоли відділів серця називається серцевим циклом. При частоті скорочень серця 75уд/хв тривалість серцевого циклу становить 0,8с.

 

Фази серцевої діяльності:

1 фазасистола передсердь – триває 0,1с, з неї починається скорочення серця. В цей час стулкові клапани відкриті в напрямку до шлуночків, і кров надходить із передсердь в шлуночки. Під час систоли передсердь кров не може повернутися назад у вени, тому що гирла вен при цьому стискаються кільцевими м’язами. За систолою передсердь настає їх діастола з одночасною систолою шлуночків, що триває 0,33с (1.08).

2 фазасистола шлуночків – поділяється на 2 періоди: напруження та виштовхування крові (3.02)

На початку систоли шлуночків росте їх м’язовий тонус, атріовентрикулярні клапани закриваються, а півмісяцеві клапани аорти і легеневої артерії були закриті раніше – це період напруження. Тиск крові у шлуночках внаслідок цього стає вищим від тиску в аорті та легеневій артерії, тому півмісяцеві клапани відкриваються, і кров прямує у судини – період виштовхування крові.

Після систоли шлуночків починається їх діастола, яка складається з періодів розслаблення та наповнення. Під час періоду розслаблення м’язовий тонус шлуночків падає, півмісяцеві клапани закриваються (внаслідок підвищення тиску крові в аорті та легеневій артерії). Атріовентрикулярні клапани ще не відкрилися. Це призводить до зниження тиску крові в шлуночках, результатом чого є відкриття атріовентрикулярних клапанів і надходження крові з передсердь знову в шлуночки. В працюючому серці діастола передсердь частково співпадає з діастолою шлуночків (1.07). Це називається паузою3 фаза. В період паузи кров надходить з порожнистих вен у праве передсердя і з легеневих вен – у ліве передсердя. За паузою йде систола передсердь, під час якої у шлуночках відбувається фаза активного наповнення кров’ю.

Сувора послідовність систоли і діастоли передсердь та шлуночків та клапанний аппарат серця сприяють рухові крові в одному певному напрямку.

ВЕРХІВКОВИЙ ПОШТОВХ

 

Методом простої пальпації або за допомогою приладів можна встановити, що при кожній систолі в лівому 5 міжребер’ї по середньоключичній лінії протягом короткого часу з’являється випинання грудної стінки. Воно є наслідком переміщення верхівки серця в бік передньої стінки грудної клітки при зміні форми і об’єму серця в момент систоли. Серце під час систоли шлуночків здійснює обертальний рух, повертаючись зліва направо, і змінює свою форму - з еліпсовидного воно стає круглим. Верхівка серця піднімається і натискає на грудну клітку в області 5 міжреберного проміжку. Під час систоли серце стає дуже щільним, тому натискання верхівки серця на міжреберний проміжок можна бачити (вибухання, вип’ячування), особливо в худих людей.

 

ТОНИ СЕРЦЯ. ЧАСТОТА СЕРЦЕВИХ СКОРОЧЕНЬ.

Якщо над проекцією клапанних стулок або в найближчій до аорти і легеневої артерії ділянці до грудей прикласти стетоскоп чи мікрофон фонокардіографа, то можна почути звуки, що супроводжують кожне скорочення серця. Вухом можна розрізнити 2 звуки (тони). Чутливіший прилад може зафіксувати появу 4 тонів.

 

1 тон (систолічний) – збігається за часом із початком систоли шлуночків. У його формуванні бере участь 3 крмпоненти – клапанний, м’язовий і судинний. Клапанний компонент – зумовлений закриттям стулок та сухожильних ниток, які утримують ці стулки, турбулентним рухом крові, вібрацією стінки шлуночків у фазу ізометричного скорочення, а також коливанням початкових відділів аорти та легеневого стовбура у фазу швидкого викидання крові.

Основним компонентом цього тону є клапанний.. Він головним чином впливає на силу систолічного тону. Так, при підвищенні інтенсивності скорочення шлуночків у зв’язку з швидким наростанням тиску тон стає голоснішим. Те саме спостерігається і тоді, коли стулки клапанів розкриті ширше при збільшенні кровонаповнення шлуночків. Тривалість систолічного тону становить біля 0,14с.

 

2 тон (діастолічний) – зумовлений ударом стулок півмісяцевих клапанів одна об одну при їх закритті на початку діастоли, їх вібрацією, турбулентним рухом крові, яка б’ється об закриті стулки клапанів, вібрацією великих артерій (аорти та легеневого стовбура). Його тривалість – від 0,8 до 0,11с.

 

3 тон – виникає внаслідок вібрації стінок шлуночків у фазу швидкого заповнення їх кров’ю, 4 тон – при систолі передсердь і поверненні частини крові в передсердя, коли на початку систоли шлуночків атріовентрикулярні клапани ще відкриті.

Тони серця добре чути над клапанами: 1 – над атріовентрикулярними, 2 – над півмісяцевими.

При вадах клапанів, порушенні скоротливості міокарда тони змінюються: посилюється чи знижується інтенсивність їх звучання, з’являються шуми. Реєстрація дефекту тону над проекцією певного клапану допомагає встановити природу порушення.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1305 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)