АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Серцевий цикл

Прочитайте:
  1. Будова серця, серцевий цикл та його ругуляція, вікові особливості.
  2. Серцевий цикл, його фази, їх фізіологічна роль. Показники насосної функції серця і методи їх дослідження.
  3. Серцевий цикл, його фази, їх фізіологічна роль. Показники насосної функції серця і методи їх дослідження.

Робота серця характеризується безперервною ритмічною зміною скорочень (систола) і розслаб­лень (діастола). Передсердя виконують роль ре­зервуара, який в період систоли шлуночків депо­нує кров, що надходить з вен; шлуночки викону­ють насосно-розподільну функцію, вони перека­чують кров з венозної системи в артеріальну.

Виділяють дві фази серцевого циклу. Перша — скорочення шлуночків (кров під великим тис­ком виштовхується з лівого шлуночка в аорту, а з правого — в легеневу, артерію), друга — діастола шлуночків. В цей час розслаблені і передсердя, і шлуночки (табл. 2

 

Систола Шлуноч- ків - 033 с. Фаза напруження - 0.08 с Фаза асинхронного скорочення - 0.05 с
Фаза ізометричного скорочення - 0.03 с
Фаза вигнання - 0.25 с Фаза швидкого вигнання - 0.12 с
Фаза повільного вигнання - 0.13 с
Діастола Шлуноч- ків - 0.47 с Протодиастолічний період - 0.04 с Фаза ізометричного розслаблення - 0.08 с
Фаза наповнення Шлуночків - 0.25 с Фаза швидкого наповнення - 0.09 с
Фаза повільного наповнення - 0.16 с.
Фаза наповнення шлуночків обумовлена систолою передсердя - 0.1 с

 

При систолі передсердь (тиск в них зростає до 5-8 мм рт.ст.) шлуночки розслаблені і венозна кров з правого передсердя переходить у правий шлуночок, а артеріальна кров з лівого передсердя — у лівий шлуночок. Скорочення шлуночків більш складніше. Спочатку скорочуються найбільш збуд­ливі м'язові волокна, дещо пізніше — менш збуд­ливі. Виштовхування крові із шлуночків у кровообіг відбувається лише тоді, коли тиск в правому шлуночкові досягає 5-15 мм рт.ст., а в лівому — 65-75 мм рт.ст. При цьому тиск в шлуночках про­ довжує збільшуватись, в правому шлуночку — до 30 мм рт.ст., в лівому — до 120 мм рт.ст. (рис. 62 і рис. 63).

Скоротившись, шлуночки розслаблюються і, коли тиск в них стає нижчим, ніж в аорті і легеневій артерії, відбувається закриття півмісяцевих клапанів. При зниженні тиску в шлуночках до нуля відкриваються атріо-вентрикулярні клапани, і кров з передсердь переходить в шлуночки.

Заповненню передсердь кров'ю сприяє:

1) залишкова сила, яка була надана крові попереднім скороченням серця;

2) аспірація — присмоктувальна дія грудної клітки, особливо в період вдиху;

3) зміщення атріо-вентрикулярної перетинки в напрямку до верхівки серця в період виштовхування крові з шлуночків в аорту і легеневу артерію. Використання методу полікардіграфії (одноразова реєстрація електричних, звукових і меха­нічних проявів роботи серця) дозволила більш де­тально вивчити фазовий характер серцевої діяль­ності. Полікардіграфією в систолі шлуночків ре­єструють фазу асинхронного скорочення (скоро­чення частини міокардінальних волокон і відсут­ність зміни тиску), фазу ізометричного скорочен­ня (швидке зростання тиску без зміни об'єму шлу­ночків), фазу вигнання (виштовхування крові че­рез відкриті півмісяцеві клапани в аорту і легене­ву артерію), протодіастолічний період (розслаб­лення шлуночків при відкритих півмісяцевих кла­панах), фазу ізометричного розслаблення (діасто­ла шлуночків при закритих півмісяцевих і атріо-вентрикулярних клапанах) і фазу наповнення шлу­ночків (атріо-вентрикулярні клапани відкривають­ся і кров заповнює шлуночки серця).

Тривалість серцевого циклу залежить від частоти серцевих скорочень (ЧСС). При ЧСС — 75 ск/хв Серцевий цикл триває 0,8 с (систола пе­редсердь 0,1 с, діастола— 0,7 с, систола шлуноч­ків — 0,3 е, діастола шлуночків — 0,5 с, загальна діастола серця — 0,4 с).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 753 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)