АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Анатомо-фізіологічна характеристика серця

Прочитайте:
  1. II. Лебон и его характеристика массовой души
  2. III. Характеристика на интерна
  3. IX. Характеристика основных классов АМП
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. Автоматія серця. Градієнт автоматії. Дослід Станіуса.
  6. Анатомическая характеристика
  7. Анатомическая характеристика
  8. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  9. Анатомія серця
  10. АНАТОМІЯ СЕРЦЯ

Серце — порожнистий конусоподібний м'язо­вий орган, розташований в грудній клітці між другим і п'ятим міжреберними проміжками. Його стінки мають трьохшарову структуру. Внутрішній шар — ендокард — вистилає порожнину серця зсередини, а його вирости утворюють клапани серця. Середній шар — міокард — представлений особ­ливою м'язовою тканиною. За своїми структурними і функціональними особливостями, вона займає проміжне місце між поперечносмугастими (скелетними) і гладенькими м'язами. До складу м'язової тканини міокарда входить два типи волокон — волокна робочого міокарда передсердь і шлуночків, які виконують насосну функцію, і волокна провідної системи серця, яка забезпечує генерацію збудження і його проведення до клітин робочого міокарда. В міокарді розрізняють два від­ діли: менш виражену мускулатуру передсердь і потужну мускулатуру шлуночків. Товщина правого шлуночка — 5-8 мм, лівого — 15-20 мм, пе­редсердь — 2-3 мм.

Зовнішня оболонка серця (епікард) покриває. його поверхню і найближчі до нього відрізки аорти, легеневої артерії і порожнистих вен. Епікард разом з зовнішнім листком серозної оболонки ут- ворібє білясерцеву сумку (перикард), заповнену серозною рідиною. Вона зменшує тертя між листками перикарда при серцевих скорочегінях і оберігає серце від надмірного розтягання кров'ю при діастолі.

Поздовжньою перегородкою серце людини розділене на дві нез'єднані між собою половини — праву і ліву. У правій частині серця тече венозна кров, у лівій — артеріальна; у верхній частині серця знаходиться ліве і праве передсердя, в нижній частиш — правий, і лівий шлуночки. Таким чином, серце людини має чотири камери: два передсердя, два шлуночки. Кожне передсердя з'єднується з відповідним шлуночком з допомогою передсердно-шлуночкового отвору, який закривається стулковими атріо-вентрикулярними клапанами. Клапан між правим передсердям і правим шлуночком має три стулки — трьохстулковий, між лівим пе­редсердям: і лівим шлуночком дві стулки — двостулковий або мітральний. За допомогою сухожильних ниток краї стулок клапанів з'єднанні з сосочковими м'язами стінок шлуночків, що попереджує вивертання їх в бік передсердь (і попереджує зво­ротній рух крові до передсердь) в період систоли шлуночків. Біля отвору легеневої артерії і отвору аорти є клапани у вигляді трьох кишень, вони від­криваються в напрямку руху крові в цих судинах — це півмісяцеві клапани (рис. 61).

Розміри серця обумовлені об'ємом його по­рожнин і товщиною стінок. Ці величини, в свою чергу, залежать від розмірів тіла, віку, статі і рухової активності людини. У здорових дорослих чоловіків довжина серця біля 14 см, поперечник — 12 см, об'єм порожнин шлуночків — 250-350 мл, вага — біля 300 г. Вважається, що розміри серця відповідають в середньому розмірам складеної в кулак кисті руки даної людини. Загальний об'єм серця у чоловіків — 700-900 см куб, у жінок — 500- 600 см куб, у спортсменів він на 100-300 см куб більший, ніж у неспортсменів. У серці в два рази більше капілярів, ніж в ске­летних м'язах. Збагачену киснем кров серце одержує з двох коронарних артерій, що беруть початок в основі аорти. В коронарні артерії в період діастоли серця надходить біля 200-250 мл крові за 1 хвилину. При інтенсивній роботі кровопостачання серця збільшується до 1 л/хв. З серця венозна кров зби­рається у вінцеву пазуху, а звідти в праве передсердя; лише незначна кількість малих вен самостійно впадає в праве передсердя або шлуночки.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 600 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)