АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОСНОВНІ ВЛАСТИВОСТІ СЕРЦЕВОГО М'ЯЗА.

Серцевий м'яз, як і скелетні м'язи, володіє властивістю збудли­вості, здатністю проводити збудження, скоротливістю. До фізіологіч­них особливостей серцевого м'язу відносяться подовжений рефрактер­ний період і автоматизм.

Збудливість – це здатність серцевого м’яза збуджуватись у відповідь на подразнення. Серцевий м'яз менш збудливий ніж скелетні м'язи; для виникнен­ня збудження в серцевому м'язі необхідний більш сильний подразник, ніж для скелетного м'яза. Встановлено, що реакція серцевого м'яза не залежить від сили подразнень, які на нього наносяться (електрич­них, механічних, хімічних і т.д.). Серцевий м'яз максимально скоро­чується на пороговий і більш сильний за величиною подразник.

 

Провідність – це здатність серцевого м’яза проводити нервові імпульси у відповідь на збудження по провідній системі серця. Хвилі збудження проводяться по волокнах серцевого м'язу і так званої спеціальноі тканини серця з неоднаковою швидкістю. Збудження по волокнах м'язів передсердь поширюється зі швидкістю 0,8 - 1,0 м/с;по волокнах м'язів шлуночків - 0,8 - 0,9 м/с; по спеціальній ткани­ні серця - 2,0 - 4,2 м/с. А збудження по волокнах скелетного м'яза поширюється із значно більшою швидкістю, яка складає 4,7- 5,0м/с.

 

Скоротливість - це здатність серцевого м’яза скорочуватись у відповідь на подразнення та збудження. Скоротливість серцевого м'яза має свої особливості. Першими скорочуються м'язи передсердь, потім сосочкові м'язи і субендокардіальний шар м'язів шлуночків, забезпечуючи тим самим рух крові з порож­нини шлуночків в аорту і легеневий стовбур.

Серце для здійснення механічної роботи /скорочення/ отримує енергію, яка звільняється під час розпаду макроергічних фосфоровміс­них сполучень /креатинфосфат, аденозинтрифосфат/.

Рефрактерний період.

Рефрактерністьце здатність серцевого м’яза не відповідати на подразнення в період діастоли. Серце, на відміну від інших збудливих тканини, має значно виражений і подовжений рефрактерний період. Він характеризується різким зниженням збудливості тканини в період її активності.

Розрізняють абсолютний і відносний рефрактерний періоди. Під час абсолютного рефрактерного періоду, незалежно від сили подразнен­ня на серцевий м'яз, він не відповідає на нього збудливістю і ско­ротливістю. Тривалість абсолютного рефракторного періоду серцевого м'яза відповідає за часом систолі і початку діастоли передсердь і шлуночків.

Підчас відносного рефрактерного періоду збудливість серцевого м'яза поступово повертається до початкового рівня. В цей період сер­цевий м'яз може відповідати скороченням на подразнення, яке сильні­ше за порогове. Відносний рефрактерний період виявляється під час діастоли передсердь і шлуночків серця. Завдяки вираженому рефрактор­ному періоду, який триває довше за період систоли /0,1 - 0,3 сек./, серцевий м'яз не здатний до тетанічного /тривалого/ скорочення і здійснює свою роботу за типом поодинокого м'язового скорочення.

 

Поза організмом при певних умовах серце здатне скорочуватись і розслаблюватись, зберігаючи правильний ритм. Відповідно, причина скорочень ізольованого серця лежить в ньому самому. Здатність серця ритмічно скорочуватись під впливом імпульсів, які виникають в ньо­му самому, носить назву автоматизму. Якщо перерізати всі нерви, які підходять до серця, то воно продовжує тривало ритмічно скорочуватись.

Причина автоматії серця до сьогодні залишається повністю не ви­ясненою. За сучасними уявленнями, вона пояснюється тим, що в процесі життєдіяльності в клітинах синусно-передсердного вузла нагромаджу­ються продукти кінцевого обміну (СО2, молочна кислота і т.д.), які і викликають виникнення збудження в спеціальній (атиповій) тканині серця.

Електрофізіологічні дослідження серця, які були проведені на клітинному рівні, дали можливість глибше зрозуміти природу автома­тизму серця. Встановлено, що у волокнах ведучого і передсердно-шлуночкового вузлів замість стабільного потенціалу в період розслаблен­ня серцевого м'яза спостерігається поступове наростання деполяризації. Коли остання досягає певноі величини (5-20 мВ), виникає потенціал діі. Діастолічну деполяризацію в волокнах водія ритму називають потенціалами автоматизму.

Таким чином, наявність діастолічної деполяризації пояснює при­роду ритмічної діяльності волокон ведучого вузла. В робочих волок­нах серця електрична активність під час діастоли відсутня.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1493 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)