АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інформатизація медицини та охорони здоров'я в Україні

Сьогодні в Україні швидкими темпами йдуть процеси інформатизації всіх галузей народного господарства. В умовах, коли Україна інтегрується у світове співтовариство, першочергового значення набуває впровадження нових інформаційних технологій в сучасну медичну науку та практику.

Вже працює Національний реєстр осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, а також відділи АСУ в областях, які надають Міністерству охорони здоров'я (МОЗ) України оперативну інформацію про санітарно-епідеміологічну ситуацію. Всі ці заходи об'єднано в комп'ютерну мережу. В системі охорони здоров'я діє понад 10000 комп'ютерів.

Основним змістом інформатизації охорони здоров'я України є заходи, спрямовані на ліквідацію відставання охорони здоров'я в галузі інформатизації від передових світових держав і прискорення входження в інформаційний простір міжнародного співтовариства з метою підняття на сучасний рівень систем практичної медицини, медичної освіти, науки.

Інформатизація медицини та охорони здоров'я має сприяти збереженню здоров'я населення України і підвищенню рівня та ефективності надання медичної допомоги.

Важливим завданням є створення бази даних загальнодержавного призначення (про населення, стан навколишнього середовища, надзвичайних ситуацій, обліку та розподілу лікарських препаратів, медичних матеріалів та обладнання, трансплантантів, довідкові, бібліотечні), відомчі, галузеві, персональні і т.д.

Слід забезпечити доступ до міжнародних баз даних. Враховуючи інтерес у світі до результатів наукових досліджень українських вчених, треба створювати документальні та фактографічні бази даних з відповідних галузей знань та забезпечувати теледоступ до них зарубіжних користувачів.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 635 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)