АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Органні гілки черевної частини аорти

Прочитайте:
  1. E. - Клапана аорти.
  2. В. р. черевної стінки
  3. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?
  4. Виберіть, які частини має ободова кишка?
  5. Вкажіть магістральну артерію верхньої кінцівки, від якої відходять такі гілки: найвища грудна, грудоакроміальна, латеральна грудна,
  6. Г. Розшаровуюча аневризма аорти.
  7. Гостра дисекція аорти.
  8. Завдання №4. Проаналізуйте положення органів черевної порожнини щодо очеревини.
  9. ЗОВНІШНЯ СОННА АРТЕРІЯ (a.carotis externa), ЇЇ ГІЛКИ
  10. Мал. 5. Розміри площини широкої частини малого таза

Черевний стовбур (truncus celiacus) товстий, 10—20 мм завдовжки. Відходить від черевної частини аорти на рівні XII грудного хребця, йде допереду і заочеревинно розділяється на три гілки:

- - ліву шлункову артерію

- - загальну пе­чінкову артерію

- - селезінкову артерію.

(2.02)

Ліва шлункова артерія - найтонша з гілок черевного стовбура. Йде дещо догори та вліво, підходить до малої кривизни шлунка, опускається по ній вправо і анастомозує з однойменною правою ар­терією. Артерія живить черевну частину стравоходу та шлунок. (2.02)

 

Загальна печінкова артерія - йде вправо по верхньому краю під­шлункової залози, входить між листками малого сальника і розга­лужується на власну печінкову і шлунково-дванадцятипалу артерії. (2.02)

- власна печінкова артерія - біля воріт печінки розділяється па праву та лівугілки, які входять у печінку. Від правої гілки арте­рії відходить міхурова артерія, яка йде до жовчного міхура. Від основного стовбура власної печінкової артерії відходить права шлункова артерія, незначної товщини, йде по малій кривизні шлунка справа наліво. Забезпечує кров'ю шлунок і анастомозує з одно­іменною лівою артерією;

- шлунково-дванадцятипала артерія - йде донизу, позаду пілоричної частини шлунка і розділяється на верхню підшлунково-дванадцятипалу артерію, яка віддає гілочки до підшлункової залози та два­надцятипалої кишки, і праву шлунково-сальникову артерію, яка йде вздовж великої кривизни шлунка (між листками великого сальни­ка), живить кров'ю шлунок і великий сальник та анастомозує з одноіменною лівою артерією.

 

Селезінкова артерія - найтовща гілка черевного стовбура, що розміщена вздовж верхнього краю тіла та хвоста підшлункової за­лози і кількома гілками вступає у ворота селезінки.

Від селезінкової артерії відходять гілочки до підшлункової за­лози, короткі шлункові артерії, що йдуть до дна шлунка, та ліва шлунково-сальникова артерія, що йде донизу, в напрямі до великої кривизни шлунка, а далі, розміщуючись на цій кривизні, анастомозує з однойменною правою артерією. Віддає гілочки до шлунка та великого сальника.

 

Верхня брижова артерія (а.mesenterica superior) відходить від черевної частини аорти дещо нижче від відходження черевного стовбура. Йде донизу, до кореня брижі тонкої кишки, проходить між листками цієї брижі і віддає кілька артерій. (2.06)

1. 1. Нижні підшлунково-дванадцятипалі артерії - йдуть донизу і на­право, огинають голівку підшлункової залози та віддають гілочки до неї та до дванадцятипалої кишки.

2. 2. Порожньокишкові артерії - складаються з 10-12 стовбурців, які йдуть до порожньої кишки в товщі її брижі.

3. 3. Клубово- кишкові артерії – 7-8 стовбурців, які йдуть до клубо­вої кишки.

4. 4. Клубово-ободова артерія - йде вправо та донизу, за парієтальпим листком очеревини задньої стінки живота. Розділяється на два стов­бури, які віддають гілочки до кінцевого відрізка клубової кишки, сліпої кишки та червоподібного відростка.

5. 5. Права ободова артерія - йде майже поперечно до присереднього краю висхідної ободової кишки.

6. 6. Середня ободова артерія йде до поперечної ободової кишки між листками її брижі.

 

Нижня брижова артерія (а.mesenterica superior) відходить від черевної частини аорти на рівні III поперекового хребця. Йде позаду очеревини вліво та вниз і віддає кілька судин.

1. 1. Ліва ободова артерія йде до низхідної ободової кишки.

2. 2. Сигмоподібні артерії — звичайно кілька артерій, які йдуть до­низу, вступають у брижу сигмоподібної ободової кишки і живлять одойменну кишку.

3. 3. Верхня прямокишкова артерія — кінцева гілка нижньої брижової артерії. Йде донизу і живить верхню частину прямої кишки (2.07).

 

Середня надниркова артерія (а.suprarenalis media) - парна невелика артерія. Відходить від черевної частини аорти дещо ниж­че від місця відходження верхньої брижової артерії. Йде поперечно до відповідної надниркової залози. (2.07)

 

Ниркова артерія (а.renalis) парна, значної товщини. Від­ходить від черевної частини аорти майже під прямим кутом, на рів­ні II поперекового хребця. Йде до нирки і біля її воріт розгалужу­ється на 4-5 гілок, які і входять у речовину нирки. Від кожної з ниркових артерій відходять нижня наднирникова артерія та гілочки до сечоводу (2.07).

 

Яєчкові артерії (a.testicularis) або яєчникові артерії (а.ovarica), парні, тонкі, довгі стовбури, що відхо­дять від черевної частини аорти дещо нижче від місця відходженпя ниркових артерій. По ходу віддають гілочки до сечоводу. Яєчкова артерія проходить у пахвинний канал і у складі сім'яного канатика доходить до яєчка. Яєчникова артерія йде до яєчника між листками широкої зв'язки матки (2.07).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 794 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)