АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗОВНІШНЯ СОННА АРТЕРІЯ (a.carotis externa), ЇЇ ГІЛКИ

Прочитайте:
  1. АРТЕРІЇ ВЕРХНІХ КІНЦІВОК. ПАХВОВА АРТЕРІЯ.
  2. Виберіть із перерахованого на якому із шийних хребців є горбок до якого притискується загальна сонна артерія для зупинки кровотечі?
  3. Визначити швидкість розповсюдження пульсової хвилі в артеріях.
  4. Від якої судиин бере початок артерія червоподібного відростка?
  5. Вкажіть магістральну артерію верхньої кінцівки, від якої відходять такі гілки: найвища грудна, грудоакроміальна, латеральна грудна,
  6. Внутрішня грудна артерія,
  7. Гілкою якої судини є права підключична артерія?
  8. Дыхание при повышенном атмосферном давлении. Кессонная болезнь
  9. Е. - Передня великогомілкова артерія. 1 страница
  10. Е. - Передня великогомілкова артерія. 10 страница

Зовнішня сонна артерія, утворившись, іде догори, розміщуючись дещо допереду та медіально (присередньо) щодо внутрішньої сонної артерії. Проходить позаду заднього черевця двочеревцевого м'яза та крізь товщу привушної залози і на рівні шийки нижньої щелепи розгалужується на 2 кінцеві гілки: поверхневу скроневу та щелепну артерію (2.03).

По ходу зовнішня сонна артерія віддає ряд значних бічних гілок, які за топографічними особливостями можна поділити на 3 групи:

1. 1. передню

2. 2. задню

3. 3. медіальну (присередню).

 

Присередня група гілок зовнішньої соннної артерії:

1. 1. верхня щитоподібна артерія (a.thyroidea superior) – відходить від зовнішньої сонної артерії близько місця її утворення, йде вгору, далі дугоподібно загинається, іде вниз та медіально і вступає у верхній полюс відповідної частки щитоподібної залози. По ходу артерія віддає гілочки паращитовидних залоз, гортані, під’язикової кістки і до грудинно-ключично-соскоподібного м’яза; (2.03)

2. 2. язикова артерія (а.lingualis) - відходить дещо вище від попередньої артерії, на рівні малого рога під'язикової кістки, йде до­гори і медіально (присередньо) та розгалужується в товщі язика. Крім того, постачає кров'ю м'язи дна порожнини рота, під'язикові слинні за­лози, піднебінні мигдалики, під'язикову кістку, надгортанник та шкіру передньоверхньої ділянки шиї. (2.03)

3. 3. лицева артерія (а.facialis) - відходить від зовнішньої сон­ної артерії на рівні кута нижньої щелепи, перегинається через край тіла нижньої щелепи, попереду від жувального м'яза, переходить на лице і, розміщуючись у товщі мімічних м'язів, іде в напрямку до медіального (присереднього) кута ока (2.03).

Від шийного відрізка лицевої артерії відходять гілочки до но­сової частини глотки, м'якого піднебіння, піднебінних мигдаликів, піднижньощелепної слинної залози, а також до м'язів та шкіри від­повідної ділянки.

У ділянці лиця від артерії відходять м'язові та шкірні гілочки, а також верхня та нижня губні артерії, які анастомозують з одной­менними артеріями протилежного боку і утворюють навколо щі­лини рота артеріальне кільце.

 

Задня група гілок зовнішньої сонної артерії

 

1. 1. потилична арте­рія (a.occipitalis) - відходить від зовнішньої сонної артерії на рівні заднього черевця двочеревцевого м'яза. Розгалужується в ді­лянці потилиці і віддає гілочки до навколишніх м'язів, шкіри, вуш­ної раковини та до твердої оболонки головного мозку.

2. 2. задня вушна артерія (a.auricularis posterior) - відходить вище від потиличної артерії і, йдучи до соскоподібного відростка, віддає гілочки до вушної раковини, шкіри та м'язів потилиці, а також до стінок барабанної порожнини (2.03).

 

Медіальна (присередня) група гілок зовнішньої сонної артерії

1. 1. висхідна глоткова артерія (а.pharingea ascendens) – йде вгору до верх­ньої ділянки бічної стінки глотки. По ходу віддає гілочки до під­небінного мигдалика, слухової труби, м'якого піднебіння, стінок барабанної порожнини та до твердої оболонки головного мозку.

 

Кінцеві гілки зовнішньої сонної артерії

 

1. 1. поверхнева скронева ар­терія (а.temporalis superficialis) - піднімаючись догори, про­ходить у товщі привушної залози, попереду зовнішнього слухово­го ходу. Кінцевий відрізок розміщується під шкірою скроневої ді­лянки і поділяється тут на лобову і тім'яну гілки. Артерія поста­чає кров'ю привушну залозу, зовнішній слуховий хід, вушну ра­ковину та скроневий м'яз, а від своєї початкової частини віддає попе­речну артерію лиця, яка несе кров до м'язів та шкіри щоки.

2. 2. щелепна артерія (а.maxillaris) - одна з двох кінцевих гілок зовнішньої сонної артерії. Утворившись на рівні шийки ниж­ньої щелепи, йде наперед, медіально (присередньо) та дещо догори, до крилопіднебінної ямки. За топографічними ознаками щелепну артерію поділяють на три відрізки (2.03).

Від І відрізка артерії (близько шийки нижньої щелепи) відхо­дить ряд гілочок основна з них — глибока вушна артерія, що йде до зовнішнього слухового ходу і барабанної перетинки, та нижня коміркова артерія, яка йде до нижньої щелепи. (2.03).

Від II відрізка щелепної артерії, який розміщений між бічним крилоподібним та скроневим м'язами, відходять такі основні гілки:

- середня оболонкова артерія (проходить крізь остистий отвір у по­рожнину черепа і живить тверду оболонку головного мозку);

- - глибокі скроневі артерії (йдуть до скроневого та жувального м'язів);

- - щіч­на артерія (постачає кров'ю щічний м'яз, деякі мімічні м'язи і сли­зову оболонку порожнини рота). (2.03).

Від III (кінцевого) відрізка щелепної артерії відходять такі ос­новні гілки:

- - підочноямкова артерія (крізь однойменну щілину пе­реходить в очну ямку, а далі крізь підочноямковий отвір виходить на поверхню обличчя);

- - низхідна піднебінна артерія (йде до глотки, слу­хової труби, м'якого і твердого піднебіння та до піднебінного миг­далика);

- - клинопіднебінна артерія (проходить через однойменний канал у порожнину носа і постачає кров'ю задні відділи слизової оболонки) (2.03).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 832 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)