АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Непрямі показники роботи серця.

Прочитайте:
  1. Автоматія серця. Градієнт автоматії. Дослід Станіуса.
  2. Алгоритм виконання роботи.
  3. Алгоритм виконання роботи.
  4. Алгоритм роботи.
  5. Аритмії серця. Серцева недостатність
  6. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  7. Будова серця. Властивості серцевого м'яза
  8. Вибір теми розрахунково-графічної роботи. Підбір і вивчення літератури
  9. Визначення за ЕКГ напрямку електричної вісі серця.
  10. Виконання роботи

Непрями­ми показниками роботи серця є показники часто­ти серцевих скорочень, систолічного об'єму крові, хвилинного об'єму кровообігу. Ці показники функ­ціонального стану серця широко використовують­ся в спортивній практиці для непрямого визна­чення інтенсивності виконаної роботи (рівня енерговитрат), загальної реакції організму на дану ро­боту, рівня загальної і спеціальної підготовленості спортсменів.

Частота серцевих скорочень (ЧСС). При відсутності порушень структури кровоносних судин артеріальний пульс відтворюй величину по­казника ЧСС. При деяких захворюваннях серця і кровоносних судин артеріальний пульс не відповідає ЧСС. Наприклад, значно збільшена швидкість поширення пульсової хвилі у гіпертоніків. В цих випадках для визначення показника ЧСС під­ раховується число серцевих поштовхів. Більш точ­но ЧСС визначається шляхом реєстрації електро­ кардіограми.

ЧСС змінюється під впливом дії найрізноманітніших факторів — емоцій, фізичних і хімічних подразників довкілля, м'язової і розумової праці.

Висока інформативність і значна простота визна­чення ЧСС обумовили широке використання цьо­го показника в спортивній практиці для визначен­ня рівня адаптації системи кровообігу до умов м'я­зової діяльності.

Величина ЧСС в стані спокою залежить від віку, статі, розмірів тіла, рівня рухової активності людини. У дорослих людей ЧСС в середньому ста­новить 65-75 скорочень за хвилину (ск/хв). ЧСС менше 60 ск/хв називається брадикардією, а біль­ше 90 — тахікардією. У жінок ЧСС дещо більша ніж у чоловіків. Зростає ЧСС при збільшенні тем­ператури оточуючого повітря, при тривалій дії на організм сильних звукових подразників, при емо­ціях (страх, гнів, радість і ін.). Підвищення темпе­ратури тіла на 1º С веде до збільшення ЧСС на 4-10 ск/хв. ЧСС залежить від положення тіла: у по­ложенні сидячи воно на 10%, а в положенні Стоя­чи— на 20% більша, ніж у положенні лежачи.

Існують добові коливання ЧСС: найменша ча­стота пульсу о 5-6 годині ранку, а найбільша — в післяобідню пору. Рефлекторне сповільнення сер­цевих скорочень спостерігається при натисканні на очні яблука (рефлекс Даніні-Ашнера), повна зупинка серця — при подразненні (удар) епігастриальної ділянки (рис. 66). Проте найбільш сут­тєво змінюється ЧСС у зв'язку з виконанням ін­тенсивної фізичної роботи.

Систолічний об'єм крові (СОК). Об'єм кро­ві, який знаходиться у шлуночку в кінці діастоли, дорівнює діастолічній ємкості шлуночка. Він вклю­чає в себе три фракції. Перша з них відповідає систолічному об'єму крові — це кількість крові, яка виштовхується лівим шлуночком в аорту за одне скорочення. Середня величина СОК в стані спокою — 60-80 мл. Кров, що залишається в шлу­ночку після його скорочення, складає залишковий об'єм (разом із резервним об'ємом ці дві фракції становлять так звану резидуальну ємкість шлуноч­ка). Резервний об'єм крові забезпечує збільшення систолічного об'єму при виконанні фізичної робо­ти, залишковий — залишається в шлуночку навіть при максимальних скороченнях серця. Резидуальна ємкість шлуночка становить біля 60% від його діастолічної ємкості. Кров резидуальної ємкості шлуночків бере безпосередньо участь у терміно­вій адаптації до виконуваного навантаження і обу­мовлює можливість максимального зростання хви­линного об'єму кровообігу за рахунок систолічно­го об'єму крові.

Хвилинний об'єм кровообігу (ХОК) — кіль­кість крові, що виштовхується правим або лівим шлуночком в систему кровообігу за 1 хв. Він виз­начається як добуток ЧСС і СОК. В стані спокою величина ХОК складає 3-5 л/хв.

Показники систолічного і хвилинного об'ємів крові досить індивідуальні і в умовах спокою залежать від багатьох факторів, зокрема антропометричних характеристик тіла людини. Для врахування впливу цього фактора на основні показники гемодинаміки розраховують так званий серцевий індекс — відношення ХОК до площі поверхні тіла. Використовуючи серцевий індекс для характеристики кровообігу, Н.Н.Савицький (1974) виділив три типи крообігу: гіпо-, еу- і гіперкінетичнйй. При еу кінетичному типі кровообігу серцевий індекс становить 2,75-3,5 л/хв на 1 м кв площі поверхні тіла; при гшеркінетичному — більше 3,5, а при гпокіне тичному — нижче 2,75 (А.Г.Дембо та ін., 1986). Осо­би з гіперкінетичним типом кровообігу володіють більш високою активністю симпато-адреналової сис­теми (В.І.Маколкін і ін., 1976, Т.А.Сорокіна, 1972), високою економністю роботи серця і більш висо­кою працездатністю (А.А.Дзезинський та. ін., 1984).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 836 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)